Οι Πολωνοί «βγήκαν για ψώνια» στην Κρήτη

Οι Πολωνοί «βγήκαν για ψώνια» στην Κρήτη

Δώδεκα πολωνικές εταιρείες κατεβαίνουν στο νησί στις 21 Οκτωβρίου για συμφωνίες.

Μπορεί η Πολωνία να μην έχει το μέγεθος της Ρωσίας ή της Κίνας, ή μπορεί με την χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης να μην διαθέτουμε τις παραδοσιακές εμπορικές σχέσεις που έχουμε με χώρες της δυτικής Ευρώπης, σίγουρα, όμως, δεν είναι μια περίπτωση που σε οικονομικό επίπεδο περνάει απαρατήρητη.

Για την χώρα μας οι Πολωνοί αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των εξαγωγών, ποσοστό που την κατατάσσει στην 13η θέση των ευρωπαϊκών μας εξαγωγών και στην 23η θέση παγκόσμια. Όπως αναφέρει η ελληνική πρεσβεία στη Βαρσοβία, στα χρόνια της κρίσης οι εξαγωγές προς την Πολωνία κινούνταν συνεχώς ανοδικά. Από τα 188,4 εκατ. ευρώ το 2009 πήγαν στα 232 εκατ. ευρώ, για να ανέλθουν στα 274,5 εκατ. ευρώ το 2011, χρονιά που είναι και η υψηλότερη των ελληνικών εξαγωγών από τότε που καταγράφεται η μέτρηση. Πέρυσι σταθεροποιήθηκαν στα 273,8 ευρώ, κατατάσσοντας το 2012 τη δεύτερη μεγαλύτερη σε αξία χρονιά.

Διαβάστε ακόμη: Κάνοντας την διαφορά στην agora του ελαιόλαδου

Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Πολωνία, θέλοντας να βοηθήσει την ανοδική αυτή πορεία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, οργανώνει στις 21-23 Οκτωβρίου επιχειρηματική, τουριστική και δημοσιογραφική αποστολή.

Η αποστολή που θα μεταβεί στην Κρήτη θα απαρτίζεται από οχτώ εκπροσώπους πολωνικών εταιρειών εισαγωγών τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, τεσσάρων μεγάλων τουριστικών πρακτορείων της Πολωνίας, καθώς και τριών δημοσιογράφων κυρίως τουριστικών εντύπων.

Υπενθυμίζεται ότι στον τομέα του τουρισμού -λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία από τις κρατήσεις μέσω Tour Operators, τις κανονικές πτήσεις, τις πτήσεις με εταιρείες χαμηλού κόστους και τις ανεξάρτητες αφίξεις- εκτιμάται ότι για το σύνολο του 2013, ο συνολικός αριθμός των Πολωνών ταξιδιωτών προς την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 380-420.000 ατόμων (έναντι των 255.000 του 2012 και 450.000 του 2011).

Ειδικότερα δε και όσον αφορά στις κρατήσεις πολωνικών charters, προς όλους τους τουριστικούς προορισμούς κατά το 2013 σημειώνουμε ότι η Ελλάδα, βρίσκεται στην πρώτη θέση των τουριστικών προορισμών charters από την Πολωνία, συγκεντρώνοντας συνολικά μερίδιο αγοράς 23% και παρουσιάζοντας αύξηση έναντι του 2012 κατά 41%.

Διαβάστε ακόμη: Τουρισμός: 400.000 Πολωνοί θα έρθουν στην Ελλάδα το 2013