Πώς η επιλογή συντρόφου μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει την καριέρα σας

Πώς η επιλογή συντρόφου μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει την καριέρα σας

Το κοινό χαρακτηριστικό των συντρόφων των επιτυχημένων ανθρώπων.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι άνθρωποι που έχουν μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία επιλέγουν συντρόφους που παρουσιάζουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την ευσυνειδησία.

«Ο σύζυγος ή η σύζυγός σας μπορεί να μην έρχεται κάθε μέρα μαζί σας στη δουλειά, όμως η επιρροή του/της είναι ξεκάθαρη», σημειώνει η Brittany Solomon, υποψήφια διδάκτωρ Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, η οποία συμμετείχε στην έρευνα. Για το σκοπό της μελέτης εξετάστηκαν 5.000 παντρεμένα άτομα, ηλικίας 19-89 ετών, για ένα διάστημα πέντε ετών. Το 75% εξ αυτών βρισκόταν σε σχέση που κάθε ένα από τα δύο άτομα ακολουθούσε τη δική του επαγγελματική σταδιοδρομία.

Το συμπέρασμα; Οι εργαζόμενοι και των δύο φύλων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στις τρεις παραμέτρους επαγγελματικής επιτυχίας (μισθολογικές αυξήσεις, προαγωγές, και ικανοποίηση από την εργασία) όλα πήγαιναν το βράδυ στο σπίτι, όπου τους περίμενε ένα άτομο του οποίου η προσωπικότητα χαρακτηρίζεται ως «ευσυνείδητη». Πρόκειται για τους ανθρώπους που είναι αξιόπιστοι, συνεπείς, οργανωμένοι και προσανατολισμένοι στην λεπτομέρεια.

Η ευσυνειδησία ενός συντρόφου ενισχύει την επιτυχία της σταδιοδρομίας του άλλου με τρεις τρόπους, σύμφωνα με όσα διαπίστωσε η μελέτη. Ο πρώτος έχει να κάνει με αυτό που οι μελετητές ονομάζουν «outsourcing». Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο εύκολο να επικεντρωθεί κανείς στην επόμενη λαμπρή ιδέα του στη δουλειά, αν κάποιος άλλος έχει τακτοποιήσει το φαγητό των παιδιών, τη βόλτα του σκύλου και το service του αυτοκινήτου. Δεύτερον, το να μπορείς να βασιστείς σε ένα αξιόπιστο και ευσυνείδητο άτομο μειώνει αυτομάτως το άγχος και καθιστά ευκολότερη την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Τέλος, οι ευσυνείδητοι άνθρωποι τείνουν να είναι ανθεκτικοί απέναντι στις δυσκολίες και φροντίζουν πάντοτε να τελειώνουν ό,τι αρχίζουν. Με την πάροδο του χρόνου, τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούν να μεταδοθούν και στο/στη σύντροφο. Οι άνθρωποι, άλλωστε, τείνουν συχνά και ασυνείδητα να μιμούνται τις συμπεριφορές εκείνων με τους οποίους ζουν- και η ευσυνειδησία θεωρείται βασικό «συστατικό» στη συνταγή της επιτυχίας!