Πώς η Taylor Swift πρόδωσε το μυστικό της Apple

Πώς η Taylor Swift πρόδωσε το μυστικό της Apple
Photo:

Προ των πυλών φαίνεται πως είναι η μουσική υπηρεσία με την οποία η Apple θέλει να «χτυπήσει» το Spotify.

Η Apple φαίνεται πως σχεδιάζει μια νέα μουσική υπηρεσία η οποία φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί – και να «εξουδετερώσει» – εφαρμογές όπως το Spotify που προσφέρουν επί του παρόντος δωρεάν μουσική.

Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα λειτουργήσει η νέα μουσική υπηρεσία της Apple, ωστόσο το Business Insider αναφέρει πως μάλλον η Taylor Swift … πρόδωσε τα σχέδια της Apple. Και μάλιστα, όχι η ίδια, αλλά τα οικονομικά της μεγέθη. Πολλοί είναι οι αστέρες που εγκατέλειψαν το Spotify τους τελευταίους μήνες και όλοι αναρωτιούνται γιατί. Η Taylor Swift, όμως, είναι εκείνη που συγκέντρωσε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας.

Πηγές αναφέρουν πως αν και η Apple δημιούργησε τη δική της μουσική υπηρεσία πέρσι, η κυκλοφορία της περιορίζεται μόνο στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη δεν έχει φτάσει ακόμη και αυτό οφείλεται σε προβλήματα αδειοδότησης. Γι ‘αυτό και στην Apple δεν δηλώνουν ενθουσιασμένοι για την αναβάθμιση της μουσικής εφαρμογής του iPhone ώστε να συμπεριλαμβάνει το iTunes Radio, τη μουσική υπηρεσία που ανέπτυξε η Apple.

Τα έξοδα αδειοδότησης και τα έσοδα είναι το κλειδί για το μεγάλο deal που ετοιμάζει η Apple στο music streaming. Όπως αναφέρει το Business Insider, στελέχη της μουσικής βιομηχανίας είναι απογοητευμένα από τα πενιχρά έσοδα που λαμβάνουν από τις υπάρχουσες, δωρεάν υπηρεσίες music streaming.

Η Taylor Swift είχε αναφερθεί στο θέμα της αδειοδότησης και τη σχέση της Apple με αυτό. Πέρσι, όταν αποσύρθηκε από τον κατάλογο μουσικής του Spotify διαμαρτυρήθηκε για την δωρεάν διάθεση της μουσικής της: «Όσοι επιθυμούν, μπορούν να ακούν τη μουσική μου «κατεβάζοντάς» την από το iTunes. Θέλω πάντα να δοκιμάζω κάτι. Το spotify το δοκίμασα και δεν μου άρεσε. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει μια εγγενής αξία που να αποδίδεται στην τέχνη», είχε δηλώσει η Taylor Swift προσθέτοντας:

«Δεν είδα να συμβαίνει αυτό όταν έβαλα τη μουσική μου στο Spotify. Όλοι διαμαρτύρονται για το ότι οι πωλήσεις μουσικής συρρικνώνονται, αλλά κανείς δεν αλλάζει τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα. Συνεχίζουν να στρέφονται προς το music streaming στο οποίο οφείλεται -ως επί το πλείστον-η συρρίκνωση του αριθμού των πωληθέντων άλμπουμ».

Επίσης, εξήγησε: «Σην Beats Music και στην Rhapsody πρέπει να πληρώσει κανείς για ένα πακέτο Premium, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα άλμπουμ μου. Και αυτό δίνει μια αξία σε αυτό που έχω δημιουργήσει. Στο Spotify δεν έχουν καμία ρύθμιση ή οποιοδήποτε είδος κριτηρίων για το ποιος αγοράζει τι. Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι υπάρχει αξία σε αυτό που έχουν δημιουργήσει οι μουσικοί».

Η Taylor Swift σε αυτές τις δηλώσεις κατονόμασε συγκεκριμένα προϊόντα της Apple και τοποθετήθηκε ανοιχτά ενάντια του Spotify. Ένα χρόνο μετά, η Apple είναι έτοιμη να λανσάρει μία υπηρεσία η οποία στοχεύει στον πλήξει τη δωρεάν παροχή μουσικής από το Spotify.

Μπορεί να μην γνωρίζει κανείς τι ακριβώς σχεδιάζει η Apple, ωστόσο το γεγονός πως τοποθετούνται ανοιχτά υπέρ αυτού τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας –η Taylor Swift, o Dr Dre, o Zane Lowe κ.ά.-μας δίνει μια ιδέα για το πόσο πολύ επιθυμεί η μουσική βιομηχανία να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς και για το πόσο μεγάλη θα είναι η απειλή για το Spotify και το Pandora.