Πώς εξηγούν οι ειδικοί το πόσο δημοφιλείς είναι οι «πτήσεις στο πουθενά»

Πώς εξηγούν οι ειδικοί το πόσο δημοφιλείς είναι οι «πτήσεις στο πουθενά»
A worker wearing a biosecurity suit disinfects the cabin of a commercial flight after its landing in the Antonio Narino Airport in Pasto, Narino Department, Colombia, on September 2, 2020. - The government of President Ivan Duque allowed some exceptions to the lockdown for domestic flights starting on September. (Photo by Luis ROBAYO / AFP) Photo: AFP
Κάποιοι απλά τους αρέσει να πετούν και η πανδημία τους το στέρησε για πολύ καιρό.

του Grady McGregor

Τρεις συνεχόμενες μέρες στις αρχές Οκτωβρίου, εκατοντάδες ταξιδιώτες στην Ταϊβάν επιβιβάστηκαν σε αεροπορικές πτήσεις της εταιρείας Eva Air στο Διεθνές Αεροδρόμιο Taoyuan. Δεν είχαν κάποιο διεθνή ή ακόμη και τοπικό προορισμό. Αντ’ αυτού, η πτήση τελείωσε ακριβώς εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Οι επιβάτες ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν σε μια λεγόμενη πτήση στο πουθενά, η οποία θα τους έκανε ένα νυχτερινό γύρο πάνω από το κύριο νησί της Ταϊβάν.

Οι πτήσεις συνέπεσαν με τις ασιατικές γιορτές του Φεστιβάλ του Φθινοπώρου και οι πιλότοι έστρεψαν τα αεροπλάνα για να δείξουν στους επιβάτες τη θέα της πανσελήνου. Οι αεροσυνοδοί αντιμετώπισαν τους επιβάτες με την παραδοσιακή λιχουδιά των διακοπών: κέικ του φεγγαριού. Τρεις ώρες αργότερα, το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Taoyuan. Στην εποχή της πανδημίας, θεωρήθηκε ως μια απόδραση αναψυχής.

Οι πτήσεις στο πουθενά είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια των αεροπορικών εταιρειών να τονώσουν τις πωλήσεις. Πολλές περιοχές της Ασίας έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τον COVID-19, αλλά οι αερομεταφορείς της περιοχής παραμένουν ως επί το πλείστον χωρίς αντικείμενο, καθώς το κλείσιμο των συνόρων και οι απαιτήσεις της καραντίνας συνεχίζουν να μειώνουν τη ζήτηση αεροπορικών εισιτηρίων.

Το τέχνασμα της «πτήσης στο πουθενά» καταφέρνει να προσελκύσει φανατικούς των αεροπορικών ταξιδιών. Οι ειδικοί λένε ότι τα νέα ταξίδια ικανοποιούν την επιθυμία των επιβατών που ταξιδεύουν συχνά και δίνουν στους πελάτες την αίσθηση διαφυγής. Ωστόσο, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές καταδίκασαν τις πτήσεις που βλάπτουν άσκοπα το περιβάλλον και τα ίδια τα ταξίδια αναδεικνύουν το γεγονός ότι μια πιο ολοκληρωμένη λύση για τις αεροπορικές εταιρείες δεν έχει ακόμη αποφέρει καρπούς.

Τον Αύγουστο, η Eva Air της Ταϊβάν παρουσίασε την ιδέα της «πτήσης στο πουθενά» με ένα αεροσκάφος με θέμα το Hello Kitty που πέταξε με επιβάτες σε μια ημερήσια διαδρομή κατά μήκος των ακτών της Ταϊβάν και πάνω από τα νησιά Ryuku της Ιαπωνίας.

Έκτοτε, αεροπορικές εταιρείες σε όλη την περιοχή – στο Μπρουνέι, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία – άρχισαν να προσφέρουν πτήσεις στο πουθενά. Οι αερομεταφορείς λένε ότι τα ταξίδια είναι δημοφιλή.

Η Eva Airways δήλωσε ότι τα εισιτήρια για τις τριήμερες πτήσεις του Φεστιβάλ του Φθινοπώρου πουλήθηκαν όλα. Τον Σεπτέμβριο, η αεροπορική εταιρεία Qantas της Αυστραλίας ισχυρίστηκε ότι τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν μέσα σε 10 λεπτά από τη έκδοσή τους για μια επτάωρη πτήση πάνω από τη Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας και το εσωτερικό της χώρας.

Οι πτήσεις στο πουθενά μπορεί να είναι δημοφιλείς για ορισμένους ταξιδιώτες προς το παρόν. Ωστόσο, για τους αερομεταφορείς αποτελούν απλά υποκατάστατο των πτήσεων προς κάποιο προορισμό.

Πηγή: Fortune.com