Ο «χάρτης» των επενδύσεων και οι 3 επιλογές για ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο

Ο «χάρτης» των επενδύσεων και οι 3 επιλογές για ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο
Photo: pixabay.com
Πώς μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας;

Από την Ιωάννα Φο*

Γειά σας, παιδιά.

Ιωάννα εδώ και στο σημερινό μας άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά στο πώς μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας. Γιατί ακούμε συχνά πως δεν πρέπει να βάζουμε όλα μας τα αυγά στο ίδιο καλάθι, αλλά πρέπει να εξασφαλιστούμε για την περίπτωση που κάτι στην οικονομία δεν θα πάει καλά. Πώς το κάνουμε, όμως, στην πράξη και τι εναλλακτικές έχουμε;

Για να ξεκινήσουμε σωστά την σημερινή μας αναφορά θα πρέπει πρώτα να κάνουμε δύο βασικές παραδοχές.

Η πρώτη είναι πως δεν είναι όλες οι επενδύσεις για εμάς. Για να προχωρήσουμε σε μια επένδυση πρέπει να μας ταιριάζει. Με λίγα λόγια, πρέπει να είναι ταιριαστή στα γούστα, στην ανοχή του ρίσκου και στις γενικές μας  γνώσεις. Για παράδειγμα, εάν έχουμε ελλιπείς γνώσεις πάνω στο real estate, δηλαδή αγνοούμε ζητήματα που αφορούν τον τραπεζικό δανεισμό, τα νομικά και κατασκευαστικά ελαττώματα των ακινήτων αλλά και την διαχείριση αυτών, τότε ίσως ο χώρος αυτός δεν είναι για εμάς. Όσο και αν ακούγεται ονειρικό το να έχουμε ακίνητα που θα μας παράγουν παθητικό εισόδημα.

Η δεύτερη παραδοχή μας είναι πως δεν είναι όλες οι στιγμές κατάλληλες για να επενδύσουμε κάπου. Εφόσον δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο αν η τιμή του επενδυτικού οχήματος που μας αρέσει βρίσκεται χαμηλά ή ψηλά, τότε δεν μπορούμε να το μετρήσουμε, άρα θα επενδύσουμε στην τύχη. Κλασσικό παράδειγμα; Τα κρυπτονομίσματα. Ξέρουμε ότι η σημερινή, αυξημένη, τιμή του Bitcoin βασίζεται κάπου; Μπορούμε να έχουμε εικόνα για τις μελλοντικές του κινήσεις; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε μιλάμε για μια καλή επιλογή. Αν, από την άλλη, είναι αρνητική (που συγκεκριμένα στα κρυπτονομίσματα είναι ΠΑΝΤΑ αρνητική – ποτέ δεν ξέρουμε!), τότε ίσως αυτό το επενδυτικό όχημα δεν είναι για εμάς μιας και το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και αφού βγάλαμε τα βασικά από την μέση, πάμε να δούμε τρεις επιλογές για διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας σήμερα.

Real Estate. Μιλάμε για το «απόλυτο» επενδυτικό όχημα της ελληνικής οικονομίας, αφού πολύς κόσμος όταν σκέφτεται επενδύσεις, αυτό αυτόματα μεταφράζεται σε επενδύσεις σε ακίνητα. Όπως αναφέραμε όμως ήδη, δεν πρόκειται για μια εύκολη αγορά, ειδικά σήμερα που έχει γνωρίσει πρωτόγνωρη άνοδο. Έτσι, αν όντως θέλουμε να επενδύσουμε σε ακίνητα, είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να εμπιστευτούμε ανθρώπους της αγοράς για καθοδήγηση. Αν υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες, ένας συνδυασμός μεσιτικού, μηχανικού, δικηγορικού γραφείου θα μας βοηθήσουν να τις βρούμε.

Να σημειώσουμε βέβαια εδώ πως μια επένδυση σε Real Estate δεν είναι καθόλου παθητική, όπως αρκετός κόσμος νομίζει, αφού απαιτεί ενασχόληση με την συντήρηση και την εκμετάλλευση του ακινήτου, η οποία, πέρα από γνώσεις, απαιτεί και πολύ χρόνο. Τέλος, επειδή στην Ελλάδα ζούμε, σε αυτή την επένδυση πρέπει να συμπεριλάβουμε ως έξοδο και τις διάφορες κρατικές επιβαρύνσεις όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο Φ.Π.Α στις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχει εμφανιστεί προσφάτως και άλλες που πάντα ανακαλύπτουμε στην πορεία στο θέμα ακίνητα.

Μετοχές Αν θέλουμε να επενδύσουμε σε μετοχές, τότε θα πρέπει να κάνουμε μια αρχική ανάλυση για το τι θέλουμε να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο μας. Τι αποδόσεις αναμένουμε, πόσο ρίσκο θέλουμε να αναλάβουμε αλλά και σε πόσο χρόνο θέλουμε να τα έχουμε όλα αυτά. Και η ανάλυση αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη. Προκειμένου να αγοράσουμε μετοχές επιλέγοντάς τες μια προς μία, κάνοντας το λεγόμενο stock picking, πρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο, να μελετήσουμε ισολογισμούς, να εφαρμόσουμε μαθηματικούς τύπους και, το Microsoft Excell να γίνει ο καλύτερός μας φίλος!  Μπορούμε βέβαια, να γλιτώσουμε χρόνο και να κάνουμε μια διαφορετικού τύπου ανάλυση που είναι σχετικά πιο εύκολη και βατή και να χτίσουμε ένα χαρτοφυλάκιο που βασίζεται σε «καλάθια μετοχών», τα γνωστά ETFS, μέσω των οποίων μπορούμε να ακολουθήσουμε δείκτες ή ολόκληρους κλάδους και να πετύχουμε από την αρχή διαφοροποίηση, μειώνοντας το ρίσκο. Επίσης με κάποια ETFs μπορούμε να γλιτώσουμε ΝΟΜΙΜΑ και την φορολογία των επενδύσεών μας καθώς εάν είναι UCITS δεν πληρώνουμε φόρους ούτε σε υπεραξία ούτε σε μερίσματα. Ωστόσο προσοχή και στα ETFs. Επειδή έχουν διαφοροποίηση δεν σημαίνει πως όλα είναι καλά και έχουν θέση στο χαρτοφυλάκιό μας.

Κρυπτονομίσματα. Και περνάμε σε μια πιο ρισκαδόρικη επιλογή. Τα κρυπτονομίσματα. Εδώ έχουμε ένα βασικό πλεονέκτημα και ένα βασικό μειονέκτημα, εφόσον διαλέξουμε να τα εντάξουμε στο χαρτοφυλάκιό μας. Το μειονέκτημα αφορά στο ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αξιολογήσουμε την αξία τους βάση κάποιας αντικειμενικής μεθόδου. Κάποιοι άνθρωποι τα κοστολογούν με βάση την χρησιμότητα που προσφέρουν, ενώ άλλοι κοιτάζουν μοτίβα που εμφανίζονται τακτικά και, μέσω αυτών, παίρνουν θέσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Τίποτα από τα παραπάνω, ωστόσο, δεν μας εγγυάται κάποια συγκεκριμένη μελλοντική πορεία. Επίσης, ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια είναι η πραγματική τους αξία, αφού αυτή εξαρτάται καθαρά από τον ενθουσιασμό της στιγμής. Από την άλλη, μιλάμε ίσως για το μοναδικό επενδυτικό όχημα που, κυριολεκτικά, δεν έχει ταβάνι και είναι ικανό για αποδόσεις που ξεπερνούν κατά πολύ οποιοδήποτε άλλο επενδυτικό όχημα.

Είδαμε, λοιπόν, σήμερα τρεις επιλογές που έχουμε, εφόσον θέλουμε να χτίσουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Σαφώς, δεν εξαντλούνται σε αυτά τα τρία επενδυτικά οχήματα οι πιθανές επιλογές μας. Υπάρχει το P2p Lending, τα παράγωγα, τα futures, τα options, τα NFTs, τα έργα τέχνης, ο χρυσός και πολλές ακόμα επιλογές. Θα τα αναλύσουμε όλα σε κάποιο επόμενο άρθρο!

Μέχρι τότε, να είστε όλοι και όλες καλά, ευχαριστώ πολύ που φτάσατε έως εδώ και τα λέμε την επόμενη φορά!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: