Πορεία προς την κορυφή με ηπειρώτικη συνταγή

Πορεία προς την κορυφή με ηπειρώτικη συνταγή
Photo:

Η Μαριλένα Νιτσιάκου εξηγεί στο FortuneGreece.com, πως η εταιρεία κατάφερε να πετύχει υγιή ανάπτυξη σε αρμονία με τη φύση. 

Μπορείς να ξεκινήσεις φτιάχνοντας ένα μικρό κοτέτσι και να φτάσεις να δημιουργήσεις τη μεγαλύτερη εταιρεία του πτηνοτροφικού κλάδου στην Ελλάδα; Αν έχεις πείσμα και επιχειρηματικό δαιμόνιο μπορείς, όπως απέδειξε ο Θεόδωρος Νιτσιάκος.

Ο Θεόδωρος, μεγαλωμένος σε οικογένεια κτηνοτρόφων, αμέσως μετά το πέρας των σπουδών του στη γεωπονική σχολή Θεσσαλονίκης, αποφασίζει να πουλήσει το μερίδιο των προβάτων που είχε από τον πατέρα του, και παράλληλα με ένα μικρό δάνειο, να εισαγάγει τους πρώτους νεοσσούς και να φτιάξει το πρώτο κοτέτσι. Έτσι κάπως ξεκίνησε η εταιρεία «Νιτσιάκος» το 1972 και ο ιδρυτής της μπορεί σήμερα να περηφανεύεται ότι κατάφερε να μεταφέρει το κέντρο της πτηνοτροφίας στην Ήπειρο και να δημιουργήσει μια ισχυρή εταιρεία μέσα από σειρά επενδύσεων.

«Η ποιότητα και η παράδοση είναι τα δύο κύρια σημεία της επιτυχίας μας. Ο πατέρας μου ξεκίνησε την εταιρεία με πολλές δυσκολίες τότε και όντας διορατικός και οργανωτικός κατάφερε να μετατοπίσει το κέντρο της πτηνοτροφίας από τη Χαλκίδα στην Ήπειρο. Βασιζόμενοι στο καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής, έχουμε καταφέρει να έχουμε άριστο ποιοτικά προϊόν και ταυτόχρονα πολύ νόστιμο» τονίζει στο FortuneGreeece.com η Μαριλένα Νιτσιάκου, εμπορική διευθύντρια της εταιρείας. Ασχολούμενη με τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ της «Νιτσιάκος», η ίδια γνωρίζει τις μεγάλες δυνατότητες του γκρουπ που η οικογένειά της διατηρεί, τόσο λόγω της επικέντρωσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες πουλερικών όσο και της παραγωγικής δραστηριότητας που η εταιρεία έχει στον κλάδο των ζωοτροφών, που αποδίδει σήμερα το 40% του κύκλου εργασιών.

«Εδώ και 40 χρόνια επενδύουμε στην Ελλάδα, εκσυγχρονίζοντας τη γραμμή παραγωγής μας και παράγοντας νέα προϊόντα. Είμαστε από τις ελάχιστες εταιρείες στην χώρα, που παρά την οικονομική κρίση, συνεχίσαμε κανονικά το επενδυτικό μας πλάνο».

Για τη τριετία 2014-2016 η «Νιτσιάκος» εφαρμόζει επενδυτικό πλάνο ύψους 4 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των λεβήτων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και πτηνοθαλάμους με λέβητες βιομάζας, τον εκσυγχρονισμό και την αντικατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις παραγωγής ζωοτροφών στην Πεδινή Ιωαννίνων και επεξεργασίας κοτόπουλου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

H Μαριλένα Νιτσιάκου, εμπορική διευθύντρια της εταιρείας.
H Μαριλένα Νιτσιάκου, εμπορική διευθύντρια της εταιρείας.
H Μαριλένα Νιτσιάκου, εμπορική διευθύντρια της εταιρείας.

 

Νιτσιάκος δεν σημαίνει μόνο κοτόπουλο
Η Μαριλένα Νιτσιάκου περιγράφει το πρόσφατο άνοιγμα της εταιρείας σε όλη τη γκάμα λευκών κρεάτων. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο καθετοποιημένο σύστημα πρωτογενούς παραγωγής, μεταποίησης και διανομής, η εταιρεία έχει καταφέρει να προσφέρει «μοναδικά προϊόντα κοτόπουλου, γαλοπούλας και κουνελιού».

«Διευρύνουμε την γκάμα των προϊόντων μας. Είμαστε οι πρώτοι Έλληνες παραγωγοί γαλοπούλας σε ετήσια βάση και διαθέτουμε το πρώτο πιστοποιημένο σφαγείο κουνελιού στην Ελλάδα από την Ε.Ε.» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας καταναλωτής έχει συνδυάσει το όνομα Νιτσιάκος με το κοτόπουλο, το νέο εγχείρημα της εταιρείας βρίσκει ανταπόκριση: «Στην αγορά του κουνελιού και της γαλοπούλας μπήκαμε σχετικά πρόσφατα με τεράστια αποδοχή από τους καταναλωτές. Ειδικά στο κομμάτι της γαλοπούλας, όπου ετησίως εισάγονται πολλοί τόνοι, κυρίως από την Ιταλία, ο καταναλωτής ανταποκρίθηκε θετικά σε ένα ελληνικό προϊόν. Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και για αυτό τον λόγο βρισκόμαστε σε στάδιο έρευνας για να αναπτύξουμε περεταίρω την γκάμα προϊόντων κουνελιού και γαλοπούλας».

Με σύνθημα την εξωστρέφεια
Εκτός από την εισαγωγή νέων προϊόντων στην αλυσίδα της εταιρείας, ένα ακόμα στοίχημα για την Νιτσιάκος είναι η ενίσχυση των εξαγωγών. Σε μια περίοδο όπου η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων θεωρείται αναγκαία για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, η γνωστή πτηνοτροφία δεν εφησυχάζει και εντείνει τις προσπάθειες της.

Τα τελευταία χρόνια η «Νιτσιάκος» αναπτύσσει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στις βαλκανικές χώρες και στην Κύπρο σημειώνοντας συνεχώς αύξηση πωλήσεων.

«Η εξωστρέφεια είναι βασική μας αρχή και το πλάνο του τώρα για την εταιρεία. Πολλές δραστηριότητες έχουν ήδη εξαγωγικό χαρακτήρα και αφορούν σε ένα μικρό κομμάτι στο κοτόπουλο και στο μεγαλύτερο ποσοστό στο pet food (σκυλοτροφή, γατοτροφή). Ευελπιστούμε μέχρι το 2015 να έχουμε περεταίρω ανοδική πορεία και στους δύο τομείς» σχολιάζει η Μαριλένα και αποκαλύπτει ότι στα σχέδια της «Νιτσιάκος» είναι να επεκταθεί τόσο σε χώρες της Ε.Ε. όσο και σε αγορές εκτός αυτής.

Στοίχημα η ποιότητα στη σωστή τιμή
Επειτα από 40 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά η εταιρεία νιώθει υποχρεωμένη απέναντι στους καταναλωτές. Άλλωστε η αγορά των τροφίμων και συγκεκριμένα των λευκών κρεάτων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και ο καταναλωτής έχει γίνει πιο απαιτητικός από ποτέ. Σε αυτό έχει «συμβάλει» και η οικονομική κρίση που έχει αλλάξει το μοντέλο του αγοραστή, ο οποίος στρέφει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του στη ποιότητα, στην προσέλευση και στην τιμή του προϊόντος.

«Η ποιοτική διαφορά που έχει κατατάξει την εταιρεία ανάμεσα στις 20 ισχυρότερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας είναι το πλήρως καθετοποιημένο σύστημα λειτουργίας της, που της επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο σε όλα τα στάδια παραγωγής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εμπορική διευθύντρια της εταιρείας.

«Από την εκτροφή των πατρογονικών ορνίθων έως και την τυποποίηση και διανομή των τελικών προϊόντων, η εταιρεία έχει τον πλήρη έλεγχο για τα προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή. Παράλληλα, διενεργείται έλεγχος σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Η κτηνιατρική παρακολούθηση, οι εργαστηριακοί έλεγχοι από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και οι πιστοποιήσεις είναι μέρος της παραγωγικής διαδικασίας σε όλα τα στάδιά της και εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα που είναι πλέον συνυφασμένη με το όνομα Νιτσιάκος. Για παράδειγμα, στο μικροβιολογικό και το χημικό εργαστήριο που έχει δημιουργήσει η εταιρεία, διενεργούνται κάθε εβδομάδα ποιοτικοί έλεγχοι που ξεπερνούν τα 800 δείγματα.

Η παραγωγή της είναι πιστοποιημένη για την εφαρμογή του HACCP σύμφωνα με το πρότυπο ISO EN 22000 και τα προϊόντα κοτόπουλου είναι πιστοποιημένα από τον Agrocert για 100% φυτική διατροφή» συμπληρώνει η Μαριλένα.  Στα εργοστάσια της εταιρείας «Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ» παράγονται εξολοκλήρου όλες οι απαραίτητες ζωοτροφές, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες διατροφής των εκτρεφόμενων ζώων.

«Χάρη στην καθετοποίηση της παραγωγής, το σύστημα ιχνηλασιμότητας της Νιτσιάκος είναι λεπτομερές και αποτελεσματικό. Μέσω του αριθμού ταυτότητας που είναι τυπωμένος πάνω σε κάθε συσκευασία προϊόντος, μπορεί κανείς να ανακαλύψει τον δρόμο τον οποίο αυτό ακολούθησε: από την τροφή που έτρωγε και την φάρμα στην οποία μεγάλωσε το πτηνό, την διαδικασία επεξεργασίας, τυποποίησης κ διανομής του, μέχρι να φθάσει σε σημείο λιανικής πώλησης και τελικά στο πιάτο του καταναλωτή» τονίζει η κ. Νιτσιάκου, αλλά δεν παραλείπει να συμπληρώσει ότι και το κράτος θα έπρεπε να διενεργεί περισσότερους ελέγχους προς όφελος του καταναλωτή, αλλά και προς όφελος των ίδιων των παραγωγών. «Έτσι αποφεύγονται αστοχίες που «μαυρίζουν» κλάδους και ολόκληρες κατηγορίες τροφίμων».

Τρώμε όμως ακριβά κοτόπουλο;
«Ο κλάδος της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα είναι πολύ πονεμένος. Είναι μια δουλειά με μηδαμινά περιθώρια κέρδους. Τα κοστολόγια μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, είτε μιλάμε για Βαλκάνια που έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής, είτε για την Ε.Ε., στην οποία δραστηριοποιούνται μεγαθήρια που πετυχαίνουν μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας, είναι πολύ υψηλότερα» απαντάει η Μαριλένα Νιτσιάκου.

«Εμείς για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, συμπιέζουμε τα περιθώρια κέρδους. Τα κέρδη μας λοιπόν είναι οριακά πολύ χαμηλά και πολλές εταιρείες είναι ζημιογόνες. Η τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής, δεν έχει να κάνει άλλωστε τόσο με τον παραγωγό, αλλά με την πολιτική του εκάστοτε αγοραστή και μεταπωλητή. Το κοτόπουλο δεν είναι ακριβό προϊόν στο ράφι».

Όπως ισχυρίζεται η κ. Νιτσιάκου, ο κάθε καταναλωτής μπορεί να ανατρέξει σε συγκριτικά στοιχεία στο παρελθόν και να διαπιστώσει ότι το κοτόπουλο στο ράφι του σούπερ μάρκετ είχε σταθερή τιμή χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις τα τελευταία χρόνια.

«Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα με την από κοινού πρωτοβουλία τόσο των παραγωγών όσο και των σούπερ μάρκετ έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τη τιμή σε σημαντικό ποσοστό. Είμαι σίγουρη ότι οι καταναλωτές το διακρίνουν αυτό».

Τη δουλειά μου την λατρεύω, δεν την αγαπώ απλά. Το όραμα της οικογένειας μας είναι πολύ μεγάλο.
Τη δουλειά μου την λατρεύω, δεν την αγαπώ απλά. Το όραμα της οικογένειας μας είναι πολύ μεγάλο.
Τη δουλειά μου την λατρεύω, δεν την αγαπώ απλά. Το όραμα της οικογένειας μας είναι πολύ μεγάλο.

Η «αυτάρκεια» της επιχείρησης
Εκτός όμως από τις διαδικασίες που αφορούν στην αναβάθμιση της ποιότητας και στην τιμολογιακή πολιτική, ο πτηνοτροφικός κλάδος στρέφεται σε πρακτικές «βιώσιμης» ανάπτυξης, φιλικές προς το περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη Νιτσιάκος, οι εγκαταστάσεις των Ιωαννίνων, που αποτελούν μια περιβαλλοντικά ολοκληρωμένη μονάδα στην οποία λειτουργεί βιολογικός καθαρισμός, μονάδα αδρανοποίησης στερεών αποβλήτων, καθώς και μονάδα καύσης αδρανοποιημένων υποπροϊόντων για την παραγωγή ενέργειας.

«Η εταιρεία μας είναι από τις πιο πράσινες στην Ελλάδα όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια. Πριν από λίγους μήνες μάλιστα ξεκινήσαμε και μια νέα δραστηριότητα, η οποία αφορά την εισαγωγή ενός νέου υλικού, του λεγόμενου pellet, το οποίο προέρχεται από φλοιό ηλιόσπορου και επίσης χρησιμοποιείται για παραγωγή ενέργειας στη βιομηχανία. Είναι λοιπόν θέμα φιλοσοφίας και οικονομίας» αναφέρει η κ. Νιτσιάκου.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του κλάδου ευρύτερα, η εμπορική διευθύντρια του ομίλου δεν διστάζει να πάρει θέση υπέρ ενδεχόμενων κινήσεων εξαγορών. «Βεβαίως και υπάρχει το ενδεχόμενο συγκέντρωσης του κλάδου και για εμένα αυτό είναι προς το καλύτερο. Είμαστε ένα κλάδος, από τους ελάχιστους παραγωγικούς στη χώρα μας, που δίνει θέσεις εργασίας σε πολλές οικογένειες. Από το να χρεοκοπήσει μια εταιρεία, είτε είναι ιδιωτική είτε συνεταιρισμός, χίλιες φορές να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να κρατηθούν οι εταιρείες ζωντανές. Έτσι μπορούμε να μειώσουμε τα κοστολόγια μας , δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας και εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του κλάδου».

Η ίδια συνοψίζοντας τις άμεσες προτεραιότητες αναφέρεται στη λέξη «όραμα» και στη προσωπική της ενασχόληση με την εταιρεία.

«Τη δουλειά μου την λατρεύω, δεν την αγαπώ απλά. Το όραμα της οικογένειας μας είναι πολύ μεγάλο. Ήμουν από τις λίγες γυναίκες που ασχοληθήκαν με τον κλάδο, ίσως και η πρώτη. Όταν όμως ξεκίνησα με βοήθησαν μεγάλα στελέχη της αγοράς, τότε, και προσαρμόστηκα πολύ γρήγορα. Η δουλειά μου είναι κάτι που δεν θα άφηνα για όλο το χρυσάφι του κόσμου» καταλήγει η κ. Νιτσιάκου με σιγουριά.

Η εταιρεία «Νιτσιάκος» με μια ματιά
– Τα προϊόντα «Νιτσιάκος» διατίθενται στις περισσότερες αλυσίδες σουπερμάρκετ ανά την Ελλάδα και στα υποκαταστήματα της εταιρίας στις μεγάλες πόλεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Κορίνθου, του Ηρακλείου και των Τρικάλων. Η έδρα της «Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ», οι βιομηχανικές μονάδες και οι μονάδες εκτροφής ζώων βρίσκονται στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Σε μια έκταση 50 στρεμμάτων στα Ιωάννινα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων συνολικής επιφάνειας 12.000 τμ. Το δεύτερο εργοστάσιο της εταιρείας στην Άρτα τηρεί ακριβώς την ίδια φιλοσοφία και τις ίδιες διαδικασίες. Η εταιρεία «Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ» διαθέτει επίσης ένα ακόμα πτηνοτροφείο στη Νιγρίτα Σερρών, δύο ξηραντήρια δημητριακών στη Θεσσαλονίκη και ένα στα Ιωάννινα και αποθήκες για τις πρώτες ύλες στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και την Άρτα.

– Η εταιρεία απασχολεί περισσότερα από 600 άτομα, ενώ 180 πτηνοτρόφοι εκτρέφουν ζώα για την εταιρεία.

– Το 2012 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 146 εκατ. ευρώ και το 2013 στα 170 εκατ. ευρώ. Οι προσδοκίες για το 2014 είναι για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα που θα αγγίξουν ενδεχομένως και τα 200 εκατ. ευρώ.

– Την υπογραφή του σε ξεχωριστές συνταγές με κοτόπουλα, γαλοπούλες και κουνέλια παραγωγής της «Θ. Νιτσιάκος ΑΒΕΕ» βάζει ο βραβευμένος και κάτοχος ενός αστεριού Michelin σεφ, Χριστόφορος Πεσκιάς.