Πώς εξελίσσεται η πανδημία στα μεγάλα αστικά κέντρα – Σταθερή η Αθήνα, οριακή μείωση στη Θεσσαλονίκη

Πώς εξελίσσεται η πανδημία στα μεγάλα αστικά κέντρα – Σταθερή η Αθήνα, οριακή μείωση στη Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020 και εικονίζει την Κατερίνα Κοντού, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελετά τα λύματα της Αττικής, να κρατά το δείγμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες στο εργαστήριο της Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Αθήνα, Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020. Από την στιγμή που παραλαμβάνουν το δείγμα, αυτό μεταφέρεται σε δύο φυγοκεντρικούς σωλήνες των 50 ml για να ξεκινήσει το πρώτο στάδιο που αφορά το στάδιο της προσυγκέντρωσης του δείγματος. Οι ερευνητές τοποθετούν τους φυγοκεντρικούς σωλήνες μέσα σε μια συσκευή που λέγεται ψυχόμενη φυγόκεντρος, η οποία έχει ρυθμιστεί στους 4οC για να απομακρυνθούν τα σωματίδια μεγάλου μεγέθους και τα βακτήρια. Το επόμενο στάδιο αφορά την απομόνωση του ιικού φορτίου . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε έξι από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 5-11 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με την εβδομάδα 29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου. Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε τέσσερεις από τις δώδεκα περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε δύο περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Κέρκυρα (+31%), στην Ξάνθη (+87%), στην Αλεξανδρούπολη (+98%), στη Λάρισα (+135%) και στο Βόλο (+165%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Ιωάννινα (+12%). Καθαρά πτωτικές τάσεις διαπιστώθηκαν στην Πάτρα (-38%), στο Ηράκλειο (-40%) και στον ‘Αγιο Νικόλαο (-68%), ενώ οριακή ήταν η μείωση που παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (-27%). Σταθερό έμεινε ουσιαστικά το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αττική (-9%) και στα Χανιά (-9%).