Πώς η «καλοσύνη» θα αυξήσει τον μισθό σας

Πώς η «καλοσύνη» θα αυξήσει τον μισθό σας

Έρευνα δείχνει πως οι καλοσυνάτοι υπάλληλοι είναι τελικά περιζήτητοι. 

Πριν κάποια χρόνια ήταν αρκετά δύσκολο να μάθει κανείς τι γίνεται εντός των επιχειρήσεων. Είναι καλή η διοίκηση; Συμπεριφέρονται οι μάνατζερ με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους εργαζόμενους; Υπάρχει δικαιοσύνη ανάμεσα στα τμήματα; Σήμερα, οι λίστες των περιοδικών, οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων αλλά κυρίως τα social media μας δίνουν πρόσβαση στο «εσωτερικό» του οργανισμού.

Μυστικά δεν υπάρχουν πλέον.

Όσοι είναι καλοί και δίκαιοι. Όσοι είναι ανοιχτοί σε προτάσεις, ακούνε τους εργαζόμενους, συνεργάζονται μαζί τους, αφήνουν περιθώριο να αναπτύξουν τις ιδέες τους και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν γίνονται παράδειγμα για όλους.

Όπως εξηγεί ο συνιδρυτής του Linkedin, Ρέιντ Χόφμαν, η προθυμία είναι ένα από τα μεγαλύτερα «ατού» και είναι αυτό που κάνει τους μάνατζερ αλλά και τους απλούς υπαλλήλους «περιζήτητούς». Ποιος άλλωστε δεν θέλει στην ομάδα του, έναν άνθρωπο που να θέλει να δίνει στους γύρω του;

«Η γενναιοδωρία είναι μεταδοτική. Όταν οι άνθρωποι ωφελούνται από τις συνεργασίες τους, σταματούν και οι ίδιοι να είναι εγωιστές στη δουλειά τους» λέει ο Τζέιμ Φόουλερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Σε έρευνα που διενήργησε το 2010 ο καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης (συγγραφέας του «Connected: The Surprising Power of Our Social Networks and How They Shape Our Lives») όσοι συνεργάζονται με ανθρώπους που είναι γενναιόδωροι είναι πιο πιθανό να είναι και εκείνοι γενναιόδωροι στο μέλλον. Σύμφωνα με το πείραμα της μελέτης, όταν κάποιος έδωσε ένα δολάριο σε έναν άγνωστο αυτό οδήγησε σε ένα «ντόμινο» καλών πράξεων και αλληλεπιδράσεων.

Δε χρειάζεται να πούμε πως σημαίνει και το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή εκείνοι που ενεργούν εγωιστικά «αποκόπτονται» συνήθως από τον περίγυρο (φιλικό και επαγγελματικό).

Σε μελέτη του 2011 από τον Ντέιβιντ Ραντ, 800 online εθελοντές συμμετείχαν σε ένα απλό παιχνίδι σε ομάδες των 20 και 30 συμμετεχόντων. Οι εθελοντές είχαν την δυνατότητα να μοιραστούν τους πόντους που κέρδιζαν ή να τους κρατήσουν αποκλειστικά για τους ίδιους. Όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι ενήργησαν γενναιόδωρα απέκτησαν «συμμάχους».

Όσοι ήταν εγωιστές, από την άλλη, σύντομα περιθωριοποιηθηκαν. Όπως εξήγησε ο Ραντ «αν δεν είσαι καλός, σύντομα θα βρεθείς στο περιθώριο».

Αν κοιτάξει κανείς και την νέα γενιά επιχειρηματιών, όπως τους ανθρώπους πίσω από την Airbnb, την Spanx και άλλες, φαίνεται πως εφαρμόζουν αυτή την στρατηγική. Αναλυτικότερα, κάνουν παρουσιάσεις, δίνουν feedback στους εργαζόμενους, αφήνουν περιθώρια για εξέλιξη και «αφήνουν τις πόρτες ανοιχτά».

Τι μαθαίνουμε από τα παραπάνω; Τι θα διδαχθεί από αυτήν; Το «καλό παιδί» που κερδίζει μόνο δόξα αλλά όχι χρήματα, ανήκει πια στο παρελθόν. Το «καλό παιδί» του 2015 κερδίζουν και την φήμη και το χρήμα και κυρίως την θέση.