Πώς η Gen Z ξαναγράφει τους κανόνες της επιχειρηματικότητας: «Έρχονται με πολύ μεγαλύτερο πλεονέκτημα από τις προηγούμενες γενιές»

Πώς η Gen Z ξαναγράφει τους κανόνες της επιχειρηματικότητας: «Έρχονται με πολύ μεγαλύτερο πλεονέκτημα από τις προηγούμενες γενιές»
Photo: pixabay.com
Οι Gen Zers έχουν χαρακτηριστεί ως περισσότερο πολιτικοποιημένοι και εστιασμένοι στην κοινωνική δικαιοσύνη σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Του Trey Williams

Αν η γενιά των millennial ιδρυτών ορίζεται από τους Mark Zuckerberg, Evan Spiegel και Kevin Systrom, ιδρυτές που εγκαινίασαν την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η γενιά Z ορίζεται από το ρητό “doing well by doing good”: να δημιουργείς εταιρείες που λύνουν τα σημερινά κοινωνικά προβλήματα μέσω της καινοτομίας.

Οι Gen Zers -οι οποίοι κυμαίνονται ηλικιακά από 11 έως 26 ετών- έχουν χαρακτηριστεί ως περισσότερο πολιτικοποιημένοι και εστιασμένοι στην κοινωνική δικαιοσύνη σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Ως η πρώτη γενιά που γεννήθηκε χωρίς να έχει γνωρίσει την εποχή πριν από το διαδίκτυο, η γενιά Ζ ενηλικιώθηκε εν μέσω πρωτοφανών επιπέδων παγκοσμιοποίησης, ροής πληροφοριών και ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προηγμένων Μελετών στις Επιστήμες της Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο τυπικός Gen Zer είναι ένας αυτοδημιούργητος που «νοιάζεται βαθιά για τους άλλους, επιδιώκει μια ποικιλόμορφη κοινότητα, είναι ιδιαίτερα συνεργατικός και κοινωνικός, εκτιμά την ευελιξία, τη συνάφεια, την αυθεντικότητα και τη μη ιεραρχική ηγεσία και, ενώ θορυβείται για ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, έχει μια ρεαλιστική στάση για τη δουλειά που πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων», γράφει η ανώτερη ερευνήτρια Roberta Katz.

Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, η γενιά Z είναι επίσης πιο επιχειρηματικά σκεπτόμενη. Σύμφωνα με έρευνα της Morning Consult και της Samsung, περίπου το 50% των ατόμων της γενιάς Z ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

«Οι ιδρυτές της Gen Z συχνά ευδοκιμούν λόγω του ρυθμού με τον οποίο κινούνται. Μεγάλωσαν στην εποχή του κινητού διαδικτύου και αισθάνονται άνετα με τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες καινοτομίας», αναφέρει στο Fortune μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Molly Alter, βασική επενδύτρια στο venture capital fund Northzone. «Αυτός ο προσανατολισμός γύρω από την ταχύτητα εκτέλεσης τους επιτρέπει να δημιουργούν δυναμικά προϊόντα που αξιοποιούν τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές δυνατότητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια γενιά με ικανότητες επίλυσης προβλημάτων

Ο Jonathan Greechan εργάζεται με περίπου 350 νεοφυείς επιχειρήσεις της Gen Z στο Founder Institute, μια θερμοκοιτίδα που βοηθά τους επιχειρηματίες πριν από το seed να αποκτήσουν απήχηση και χρηματοδότηση. Οι ιδρυτές της γενιάς Z αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% των εταιρειών στο χαρτοφυλάκιο του ινστιτούτου, λέει ο Greechan, αλλά είναι αισιόδοξος για το τι μπορούν να επιτύχουν. «Έρχονται με ένα πολύ μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, καθώς μπορούν να συνδεθούν με τον πελάτη και να πουν μια σπουδαία ιστορία για το εμπορικό σήμα τους», λέει.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές, οι ιδρυτές της Gen Z στο χαρτοφυλάκιό της κατανοούν εγγενώς τη σημασία του να έχει η εταιρεία τους έναν σκοπό. «Δεν ξέρω αν αυτό που έχουν είναι κοινωνική ευθύνη, αλλά σε κάθε περίπτωση εκτιμούν τη βιωσιμότητα και την ισότητα» λέει. «Αμφισβητούν πράγματα που είναι αποδεκτά από τον κόσμο και τα οποία απλά δεν θεωρούν ότι είναι σωστά».

Η πλατφόρμα SoundMind, για παράδειγμα, που ίδρυσαν μέλη της Gen Z, προσφέρει στους χρήστες μουσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση του στρες, του άγχους και του τραύματος. Ο 23χρονος Brian Femminella ίδρυσε την εταιρεία μαζί με τον 24χρονο Travis Chen αφού υπηρέτησε στο στρατό και είδε τον αντίκτυπο που είχε η υπηρεσία στην ψυχική υγεία των συναδέλφων του. Νωρίτερα φέτος, η SoundMind συγκέντρωσε περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια σε αρχικό κεφάλαιο και έχει εντάξει περίπου 100.000 χρήστες σε περίπου 50 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Επιπλέον, υπάρχει η 26χρονη Tash Grossman, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία συνίδρυσε την εταιρεία λογισμικού ψηφιακών αποδείξεων Slip με στόχο την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων. Η ιδέα της ήρθε το 2020, όταν δεν μπόρεσε να επιστρέψει ένα παντελόνι σε ένα μεγάλο κατάστημα λιανικής πώλησης επειδή δεν είχε την απόδειξη σε χαρτί. «Γιατί το 2020 εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε χάρτινες αποδείξεις;» θυμάται να σκέφτεται τότε.

Μέσω της έρευνάς της, έμαθε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει περίπου 11,2 δισεκατομμύρια αποδείξεις ετησίως και το χαρτί στο οποίο εκτυπώνονται δεν είναι ανακυκλώσιμο. Η Gossman άφησε τη δουλειά της στις συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης το 2020 και ξεκίνησε το Slip νωρίτερα φέτος. Η πλατφόρμα φιλοξενεί περίπου 30.000 αποδείξεις το μήνα και είναι ενσωματωμένη στα συστήματα σημείων πώλησης των λιανοπωλητών, λέει η Grossman. Με επτά πελάτες λιανικής πώλησης μέχρι στιγμής, η Slip έχει συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια σε pre-seed χρηματοδότηση και σχεδιάζει να κλείσει σύντομα ένα γύρο seed, σημειώνει η Grossman.

Η γενιά Z έχει επίσης δείξει μεγαλύτερη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή από τις άλλες γενιές και έχει ακολουθήσει καριέρες που είναι αφιερωμένες στην προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την Deloitte, το 64% των Gen Zers θα πλήρωναν περισσότερα για βιώσιμα προϊόντα και περιμένουν όλο και περισσότερο από τις εταιρείες να επενδύσουν στη βιωσιμότητα.

«Υπάρχει μια ανερχόμενη τάξη επιχειρηματιών που ασχολούνται με το κλίμα, επειδή η κλιματική κρίση είναι τόσο πιεστική και αποτελεί την πρώτη πηγή ανησυχίας για τη γενιά μας», παρατηρεί η 26χρονη Meagan Loyst, ιδρύτρια του Gen Z VC, μιας κοινότητας 36.000 μελών για νέους επενδυτές. Οι εσωτερικές της έρευνες σε νέους επενδυτές δείχνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη, το κλίμα και η fintech είναι μεταξύ των κλάδων στους οποίους συρρέει περισσότερο η Gen Z.

Ίσως ο πιο επιφανής ιδρυτής της Gen Z είναι ο Alexandr Wang, ο οποίος έγινε ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος σε ηλικία 24 ετών το 2021. Πέντε χρόνια νωρίτερα, μόλις ένα χρόνο μετά την εγγραφή του στο ΜΙΤ, ο Wang έγινε συνιδρυτής της Scale AI, μιας εταιρείας λογισμικού που επισημαίνει κείμενα, εικόνες και βίντεο για να βοηθήσει τις εταιρείες να βελτιώσουν τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης. Παρόλο που υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της χρήσης της ΤΝ, έχει επίσης εκφράσει επιφυλακτικότητα σχετικά με τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της, καταθέτοντας ενώπιον του Κογκρέσου τον Ιούλιο σχετικά με την ανάγκη ανάπτυξης πολιτικών και κανονισμών ανάπτυξης της ΤΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά Z στον κόσμο του venture capital

Είναι ακόμη νωρίς για τους ιδρυτές της γενιάς Z. Αν και αναμένεται να αποτελούν το 27% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού μέχρι το 2025, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι νεότεροι Gen Zers είναι ακόμη στο δημοτικό σχολείο – πολύ νέοι για να υποβάλουν αίτηση για την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης. Και παρά την εξαιρετική επιτυχία ιδρυτών όπως ο Wang, έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δείχνει ότι η μέση ηλικία των επιτυχημένων ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων είναι τα 45 έτη.

Για όσους βρίσκονται στο ώριμο άκρο του ηλικιακού φάσματος της γενιάς Z, τα κολέγια και τα πανεπιστήμια δημιουργούν όλο και περισσότερο περιβάλλοντα για νέους ιδρυτές που μπορούν να πειραματιστούν. Ο Thakur διαχειρίστηκε την Paradigm Robotics ως μια εντελώς αυτόνομη επιχείρηση, βασιζόμενος στις θερμοκοιτίδες και τους πόρους της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν και όχι σε εξωτερικές επενδύσεις. Η εταιρεία σχεδιάζει να συγκεντρώσει τον πρώτο γύρο χρηματοδότησής της το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, ζήτησε συμβουλές από επενδυτές για την προετοιμασία του γύρου pre-seed και για να κατανοήσει καλύτερα το τοπίο του VC, αλλά λέει ότι ήταν μια πρόκληση δεδομένης της ιδιότητάς του ως φοιτητή. «Για κάθε 10 επενδυτές, θα βρεις τρεις που θα σου πουν ότι πρέπει να τα παρατήσεις, αλλά οι υπόλοιποι επτά θα πουν: «’Κοίτα πόσο επιτυχημένος ήσουν μέχρι τώρα. Δεν έχει νόημα να τα παρατήσεις’».

Αυτή ήταν η φόρμουλα πριν από 20 χρόνια, λέει ο ανώτερος εταίρος της McKinsey Ari Libarikian, ο οποίος είναι ο παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος Leap της εταιρείας, βοηθώντας τις εταιρείες να εντοπίσουν την αξία των νεοφυών επιχειρήσεων. Παλαιότερα, οι νέοι ιδρυτές ανέπτυσσαν μια ιδέα -σχεδόν πάντα στον ψηφιακό χώρο- προσέλκυαν την προσοχή των VC, στη συνέχεια εγκατέλειπαν το κολέγιο και κλιμάκωναν την εταιρεία τους. Αυτό δεν είναι πλέον το μοντέλο, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ιδρυτές της γενιάς Z που εγκαταλείπουν το κολέγιο.

Αλλά τα κίνητρα για να εγκαταλείψουν το κολέγιο και να ακολουθήσουν την οδό των VC δεν είναι πλέον τόσο υψηλά, λέει ο Jeffrey Sohl, διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire. Τα πανεπιστήμια προσφέρουν στους ιδρυτές δωρεάν χώρο, καθώς και την ευκαιρία να δικτυωθούν με αποφοίτους, καθηγητές και συναδέλφους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνό εργατικό δυναμικό από άλλους φοιτητές που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στη ζωή των νεοφυών επιχειρήσεων.

Παρόλα αυτά, η Molly Fowler, διευθύνουσα σύμβουλος του φοιτητικού VC Dorm Room Fund, λέει ότι οι φοιτητές είναι πιο πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις σπουδές αν η εταιρεία τους απογειωθεί, προσθέτοντας ότι τα πανεπιστήμια προσφέρουν τη μεγαλύτερη απόδοση από την επιχειρηματική σύλληψη μέχρι την επενδυτική φάση των  VC. Το 2021, οι πανεπιστημιακές δαπάνες για Ε&Α έφτασαν τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια, το υψηλότερο νούμερο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Επιστήμης και Μηχανικής.

«Είναι μια εξαιρετικά καλή στιγμή για να επενδύσουμε σε φοιτητές. Ενώ οι συνάδελφοί μου που δεν ειδικεύονται σε φοιτητές μού παραπονέθηκαν τον τελευταίο χρόνο για μια βουτιά στη ροή των συμφωνιών, εγώ είμαι εντελώς απρόσβλητος από αυτό», λέει ο Fowler.

Σε μέρη όπως το LaunchPad της Blackstone στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, ένα από τα 64 σε όλη τη χώρα, φοιτητές όπως ο Thakur βρίσκουν υποστήριξη. Η Nina Ho, διευθύντρια του LaunchPad στο Όστιν, βλέπει περίπου 4.500 φοιτητές να περνούν από τον κόμβο κάθε χρόνο σε αναζήτηση καθοδήγησης, ομιλητών και εκδηλώσεων, κοινότητας, επιχορηγήσεων και άλλης χρηματοδότησης.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com