Πώς η Alibaba μπορεί να γίνει «όχημα» για τις ελληνικές εξαγωγές

Πώς η Alibaba μπορεί να γίνει «όχημα» για τις ελληνικές εξαγωγές

Τί παρουσίασαν ανώτερα στελέχη του κινεζικού κολοσσού στους Έλληνες επιχειρηματίες.

Περί τα 40 εκατομμύρια δέματα πουλά στην κινεζική αγορά η Alibaba καθημερινά, την ίδια στιγμή που η Αmazon διακινεί 6 – 7 εκατομμύρια, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η κυρία Χρ.Φοντάνα (Christina Fontana), senior manager business development της εταιρίας Alibaba, από το βήμα ειδικής εκδήλωσης που διοργανώνει σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για την διεθνή διαδικτυακή πλατφόρμα Alibaba.

Η κα. Φοντάνα, παρουσιάζοντας την πλατφόρμα Tmall Global, επεσήμανε ότι πρόκειται για μία από τις 35 πλατφόρμες της Alibaba, που αφορά εξαγωγές προϊόντων b2c στην Κίνα, είπε ότι ήδη 13 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται μέσω της πλατφόρμας (Follie Follie κα) και τόνισε πώς η εμπορική διείσδυση στη κινεζική αγορά δεν είναι μία εύκολη υπόθεση.

Απαιτούνται σχέδιο, στόχοι και κατανόηση της κινεζικής κουλτούρας, για να έχει μία επιχείρηση καλά αποτελέσματα.

Κουντουρά: Ευκαιρία για ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα προσφέρει η Alibaba

Η πλατφόρμα δίνει την ευκαιρία για αρχική είσοδο στη κινεζική αγορά χωρίς φυσική παρουσία, προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να αποκτήσει τα δεδομένα ώστε να μπορέσει μετά από 2 -3 χρόνια να αποκτήσει την απαιτούμενη υποδομή στο κινεζικό έδαφος.

Το κόστος για την τοποθέτηση στην πύλη της Tmall ξεκινά από 5.000 δολ. και φτάνει ως και 10.000 δολ., ανάλογα με το είδος του προϊόντος, ενώ υπάρχει η υποχρέωση της καταβολής προμήθειας επί των πωλήσεων που κυμαίνεται από 1% ως 5% και επιπλέον 1% για το διασυνοριακό εμπόριο.

Αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας η κυρία Φοντάνα είπε ακόμη ότι παρέχει στον Έλληνα συνεργάτη την παρουσίασης στατιστικών στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, όπως επί παραδείγματι δημογραφικά στοιχεία, η ηλικιακή διάρθρωση των καταναλωτών και από ποιές περιοχές προέρχονται.

Σημαντικές ευκαιρίες για την δραστηριοποίηση Ελληνικών εταιρειών στην Αlibaba Group

Τις εξαιρετικές δυνατότητες των Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών να αξιοποιήσουν έναν από τους μεγαλύτερους διεθνώς ομίλους e-commerce, σημείωσε ο
Managing Director της Alibaba για Ιταλία Ισπανία Πορτογαλία και Ελλάδα Rodrigo Cipriani Foresio σε ομιλία του σε σημερινή εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας για την αναμενόμενη δραστηριοποίηση του ομίλου στην Ελληνική αγορά.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο τουρισμός είναι ένας κλάδος με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης ενώ προϊόντα με συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως το κρασί και το λάδι επίσης μπορούν να έχουν σημαντική παρουσία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ομίλου Αlibalba. Πρόσθεσε δε ότι οι κινέζοι καταναλωτές της μεσαίας τάξης ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις διεθνείς μάρκες και ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο κ. Cipriani υπογράμμισε ότι υπάρχει μία δυναμική κατηγορία καταναλωτών στην Κίνα που ανήκουν στη μεσαία τάξη , είναι νέοι σε ηλικία και εξοικειωμένοι με το ιντερνέτ και τις ηλεκτρονικές αγορές και ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στα Ελληνικά νησιά και να αγοράσουν προϊόντα του τόπου μας.

Δείτε Live την ημερίδα της Alibaba στο Χίλτον