Πώς είδε ο ξένος Τύπος τη συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής

Πώς είδε ο ξένος Τύπος τη συνάντηση στη Σύνοδο Κορυφής

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για «ξεκλείδωμα» της χρηματοδότησης

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του διεθνούς οικονομικού Τύπου τέθηκε η επταμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Κοινό συμπέρασμα των μεγαλύτερων οικονομικών μέσων είναι πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα, η οποία καλείται πλέον να υποβάλει ένα λεπτομερέστερο σχέδιο μεταρρυθμίσεων προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση.

WSJ: Γιατί είναι ένας εναντίον δεκαοχτώ

«Το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι βαθύ και δεν θα είναι εύκολο να γεφυρωθεί», γράφει σήμερα η Wall Street Journal για την πολύωρη επταμερή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες και τη συμφωνία που επετεύχθη. «Καθώς οι συνομιλίες για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας φτάνουν στο χείλος του γκρεμού, οι 19 χώρες της Ευρωζώνης έχουν χωριστεί σε δύο διακριτά στρατόπεδα: στο ένα είναι η Ελλάδα και στο άλλο οι υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης», αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει: «Και τα 19 μέλη της Ευρωζώνης εξακολουθούν να λένε πως επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στη νομισματική ένωση. Αλλά οι διαφορές τους δεν θα γεφυρωθούν εύκολα. Ίσως και να μην υπάρχει καν δυνατότητα γεφύρωσης».

FT: Ο Τσίπρας δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη συνάντηση με τους πιστωτές

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε να επιταχύνει τα σχέδιά του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όμως απέτυχε να εξασφαλίσει τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας των ταμειακών διαθεσίμων της κυβέρνησης του στη συνάντηση που είχε με τους Γερμανούς και τους Γάλλους ομολόγους του, καθώς και με ηγέτες της ΕΕ αργά στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες», γράφουν σήμερα οι Financial Times που παράλληλα σημειώνουν: «Μόνο όταν θα συμφωνηθεί η λίστα και οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, θα απελευθερωθούν τα χρήματα της διάσωσης».

Reuters: Η Ελλάδα θα λάβει χρηματοδότηση μόλις υποβληθούν οι μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup

«Η Ελλάδα θα λάβει την τόσο αναγκαία χρηματοδότηση, όταν θα υποβάλει έναν λεπτομερή κατάλογο προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup», αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου. «Αυτό που συζητήθηκε στη σύνοδο κορυφής ήταν ότι μόλις οι μεταρρυθμίσεις υποβληθούν, με λεπτομερή τρόπο, στο Eurogroup τότε θα ξεκλειδωθεί η χρηματοδότηση για την ελληνική οικονομία», σημειώνει το Reuters.

Bloomberg: Η ΕΕ ζητάει από την Ελλάδα περισσότερες μεταρρυθμίσεις για επιτάχυνση της χρηματοδότησης
«Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στις αρχές της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι συνομιλίες χρηματοδότησης, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες συνομιλιών με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες», γράφει σήμερα το Bloomberg. «Με τους αρχηγούς της ΕΕ να προειδοποιούν ότι ο χρόνος για να ξεπεράσει η Ελλάδα την αντιπαράθεση εξαντλείται, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να υποβάλει σύντομα νέα μέτρα», προσθέτει το δημοσίευμα.