Πολιτική αντιπαράθεση για Συρία και αμυντικές βιομηχανίες

Πολιτική αντιπαράθεση για Συρία και αμυντικές βιομηχανίες

Απάντηση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίδραση από την ΓΣΕΕ για τις απολύσεις εργαζομένων.

Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις εξελίξεις στη Συρία, σημειώθηκε σήμερα στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση για την κύρωση τριών διεθνών συμφωνιών της Ελλάδας, με την Κίνα, τη Βουλγαρία και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας κατηγόρησε τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας πως εντάσσονται στην «κατηγορία των προθύμων για την προετοιμαζόμενη πολεμική επίθεση κατά της Συρίας, χωρίς να ενημερώνουν τη Βουλή και τον λαό».

«Η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση- και αυτή είναι η πολιτική λύση σ’ αυτό που τείνει να γίνει σήμερα, τραγωδία στη Συρία. Η χώρα μας καταδίκασε, όπως όλη η διεθνής κοινότητα, το ειδεχθές έγκλημα με τα χημικά όπλα. Παρακολουθούμε τα πάντα και για τον σκοπό αυτόν έχουν γίνει ανακοινώσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα ενημερώσει και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής», απάντησε η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώφη Γεννηματά.

Διαβάστε ακόμη: Στον «αέρα» η αναδιάρθρωση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ

Οι τρεις συμφωνίες που συζητήθηκαν σήμερα, αφορούσαν συνεργασίες με την Κίνα για θέματα Δικαιοσύνης, με τους Ευρωπαίους εταίρους για την «προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών που ανταλλάσσονται προς το συμφέρον της ΕΕ» και με τη Βουλγαρία για διασυνοριακές επιχειρήσεις με αντικείμενο την εναέρια αστυνόμευση. Στο πλαίσιο αυτό, από πλευράς αντιπολίτευσης τέθηκε και το ζήτημα των αξιώσεων της τρόικας να κλείσει η ΕΛΒΟ, τα ΕΑΣ και η ΛΑΡΚΟ.

«Ο τρόπος με τον οποίον τίθεται το ζήτημα είναι προκλητικός και η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής αντιπρότεινε αλλαγές στη λειτουργία των εταιρειών, («να προχωρήσουμε σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση και στελέχωση») και υποστήριξε πως «αν η ΕΑΒ στελεχωθεί με προσωπικό απ’ τα ΤΕΙ της Χαλκίδας, μπορεί να γίνει και κερδοφόρα επιχείρηση και να υπάρξει ανάπτυξη- αν για παράδειγμα τους ανατεθεί η κατασκευή απορριμματοφόρων».

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση Σαμαρά-παραγωγικών φορέων εν όψει ΔΕΘ

«Ετοιμάζουμε την αντίδρασή μας και την απάντησή μας- και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Η συγκυρία έχει ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και όχι αυτό το κλίμα το εμφυλιοπολεμικό, της έντασης» απάντησε η Φώφη Γεννηματά.

Η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας συμπλήρωσε ότι «αναφέρθηκε πως υπήρξε προσφορά που δεν έγινε δεκτή από μένα. Η εταιρεία έχει διοίκηση- και η κατεύθυνση που έχουμε δώσει, είναι να εξασφαλίσει τις περισσότερες δυνατές συμβάσεις, γιατί θέλουμε η εταιρεία να κρατηθεί στα πόδια της. Πιέζουμε τη διοίκηση να προχωρήσει και να βρει συμβάσεις να υπογράψει», τόνισε.

Σχόλιο του Γιάννη Στουρνάρα για τις αμυντικές βιομηχανίες
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών. «Αυτό που προσπαθούμε να πείσουμε την επιτροπή ανταγωνισμού και την τρόικα είναι ότι η εκκαθάριση εν λειτουργία σε βάθος πέντε ετών αφήνει μεγαλύτερη αξία στο δημόσιο απ’ ό,τι η πτώχευση», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και σημείωσε: «Πιστεύουμε πως ορισμένα κομμάτια των επιχειρήσεων αυτών έχουν αξία».

Διαβάστε ακόμη: Νέο σύστημα δημοτικών εκλογών εξετάζει η κυβέρνηση

Συνάντηση ΓΣΕΕ με εργαζόμενους των αμυντικών βιομηχανιών
Ανοιχτή σύσκεψη για τις εξελίξεις στις επιχειρήσεις ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, θα πραγματοποιήσουν οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και των σωματείων της, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στις 10.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Αριστοτέλους 32, 7ος όροφος. Μετά το τέλος της σύσκεψης θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρακτική και τακτική της κυβέρνησης, η οποία για ακόμα μία φορά αποδεικνύει ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υιοθετεί τις προσταγές των δανειστών». «Κανείς από τους κυβερνώντες δεν διασφαλίζει, και όπως όλα δείχνουν δεν ενδιαφέρεται, για το εάν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων αλλά και η ΛΑΡΚΟ, που σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή χώρα θα αποτελούσε και αυτή αμυντική βιομηχανία, δεδομένου ότι το νικέλιο είναι το πρώτο που χρησιμοποιείται στις αμυντικές κατασκευές, δεν θα ξεπουληθούν και οι εργαζόμενοί τους δε θα βρεθούν στο δρόμο» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ