Πώς η επίθεση DDoS προκάλεσε τη μαζική αποδιοργάνωση του διαδικτύου

Πώς η επίθεση DDoS  προκάλεσε τη μαζική αποδιοργάνωση του διαδικτύου

Μεγάλη κυβερνο-επίθεση επηρέασε εκατοντάδες ιστοσελίδες προχθές, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, Reddit, Twitter, Spotify και eBay.

Η επίθεση ήταν εστιασμένη στην Dyn, μια εταιρεία με έδρα στο Νιου Χαμσάιρ η οποία προσφέρει μια πλατφόρμα για τη βελτιστοποίηση της διαδικτυακής απόδοσης ιστοσελίδων. Αυτό περιλαμβάνει την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογών και υποδομών με δεδομένα και analytics ώστε να ανακατανέμεται η κίνηση και να εξασφαλίζεται ότι οι τελικοί χρήστες δεν επηρεάζονται από την όποια βραδύτητα στους χρόνους αντίδρασης.

Η υπηρεσία DNS της Dyn λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των ονομάτων domain που διαβάζουν οι άνθρωποι και των διευθύνσεων IP που καταλαβαίνει το Ίντερνετ, και αυτοί που επλήγησαν από την επίθεση ήταν οι πελάτες αυτής της υπηρεσίας. Η κατανεμημένη επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS – distributed denial of service) – είδος επίθεσης όπου ο στόχος πλημμυρίζεται με τεράστιο όγκο δεδομένων ώστε να πέσει εν τέλει το δίκτυο – έγινε αισθητή κυρίως στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Οι επιθέσεις DDoS παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις μέρες μας, με εκθέσεις ειδικών να αναφέρουν ότι από το 2015 μέχρι το 2016 τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 125%. Ενδεικτικά, η εταιρεία ανάπτυξης παιχνιδιών Blizzard έχει γίνει στόχος πολλαπλών επιθέσεων DDoS τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας μαζική αναστάτωση στις τάξεις των θαυμαστών μιας σειράς παιχνιδιών όπως τα World of Warcraft, Hearthstone: Heroes of Warcraft, και Overwatch.

Η Dyn, η οποία ιδρύθηκε το 1998, λέει ότι «οχτώ από τις δέκα κορυφαίες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών στη λίστα Fortune 500» χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της. Σε έναν γύρο χρηματοδότησης νωρίτερα φέτος, συγκέντρωσε 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η συνολική χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα αγγίζει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.