Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα από άλλα στελέχη του COVID-19

Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα από άλλα στελέχη του COVID-19
A health worker prepares a syringe with the Sinovac Covid-19 coronavirus vaccine during a vaccination drive for schoolchildren aged 12-18 in Surabaya on July 11, 2021, as Indonesia faces its most serious outbreak driven by the highly infectious Delta variant. (Photo by Juni Kriswanto / AFP) Photo: AFP

του Sy Mukherjee

Οι κορωνοϊοί μεταλλάσσονται. Μπορούν να προκαλέσουν τα πάντα, από το συνήθως καλοήθες κοινό κρυολόγημα έως πολύ πιο σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις, όπως το SARS και το MERS και, φυσικά, ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί COVID και έχει στοιχίσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα.

Και ακόμη και αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού που προκαλεί τον COVID-19 μεταλλάσσεται συνεχώς κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ενάμιση έτους. Αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με την μετάλλαξη του κορωνοϊού που ενδέχεται να κολλήσετε, τα συμπτώματα ενδέχεται να διαφέρουν.

Αλλά δεν είναι πάντα σαφές πώς ακριβώς. Ο κλασικός COVID μπορεί να ξεκινήσει με απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Το στέλεχος Δέλτα του COVID μπορεί να μην οδηγήσει σε αυτά τα συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει άλλα όπως ρινική καταρροή και πονοκέφαλο.

Ο COVID είναι ένα παράξενο παζλ μιας ασθένειας που οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας προσπαθούν ακόμη να λύσουν. Τα πιο συνηθισμένα και μερικά από τα πιο περίεργα συμπτώματα είναι γνωστά εδώ και καιρό: Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης, πονόλαιμος, ρινική καταρροή και συμφόρηση, ναυτία, διάρροια, δυσκολία στην αναπνοή, πυρετός, μυϊκοί πόνοι.

Τα τυπικά συμπτώματα όπως της γρίπης διασταυρώθηκαν με το κρυολόγημα και στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν με απροσδόκητα συμπτώματα όπως η απώλεια της αίσθησης και  η τρομερή προοπτική του «μακροχρόνιου COVID».

Οι πολλαπλές μεταλλάξεις του COVID που κυκλοφορούν τώρα στον κόσμο, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μετάλλαξη Δέλτα που αποτελεί τώρα την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, περιπλέκουν το ζήτημα περαιτέρω, καθώς διαφορετικές μεταλλάξεις μπορεί να εκδηλωθούν με διαφορετικούς τρόπους. Και όλες αυτές οι μεταλλάξεις, είτε πρόκειται για την Άλφα, τη Δέλτα, ή τη Λάμδα, είτε κάτι άλλο εντελώς, είναι ακόμα τόσο νέες που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ακριβής φύση κάθε μεμονωμένης απειλής.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δέλτα (ακόμη και σε ορισμένους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έναντι του COVID) μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πονόλαιμο και ρινική καταρροή, καθώς επίσης και πιθανώς πυρετό και βήχα, βάσει πρόσφατων δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά είναι όλα τα τυπικά συμπτώματα του COVID γενικά αλλά δεν περιλαμβάνουν το ενδεικτικό σύμπτωμα της απώλειας γεύσης ή όσφρησης.

Αυτό σημαίνει ότι καθώς μπαίνουμε στην εποχή της γρίπης και του κρυολογήματος σε μερικούς μήνες, μπορεί να γίνει πιο δύσκολη η διάκριση μεταξύ ενός εξαιρετικά μεταδοτικού ασθενή με μετάλλαξη COVID Δέλτα και κάποιου με ήπια γρίπη.

Πηγή: Fortune.com