Πώς χρησιμοποιούν τα big data οι καινοτόμοι της υγείας

Πώς χρησιμοποιούν τα big data οι καινοτόμοι της υγείας

Πώς η τεχνολογία και το παιχνίδι μπορούν να σώσουν ζωές.

της Erika Fry

Κατά κάποιον τρόπο, η Martine Rothblatt, ιδρύτρια και πρόεδρος της United Therapeutics  – μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας με έδρα το Μέριλαντ, και ο James Park, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρίας εξοπλισμού fitness Fitbit, είναι ασυνήθιστοι ηγέτες και επιχειρηματίες του κλάδου της υγείας.

Και οι δύο ήλθαν απ’ έξω από τον κλάδο – η Rothblatt δημιούργησε το ραδιόφωνο SiriusXM, μεταξύ άλλων, ενώ η έμπνευση για τη δημοφιλή οικογένεια φορετών συσκευών του Park ήταν το Nintendo Wii.

Αλλά και τα δύο στελέχη είναι εφευρέτες, από τη φύση τους. Ο Park ήθελε να συλλάβει την «μαγεία» του Wii όπου το παιχνίδι συναντά τη σωματική άσκηση και η Rothblatt ήθελε να λύσει τη διάγνωση της δυνητικά θανατηφόρας πνευμονικής υπέρτασης της κόρης της. Χρόνια αργότερα, και οι δύο έχουν κινηθεί πολύ πέρα ​​από τους αρχικούς τους στόχους και συνεχίζουν να ωθούν τη βιομηχανία της υγειονομικής περίθαλψης προς τα εμπρός.

Με τη Fitbit, ο Park συνεργάζεται με πλήθος εταιρειών και η δική του εταιρεία gadget ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στον παραδοσιακό κλάδο της υγείας καθώς συνεργάζεται με ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρείες ιατρικών συσκευών και εργοδότες προσπαθώντας να καταλάβει πώς να παρακινήσει και να εμπλέξει άτομα σε συμπεριφορές που μπορεί να συμβάλλουν στη διαχείριση χρόνιων προβλημάτων υγείας και στη γενική ευεξία.

Η Rothblatt, έχοντας βρει ένα φάρμακο για να κρατήσει ζωντανή την κόρη της (και χιλιάδες άλλους που πάσχουν από την πάθηση), στρέφει τη United Therapeutics προς την ανάπτυξη μεταμοσχεύσιμων οργάνων.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να δώσετε προσοχή στο όραμα αυτών των επιχειρηματιών για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης. Και – τι έκπληξη! – το όραμα αυτό περιστρέφεται γύρω από τα δεδομένα.

Μιλώντας στο συνέδριο Brainstorm Health του Fortune που διεξήχθη στην Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα, ο Park δήλωσε ότι η Fitbit δεν προσπαθεί να κερδίσει χρήματα απευθείας με την πώληση δεδομένων – «αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μας» – αλλά με τη διαχείριση των ροών δεδομένων μεταξύ οντοτήτων ή με τη συλλογή πληροφοριών από τα δεδομένα που μπορεί να πουληθούν με τη μορφή αλγορίθμων, βοηθώντας για παράδειγμα στη διάγνωση της άπνοιας κατά τον ύπνο ή άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Εντωμεταξύ, η Rothblatt εξήγησε ότι η εταιρεία της έχει «στοιχηματίσει» πολλά στα γενετικά δεδομένα και τις δυνατότητές που προσφέρουν για καλύτερη κατανόηση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων. Από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές της United Therapeutics έχει τώρα ληφθεί η αλληλουχία των γονιδιωμάτων τους και οι ερευνητές στην εταιρεία σχεδιάζουν να συσχετίσουν τα αποτελέσματα των ασθενών με αυτά τα δεδομένα γονιδιωματικής αλληλουχίας.

«Η ελπίδα μας είναι να υποβάλουμε αυτές τις πληροφορίες στην FDA και αυτοί να καταλήξουν να τις τοποθετήσουν στην ετικέτα της συνταγής», είπε σε ακροατήριο εμπειρογνωμόνων της βιομηχανίας. «Θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου ο γιατρός σας θα έχει την ετικέτα σας στην επιφάνεια εργασίας και θα αποκτά πρόσβαση σε πόρους που θα μπορούν να του πουν, με βάση το συγκεκριμένο γονιδίωμά σας, ορισμένα φάρμακα που συνιστώνται ή δεν συνιστώνται ιδιαίτερα».

Με αυτές τις δυνατότητες, προσέθεσε η Rothblatt, «μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το κόστος της διαδοχικής χρήσης διαφορετικών φαρμάκων (…) και να στοχεύσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια φάρμακα βάσει μιας γονιδιωματικής αλληλουχίας ακριβείας».

Πηγή: fortune.com