Πώς η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδότησε την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδότησε την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου
artificial intelligence Photo: pixabay.com
Χρειάζονται περίπου 12 έως 20 χρόνια για να αναπτυχθεί ένα φάρμακο και να φτάσει στην αγορά, «αν το κάνεις από την αρχή».

Της Diane Brady

Η υγειονομική περίθαλψη είναι αναμφισβήτητα το πιο συναρπαστικό πεδίο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης. Και την περασμένη εβδομάδα, είδαμε μια επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος. Η Insilico Medicine και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν μια μελέτη στο Nature Biotechnology στις 8 Μαρτίου, την οποία ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Alex Zhavoronkov χαρακτήρισε ως «τη πιο σημαντική δημοσίευση της καριέρας μου».

Η μελέτη αφορά ένα πειραματικό φάρμακο για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, μια επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία οι πνεύμονες αναπτύσσουν ουλές, δυσκολεύοντας την αναπνοή. Η εύρεση μιας θεραπείας είναι από μόνη της ένας σημαντικός στόχος.

Αυτό που κάνει αυτή τη μελέτη ιδιαίτερα αξιόλογη, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι το φάρμακο, INS018_055, είναι το πρώτο φάρμακο που αναπτύχθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη και φτάνει σε κλινικές δοκιμές φάσης 2. Αυτό το καθιστά μια πραγματική περίπτωση δοκιμής της δυνατότητας της τεχνητής νοημοσύνης να μειώσει ριζικά το κόστος και τον χρόνο που χρειάζεται για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Η μελέτη περιγράφει ακριβώς πώς οι ερευνητές της Insilico ανέπτυξαν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης σε όλη τη διαδικασία, από τον εντοπισμό ενός στόχου και τη δημιουργία ενός μορίου για τον αποκλεισμό του έως τις διάφορες φάσεις των κλινικών δοκιμών. Αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι μπορούν να μάθουν από τη διαδικασία, λέει ο Zhavoronkov, και να εφαρμόσουν τα διδάγματα στη δική τους δουλειά.

(Ακατέργαστα δεδομένα από τα 13 προκλινικά πειράματα και τις 3 κλινικές δοκιμές που αναφέρονται στη μελέτη είναι προσβάσιμα μέσα από την αίθουσα δεδομένων της Insilico. Η εταιρεία χρησιμοποίησε επίσης το ChatGPT-4 Turbo και εσωτερικά μεγάλα γλωσσικά μοντέλα για να δημιουργήσει ένα chatbot που απαντά σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την εργασία).

Η μελέτη τράβηξε την προσοχή του Peter Diamandis, ο οποίος την αποκάλεσε «την πιο ολοκληρωμένη επικύρωση αυτής της τεχνολογίας» στο X. Τράβηξε επίσης την προσοχή ειδικών όπως ο Eric Topol, ο Rory Stewart και ο David Sinclair, μεταξύ άλλων.

Ο Zhavoronkov λέει ότι χρειάζονται περίπου 12 έως 20 χρόνια για να αναπτυχθεί ένα φάρμακο και να φτάσει στην αγορά, «αν το κάνεις από την αρχή». Σε αυτή την περίπτωση, το κρίσιμο στάδιο της αναγνώρισης και της ανάπτυξης ενός φαρμάκου χρειάστηκε δραματικά λιγότερο χρόνο – περίπου 18 μήνες. Η Insilico έχει πολύ δρόμο να διανύσει και άλλα εμπόδια να ξεπεράσει, προτού το φάρμακό της που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη βγει στην αγορά, αλλά η δυνατότητα επιτάχυνσης του χρονοδιαγράμματος για την εισαγωγή νέων φαρμάκων και άλλων ιατρικών ανακαλύψεων είναι ξεκάθαρη.

Ο απώτερος στόχος του Zhavoronkov είναι να χρησιμοποιήσει την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη στην έρευνα για τη γήρανση για να προωθήσει τη μακροζωία, κάτι που κάνει μέσω ενός spinout που αναπτύσσει κυτταρικούς βιοδείκτες για τη γήρανση με στόχο την παράταση της ανθρώπινης ζωής. Η αντιμετώπιση της ασθένειας είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Ο Zhavoronkov καταλήγει: «Θέλω να προωθήσω την υγιή και παραγωγική μακροζωία για όλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com