Πολυτελή αυτοκίνητα για μικρά βαλάντια

Πολυτελή αυτοκίνητα για μικρά βαλάντια

Όταν το μεταχειρισμένο ΙΧ γίνεται «σωσίβιο» του κοινωνικού status.

Κάποιοι έχουν χρήμα και το δείχνουν. Κάποιοι άλλοι προτιμούν να κρατούν πιο χαμηλό προφίλ -όπως ο «Μάγος της Όμαχα», μεγαλοεπεδυτής Γουόρεν Μπάφετ που παραμένει πιστός στο αγαπημένο του τετράτροχο, μία Cadillac DTS του 2006, αξίας μόλις 10.000 δολαρίων.

Για τους περισσότερους πάντως, άνδρες και γυναίκες, το αυτοκίνητο που οδηγούν λέει πολλά για το κοινωνικό τους status, ακόμη κι εάν αυτό χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα της πραγματικής κατάστασης των οικονομικών τους.

Αφήνοντας λοιπόν κατά μέρος την ελληνική σκληρή πραγματικότητα -όπου το κόστος συντήρησης, καυσίμων και τελών κυκλοφορίας καθιστά απαγορευτική για την απόκτηση, ακόμη και κοψοχρονιά, ενός πολυτελούς μεταχειρισμένου ΙΧ- η συζήτηση σε διεθνή διαδικτυακά forum, όπως το δημοφιλές Quora, καλά κρατεί για το ποια επιλογή είναι η πιο έξυπνη και καλή.

Μεγάλος λόγος γίνεται για παράδειγμα για τις μεταχειρισμένες Lotus Elise, που συναντά κανείς σπάνια στους δρόμους. Σε αγγελίες στο Craigslist, οι τιμές πώλησης στις ΗΠΑ κυμαίνονται μεταξύ 20.000-30.000 δολ, την ώρα που το μέσο κόστος αγοράς ενός καινούργιου αυτοκινήτου είναι στα 32.000 δολ. «Με ένα τέτοιο αυτοκίνητο αν μη τι άλλο ξεχωρίζεις», γράφει στο Quora ο χρήστης Φέλιξ Τσαν.

Κατά τον Τζον Ράσελ, έτερο χρήστη της ιστοσελίδας, δεν χωρά πάντως καμία αμφιβολία: δεν υπάρχει υποκατάστατο στη Ferrari. «Βάλε μία κόκκινη ή κίτρινη Ferrari δίπλα σε μία Mercedes, μία BMW, ένα Audi, μία Lexus, μία Porsche ή ακόμη και μία Lotus», γράφει, «και θα διαπιστώσεις εύκολα ότι οι περισσότεροι θεωρούν πως ο πλουσιότερος απ’ όλους είναι ο ιδιοκτήτης της Ferrari». «Για τα μέτρα μου», καταλήγει, «κατάλληλη είναι η Ferrari 308 GTB/GTS». Κατά το BBC, αυτή μπορεί να στοιχίσει το πολύ 35.000 δολ., μεταχειρισμένη πάντα.

 

Στη μάχη αυτή των εντυπώσεων, ωστόσο, ο ανταγωνισμός παραμένει ιδιαίτερα σκληρός. «Δεδομένης της φήμης της ως ακριβού αυτοκινήτου και του πόσο εύκολα κανείς μπορεί να την αναγνωρίσει από χιλιόμετρα μακριά, μια Porsche είναι η κατάλληλη για να στείλεις το μήνυμα στους γύρω σου: «γεια, έχω χρήματα», κομπάζει στο Quora η Μπρίτανι Λιν.

Ακούγεται μάλλον καλό deal, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι στο eBay Motors μια Porsche Boxsters δεκαετίας πωλείται στα 9.000 δολ.! Επίσης δελεαστικά για τους χρήστες του Quora δείχνουν να είναι τα Hummers, μίας και τα μοντέλα H2 και H3 της δεκαετίας του 2000 μπορεί να βρεθούν σε τιμές κοντά στα 15.000 δολ.

 

Φυσικά, πολλοί παραμένουν πιστοί στην κλασσική πολυτέλεια της Mercedes-Benz. «Ένα πρόσφατο μοντέλο S-Class sedan (του 2004), σε καλή κατάσταση, μπορεί να στοιχίζει λιγότερα από 20.000 δολ», γράφει ο Νικ Νγκούεν στο Quora. Καλή επιλογή θεωρεί και την CL coupe για τη διαχρονικότητά της σε στιλ, αλλά και σε αξία.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό συμπέρασμα απ’ όλα αυτά είναι πως «ότι λάμπει, δεν είναι πάντα χρυσός» κι ότι… «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά»!

Διαβάστε ακόμη:

Ξεχάστε το αμάξι που ξέρατε

Ferrari: Less Is More!

Εκεί όπου οι πλούσιοι στοιβάζουν τα «παιχνίδια» τους