Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Ελλάδα; – Ο ΟΟΣΑ για τις τροπικές νύχτες και την άνοδο της θερμοκρασίας

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Ελλάδα; – Ο ΟΟΣΑ για τις τροπικές νύχτες και την άνοδο της θερμοκρασίας
A woman drinks in Skopje, on July 18, 2023, as Europe braces for record-smashing heat. Europe braced for record-smashing heat on July 18, 2023 as withering heatwaves across the globe showed no signs of easing, and ongoing wildfires in Greece and the Canary Islands threatened homes while worsening air quality. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP) Photo: AFP
H νότια Ευρώπη πλήττεται όλο και περισσότερο από ακραία θερμότητα.

Τους τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την Ελλάδα, μεταξύ 51 χωρών αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα του διεθνούς προγράμματος δράσης για το κλίμα (IPAC) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Το Climate Action Monitor αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ΟΟΣΑ για την ενσωμάτωση της δράσης για το κλίμα σε όλες τις εργασίες του, αξιοποιώντας μια διεπιστημονική και συνολική προσέγγιση της οικονομίας.

Μεταξύ των ευρημάτων του πολυσέλιδου monitor που αφορούν την Ελλάδα, σημειώνεται πως η χώρα μας καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης αναφορικά με την έκθεση του πληθυσμού στις τροπικές νύχτες (με θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου το βράδυ).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, 20 από τις 51 χώρες παρουσίασαν αύξηση 10% στον πληθυσμό που εκτίθεται σε τροπικές νύχτες κατά την περίοδο 2018-22 σε σύγκριση με την περίοδο 1981-2010. Η Κορέα (28%), η Ιταλία (18%) και η Ελλάδα (16%) είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού που εκτέθηκε σε τροπικές νύχτες διάρκειας άνω των οκτώ εβδομάδων.

Επιπλέον, στην έρευνα σημειώνεται πως η νότια Ευρώπη πλήττεται όλο και περισσότερο από ακραία θερμότητα. Το 2023 η περιοχή γνώρισε πρωτοφανή καύσωνα που προκάλεσε τεράστιες επιπτώσεις και δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί πλήρως.

Στην έρευνα σημειώνεται πως μεταξύ 2018 και 2022, περίπου το 74,7%, το 55% και το 68,7% του πληθυσμού στις χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, αντίστοιχα, εκτέθηκαν σε ημέρες καύσωνα.

Επιπλέον, ορισμένες περιοχές εντός αυτών των χωρών παρουσιάζουν επίσης αύξηση των πρόσθετων θερμών ημερών ανά έτος σε σύγκριση με τις περίοδο αναφοράς 1981-2010, αναδεικνύοντας τις περιφερειακές διαφορές όσον αφορά την ακραία ζέστη.

Αυτό δείχνει ότι τα θερμά ευρωπαϊκά καλοκαίρια είναι πιθανό να επιδεινωθούν, υπογραμμίζοντας και πάλι την επείγουσα ανάγκη λήψης κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακραίας ζέστης, ιδίως για τις χώρες που είναι παραδοσιακά λιγότερο προετοιμασμένες για την ακραία ζέστη, σημειώνεται στην έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: