Πώς έβλεπε ο ζωγράφος Κώστας Λούστας τη Νέα Υόρκη προβάλει η έκθεση του ΜΜΣΤ

Πώς έβλεπε ο ζωγράφος Κώστας Λούστας τη Νέα Υόρκη προβάλει η έκθεση του ΜΜΣΤ

Τα ζωγραφικά έργα, με θέμα τα αστικά τοπία της Νέας Υόρκης θα εκτεθούν, παράλληλα με πρωτότυπο αρχειακό υλικό και έντυπα εκθέσεων. 

Από την Αθήνα, στη Φλώρινα, τη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο, τις Ινδίες, τη Νέα Υόρκη, τη Θεσσαλονίκη ξανά. 81 χρόνια και… χιλιάδες πινελιές (λάδι σε μουσαμά συνήθως) δρόμος…

Όμως , «στη Νέα Υόρκη έχει που να πας, έχει τι να ακούσεις, έχει τα ωραία τα μουσεία της τα ανεπανάληπτα…», έλεγε ο ζωγράφος, ο ιδιότυπος καλλιτέχνης Κώστας Λούστας (1933-2014) .

Αυτά τα μόλις 30 έργα, εμπνευσμένα από την αμερικανική μεγαλούπολη και φιλοτεχνημένα στη Νέα Υόρκη (όπου έζησε και δημιούργησε στη δεκαετία 1962-1972) επέλεξε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης να εκθέσει στις εγκαταστάσεις του (εντός του χώρου της Hellexpo-ΔΕΘ) από την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, ως και τις 16 Σεπτεμβρίου, τιμώντας με τον τρόπο αυτό, πέραν του καλλιτέχνη και τις ΗΠΑ που θα είναι η τιμώμενη χώρα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (8-16 Σεπτεμβρίου).

Τα ζωγραφικά έργα, με θέμα τα αστικά τοπία της Νέας Υόρκης, τις σκηνές της καθημερινότητας, τις νεκρές φύσεις, τις προσωπογραφίες και τις θαλασσογραφίες του καλλιτέχνη, θα εκτεθούν, παράλληλα με πρωτότυπο αρχειακό υλικό, προσωπικά τεκμήρια, άρθρα, αλληλογραφία και έντυπα εκθέσεων. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται έργα από τη σειρά «Broadway», με τα ιδιαίτερα μορφολογικά εξπρεσιονιστικά στοιχεία του καλλιτέχνη, επηρεασμένου από τα κινήματα της ευρωπαϊκής τέχνης, αλλά και των Ελλήνων δασκάλων του. Οι συνθέσεις αποκαλύπτουν ένα κομμάτι της προσωπικής του ζωής, το περιβάλλον στο οποίο έζησε και τις μνήμες που διαμόρφωσε κατά τη διαμονή του στην αμερικάνικη μεγαλούπολη.