Η πορεία των τραπεζών από το ζενίθ στο ναδίρ

Η πορεία των τραπεζών από το ζενίθ στο ναδίρ

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Παπαδογιάννη, με τίτλο: «Το άδοξο τέλος. Η μετέωρη πορεία, η συντριβή και η αναγέννηση των ελληνικών τραπεζών».

Στο τέλος του 2007 οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν στο απόγειο. Τα υπερκέρδη δισεκατομμυρίων, η εντυπωσιακή αύξηση μεγεθών, οι εξαγορές στα Βαλκάνια και η θεαματική αύξηση των τιμών των μετοχών των τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελούσαν τη ρουτίνα των αμέριμνων εκείνων ημερών. Οι τράπεζες ήταν ορισμός της επιτυχίας.

Ωστόσο η εντυπωσιακή αυτή πορεία αποδείχθηκε μετέωρη. Από το ζενίθ του 2007, δεν πέρασαν ούτε έξι χρόνια προτού βρεθούν και πάλι στο σημείο μηδέν. Στη διετία 2011-2012 οι ζημιές των τραπεζών στην Ελλάδα –αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό του PSI– δεν διέγραψαν με μιας το σύνολο των κερδών που είχαν αποκομίσει στη «χρυσή» δεκαετία 2001-2010, αλλά «καταβρόχθισαν» το σύνολο των κεφαλαίων τους. Έτσι ένας νέος όρος μπήκε στη ζωή μας: η ανακεφαλαιοποίηση.

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Παπαδογιάννη, με τίτλο: «Το άδοξο τέλος. Η μετέωρη πορεία, η συντριβή και η αναγέννηση των ελληνικών τραπεζών» περιγράφει την πυρετική διαδρομή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και το πως από το ζενίθ του 2007 βρέθηκε λίγο μετά στο ναδίρ, με τους μετόχους των τραπεζών να χάνουν όλα τα κεφάλαιά τους. Το βιβλίο αναφέρεται, επίσης, στις ευθύνες του τραπεζικού συστήματος για την ανάδειξη και την επικράτηση ενός οικονομικού μοντέλου που παρήγαγε ελάχιστα και κατανάλωνε με λαιμαργία! Ενός μοντέλου που ήταν θέμα χρόνου να οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Το βιβλίο εκδόθηκε τον Ιούνιο και κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις “Παπαδόπουλος”.

*O Γιάννης Παπαδογιάννης έχει εργαστεί στις εφημερίδες Ημερησία, Εξουσία και Χρηματιστήριο καθώς και σε πολλά οικονομικά περιοδικά (Χρήμα & Αγορά, Επιλογή, Κεφάλαιο κ.α.). Από το 1999 εργάζεται στο οικονομικό τμήμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».