Ποιοι επιχειρηματίες βγάζουν εκατομμύρια στην πλάτη του Τραμπ;

Ποιοι επιχειρηματίες βγάζουν εκατομμύρια στην πλάτη του Τραμπ;
Republican presidential candidate Donald Trump waves to supporters as he takes the stage for a campaign event in Dallas, Monday, Sept. 14, 2015.

Δεκάδες νέοι επιχειρηματίες στην πΓΔΜ προωθούν διαδικτυακά την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ - με το αζημίωτο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι ένας εξαιρετικά αμφιλεγόμενος πολιτικός, αλλά τα κέρδη που αποφέρει τον καθιστούν εξαιρετικά δημοφιλή σε δεκάδες νέους επιχειρηματίες στην πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το φαινόμενο των “click-bait” πολιτικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων υπέρ του Τραμπ ανθίζει στη βαλκανική χώρα, αποφέροντας κέρδη έως και 30.000 ευρώ μηνιαίως.

Υπενθυμίζουμε ότι με τον όρο “click-bait” περιγράφονται εκείνες οι ιστοσελίδες που αποκλειστικό στόχο έχουν την προσέλκυση κλικ και την εξασφάλιση εσόδων από διαφημίσεις, χρησιμοποιώντας υπερβολικούς τίτλους για εντυπωσιασμό δίχως να ενδιαφέρονται για την ακρίβεια της είδησης.

Το Βέλες, μια πόλη 40.000 στην κεντρική πΓΔΜ, συγκεντρώνει πολλούς από τους επιχειρηματίες του διαδικτύου που εκμεταλλεύτηκαν επιχειρηματικά την υποψηφιότητα Τραμπ.

Το φαινόμενο γρήγορα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των μέσων ενημέρωσης. Τον Αύγουστο του 2016, ο The Guardian εντόπισε πάνω από 150 domains τα οποία ήταν εγγεγραμμένα σε ονόματα ανθρώπων που διατηρούν διευθύνσεις στο Βέλες. Αν και δεν συνδέονταν όλα με ενεργές ιστοσελίδες, οι περισσότερες εξ’ αυτών υποστήριζαν την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Ένας από τους δημιουργούς μιας τέτοιας ιστοσελίδας που προτιμά να μείνει ανώνυμος εξηγεί ότι μοιράζεται με τον συνεργάτη του τα κέρδη, τα οποία συνήθως είναι από 600 έως 1.000 ευρώ τον μήνα – ένα πολύ καλό μηνιαίο εισόδημα, εφόσον ο μέσος μισθός στη γειτονική χώρα είναι 300 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «1% των ιστοσελίδων της χώρας βγάζει έως και 30.000 ευρώ, 10 τοις εκατό από 1.000 έως 2.000 ευρώ, και οι υπόλοιπες κερδίζουν έως και 500 ευρώ τον μήνα».

«Χρειαζόμουν κάτι viral, κάτι που οι άνθρωποι λαχταρούν να διαβάσουν. Οι εκλογές είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές θέμα στις ΗΠΑ. Και κάπως έτσι είδα την προοπτική αποκόμισης κερδών μέσω μιας ιστοσελίδας που ασχολείται με την πολιτική».

Φυσικά, ο ίδιος δεν αρνείται το γεγονός ότι ένα μέρος των άρθρων που δημοσιεύονται περιέχουν ψευδείς πληροφορίες και ότι οι τίτλοι των άρθρων υπηρετούν απλώς την ανάγκη προσέλκυσης επισκεπτών.

Γιατί όμως οι περισσότερες τέτοιες ιστοσελίδες που ξεφυτρώνουν στη περιοχή υποστηρίζουν τον Τραμπ;

«95% των ιστοσελίδων που συντάσσονται εδώ είναι υπέρ του Τραμπ, και υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Στην αρχή, δοκίμασα να ανεβάσω άρθρα υπέρ της Χίλαρι. Δεν τα διάβαζε κανένας. Και η πλάκα είναι ότι εγώ είμαι υποστηρικτής της» καταλήγει ο ανώνυμος δημιουργός μιας από τις εν λόγω ιστοσελίδες.

Μπορείτε, βεβαίως, να φανταστείτε ποια είναι η έγνοια αυτών των διαδικτυακών επιχειρηματιών στην πΓΔΜ: Τι θα γίνει μετά τις αμερικανικές εκλογές! Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας θα σημάνει άραγε και το τέλος των κερδών τους;