«Πόλη-φάντασμα» η Μάνδρα – Στους 20 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό μίας ακόμη σορού

«Πόλη-φάντασμα» η Μάνδρα – Στους 20 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό μίας ακόμη σορού

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στις πληγείσες από τη φονική κακοκαιρία περιοχές - Δραματική έκκληση της δημάρχου Μάνδρας για αποστολή ιατρικής και αστυνομικής βοήθειας.

Σε είκοσι ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, αφού τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν έναν ακόμη άνδρα, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων. Ο άτυχος άνδρας ανασύρθηκε νεκρός κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας Αττικής και η σορός του μεταφέρεται στο Θριάσιο όπου πρόκειται να γίνει η ταυτοποίησή του.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς οι φόβοι για περισσότερα θύματα από τις φονικές πλημμύρες, ενώ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έρευνες για δύο ακόμη αγνοούμενους.

Νωρίτερα υπήρξε φόβος για νέες πλημμύρες λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης. Ωστόσο, αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος εγκαταστάθηκε προσωρινά στο δημαρχείο Μάνδρας, ζήτησε να επικρατήσει η ψυχραιμία στους κατοίκους της Μάνδρας.

1/4

Σήμερα το πρωί η η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη έκανε λόγο για «γενική καταστροφή» στη Δυτική Αττική από τις πλημμύρες, τονίζοντας πως «2.000 νοικοκυριά έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά, με ζημιές που δεν επιδιορθώνονται», ενώ απηύθυνε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ δραματική έκκληση για την άμεση αποστολή ιατρικού προσωπικού και επιπλέον αστυνομικών στις πληγείσες περιοχές.

Η κα. Κριεκούκη απηύθυνε έκκληση για πρωτοβουλίες και ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να λειτουργήσει ξανά «η πόλη -φάντασμα» στην οποία έχει μετατραπεί η Μάνδρα και πρόσθεσε ότι στην περιοχή διαπιστώνονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, στην ύδρευση καθώς και στις γραμμές του ΟΤΕ.

«Χρειαζόμαστε άμεσα: Ιατρούς για εξέταση περιστατικών, ΕΦΚΑ για τα βιβλιάρια, τράπεζες για τις πιστωτικές κάρτες και τα βιβλιάρια ταμιευτηρίου, αστυνομικούς να μας προστατεύσουν από το πλιάτσικο και να συγκεντρώσουν στοιχεία για την έκδοση νέων ταυτοτήτων», τόνισε. Η δήμαρχος Μάνδρας έκανε λόγο για έξαρση των μολύνσεων στην περιοχή λόγω της έλλειψης καθαρού νερού αν και όπως είπε «πίνουμε εμφιαλωμένο  νερό από επιχειρήσεις που μας το στέλνουν και το μοιράζουμε πόρτα-πόρτα».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως ό,τι βοήθεια έχει ζητηθεί ή ζητείται από την δήμαρχο Μάνδρας Ειδύλλιας Ερυθρών κ. Κριεκούκη Γιάννα, έχει δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής και πως είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε νέων προβλημάτων προκύψουν».

Τρία επιπλέον σημεία διανομής τροφίμων, εμφιαλωμένου νερού και ειδών ένδυσης και υπόδησης στη Μάνδρα

Στη δημιουργία σταθερού δικτύου διανομής τροφίμων, εμφιαλωμένου νερού και ειδών ένδυσης και υπόδησης, ειδικά για τους κατοίκους του Δήμου Μάνδρας που δεν έχουν πρόσβαση στα τρόφιμα και εμφιαλωμένα νερά που συγκεντρώνει η Περιφέρεια Αττικής στο Δημαρχείο Μάνδρας, προχώρησαν η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα για την καλύτερη εξυπηρέτηση και πρόσβαση των πληγέντων πολιτών (ειδικά όσων δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης, όπως ηλικιωμένων, κ.ά.) στο μοναδικό ως σήμερα σημείο διανομής τροφίμων και εμφιαλωμένου νερού στο Δημαρχείο Μάνδρας, δημιουργήθηκαν τρία αποκεντρωμένα σημεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις ακόλουθες διευθύνσεις στη Μάνδρα:

Σημείο 1ο: Πλατεία Αγίου Κων/νου, οδός Στρατηγού Νικολάου Ρόκα 76

Σημείο 2ο: Πλατεία Ειρήνης, Κοροπούλη και Σπετσών

Σημείο 3ο: 2ο Δημοτικό Σχολείο, Αιόλου και 25ης Μαρτίου

Τα τρία αυτά σημεία ενεργοποιήθηκαν από το Σάββατο, 18/11 και από σήμερα, Κυριακή, 19/11, λειτουργούν διαρκώς από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Επιπλέον για μεμονωμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης, θα γίνεται διανομή κατ’ οίκον.

Για όσους επιθυμούν να προσφέρουν τυποποιημένα προϊόντα και νερά, μπορούν να τα αποστέλλουν απευθείας είτε στα προαναφερθέντα σημεία είτε στο Κέντρο Ειδών Πρώτης Ανάγκης (Κέντρο Logistics) της Περιφέρειας Αττικής (στην Εσπλανάδα – πλατεία Νερού, δίπλα στο Τάε Κβο Ντο του Φαληρικού). Τέλος, για περισσότερες πληροφορίες ή επικοινωνία με το Δίκτυο Διανομής Τροφίμων και Εμφιαλωμένων Νερών, οι πολίτες μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική γραμμή 210-4819001.

 

Περισσότερες από 770 αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές
Στις 770 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε. της Νέας Περάμου, από τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια (120 μηχανικοί) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

-Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 544 αυτοψίες συνολικά. Τα 428 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 319 κατοικίες, 62 επαγγελματικοί χώροι, 1 δημόσιο κτίριο και 46 αποθήκες – υπόγεια.

-Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 226 συνολικά αυτοψίες. Τα 216 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 122 κατοικίες, 50 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 42 αποθήκες – υπόγεια.

Οι αυτοψίες, από το σύνολο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.