Πώς και πόσο θα επηρεάζει τις αποφάσεις της ΕΚΤ η κλιματική αλλαγή

Πώς και πόσο θα επηρεάζει τις αποφάσεις της ΕΚΤ η κλιματική αλλαγή
epa10860184 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde arrives for a press conference following a meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 14 September 2023. The ECB held a two-day meeting from 13 to 14 September. Market expectations are split on whether the central bank will maintain its current rate or raise it for the tenth time in a row to 4 percent due to persistently high inflation and growing recession fears. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα νέα δεδομένα που περιπλέκουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ενεργειακή μετάβαση θα δυσκολέψουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εκτιμήσει σωστά την οικονομική υγεία της ευρωζώνης και να καθορίσει τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με μελέτες αναλυτών της ΕΚΤ.

Και οι τρεις προκλήσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές τις επόμενες δεκαετίες, έγραψε ο Μάιλς Πάρκερ, ανώτερος οικονομολόγος της ΕΚΤ, σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Η μεταβλητή αυτή αποτελεί βασικό στοιχείο στις τριμηνιαίες προβολές, που καθορίζουν τις αποφάσεις για τα επιτόκια.

«Η κλιματική αλλαγή είναι σημαντικά χειρότερη για τη δυνητική παραγωγή μακροπρόθεσμα από τις επιπτώσεις της μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα», δήλωσε ο Πάρκερ, σύμφωνα με το Bloomberg. «Ωστόσο, η ίδια η μετάβαση μπορεί επίσης να μειώσει τη δυνητική παραγωγή, ιδίως βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Οι οικονομολόγοι αγωνίζονται να κατανοήσουν πώς η κλιματική αλλαγή και οι στρατηγικές αντιμετώπισής της επηρεάζουν τις τιμές και την ικανότητα ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι, τουλάχιστον αυτή τη δεκαετία, το κόστος περιλαμβάνει ταχύτερο πληθωρισμό και ασθενέστερη ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «σημαντικός αντίκτυπος» της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένες περιοχές και τομείς και η αβεβαιότητα σχετικά με τις αντιδράσεις των επιχειρήσεων και των ανθρώπων καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις – ειδικά καθώς η πολιτική καθορίζεται για την Ευρωζώνη των 20 χωρών στο σύνολό της, σύμφωνα με τον Πάρκερ.

Άλλη έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι οι ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κατά την επόμενη πενταετία είναι «αρκετά διαδεδομένες» στις επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ. Περίπου το 60% ανέφερε ότι οι κίνδυνοι μετάβασης που σχετίζονται με τα αυστηρότερα πράσινα πρότυπα είναι «πολύ σημαντικοί».

Οι μισοί έκριναν ότι έχουν κάνει επαρκείς επενδύσεις για να μειώσουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα, με σχεδόν το ένα τέταρτο να σχεδιάζει να το κάνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Περίπου το ένα τρίτο ξόδεψε χρήματα για να μετριάσει τον αντίκτυπο του φυσικού κινδύνου.

Ταυτόχρονα, περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια ή το κόστος χρηματοδότησης και οι ανεπαρκείς δημόσιες επιδοτήσεις αποτελούν «πολύ σημαντικά εμπόδια» στις επενδύσεις που σχετίζονται με το κλίμα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχή φορά αυτόν τον μήνα, φέρνοντας τη συνολική αυστηροποίηση από τον Ιούλιο του περασμένου έτους στις 450 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: