Πώς η κρίση της Samsung απειλεί την οικονομία της Νότιας Κορέας

Πώς η κρίση της Samsung απειλεί την οικονομία της Νότιας Κορέας
epa05579278 A Samsung Galaxy Note 7 is on display at a store in Seoul, South Korea, 10 October 2016. According to media reports on 10 October 2016, Samsung Electronics Co. has temporarily suspended the production of its Galaxy Note 7 smartphone after reports of fires in replacement devices. EPA/JEON HEON-KYUN

Η απόσυρση του Note 7 ίσως να μην πλήξει μόνο την εταιρεία, αλλά και την οικονομία ολόκληρης της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η κρίση της Samsung μετά την απόσυρση του Galaxy Note 7 θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, παρότι σε γενικές γραμμές η οικονομία της θα συνεχίσει να ανακάμπτει.

Διατηρώντας ανέπαφα τα επιτόκια στο 1,25% έπειτα από ομόφωνη απόφαση, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,7% που γνωστοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο δεν έχουν αλλάξει.

«Η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου κινήθηκε με βάση τις προσδοκίες μας, κι από ό,τι φαίνεται δεν θα δυσκολευτούμε να διατηρήσουμε τις προβλέψεις μας», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης κεντρικός τραπεζίτης, Lee Ju-yeol.

Μόνο ένας από τους 24 οικονομικούς αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι Νότια Κορέα θα άφηνε πίσω της την πολιτική χαμηλών επιτοκίων, ενώ οι προσδοκίες των αγορών για μείωση της ανάπτυξης για το επόμενο έτος από το 2,9% στο 2,8% επαληθεύονται.

Τα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση της Samsung ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα κατά τη συνεδρίαση των παραγόντων της κεντρικής τράπεζας της χώρας την Πέμπτη. Επίσημη θέση τους, μέχρι στιγμής, είναι πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπολογιστούν τα «απόνερα» των τελευταίων εξελίξεων.

«Εάν η ανάκληση του Note 7 μετατραπεί σε κρίση εξαγωγών, αυτό θα το γνωρίζουμε από τις αρχές του 2017», δήλωσε ο αναλυτής της Samsung Securities, Lee Sur-bee.