Πως η λάθος επιλογή συντρόφου μπορεί να χαλάσει την καριέρα σας

Πως η λάθος επιλογή συντρόφου μπορεί να χαλάσει την καριέρα σας

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει η σχέση σας ώστε να «εκτοξεύσει» την επαγγελματική σας σταδιοδρομία στα ύψη;

Και τελικά τι είναι αυτό που ψάχνουμε σε έναν σύντροφο; Ένα στήριγμα, έναν άνθρωπο να εμπιστευτούμε; Έναν άνθρωπο με χιούμορ; Σύμφωνα με τις έρευνες, οι επιτυχημένοι άνθρωποι διαλέγουν συντρόφους με γνώμονα ένα χαρακτηριστικό – την ευσυνειδησία.

Ο υποψήφιος για διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο τμήμα της ψυχολογίας, Brittany Solomon, ηγήθηκε μιας έρευνας που ανέλυσε την προσωπικότητα και την επαγγελματική σταδιοδρομία 5.000 παντρεμένων ατόμων, μεταξύ 19 και 89 ετών,  με το 75% από αυτούς να είναι και οι δύο εργαζόμενοι.

Το συμπέρασμα της έρευνας: Οι εργαζόμενοι και των δύο φύλων που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στους τρεις τομείς επαγγελματικής επιτυχίας- μισθολογικές αυξήσεις , προαγωγές , και ικανοποίηση από την εργασία – όλοι γυρίζανε το βράδυ σπίτι τους δίπλα σε έναν ευσυνείδητο σύντροφο.

Οι σύντροφοι αυτοί είναι αξιόπιστοι , συνεπείς, δίνουν έμφαση στην λεπτομέρεια και είναι οργανωμένοι.

Τι γίνεται τώρα με όσους είναι ελεύθεροι. Εάν έχετε θέσει υψηλούς επαγγελματικούς στόχους, η επιλογή του συντρόφου σας πρέπει να συνάδει με τα αυτά σας τα σχέδια.

Οι ψυχολόγοι συχνά κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους με βάση τέσσερα κριτήρια: τη διαφάνεια , την εξωστρέφεια, την τερπνότητα και τον νευρωτισμό.

Παρόλο που οι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι «οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν σύντροφο με υψηλό βαθμός τερπνότητας και χαμηλό βαθμό νευρωτισμού , τα αποτελέσματα της έρευνας απέδειξαν ότι οι άνθρωποι με υψηλούς επαγγελματικούς στόχους πρέπει να έχουν δίπλα τους κάποιον υποστηρικτικό σύντροφο με εξαιρετικά ευσυνείδητη προσωπικότητα.

Με ποιον τρόπο μπορεί να επηρεάσει τα επαγγελματικά μας ένας ευσυνείδητος σύντροφος; Αρχικά, μέσα από τη διαδικασία του outsourcing. Η έννοια είναι γνωστή στον τομέα των προσλήψεων, αλλά ισχύει με τον ίδιο τρόπο και για τις σχέσεις. Σκεφτείτε το, κάποιος μπορεί να επικεντρωθεί στα επαγγελματικά του εάν κάποιος αναλάβει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους σπιτιού – όπως το να βγάλει τον σκύλο βόλτα ή να πληρώσει τους λογαριασμούς. Η δυνατότητα αυτή να μπορείς να στηριχτείς σε κάποιον κρατά, επίσης, τη σχέση σε μια ισορροπία και για τους δύο.

Ανεξάρτητα, όμως, με τις καθημερινές υποχρεώσεις ένας ευσυνείδητος άνθρωπος είναι ελαστικός στα εμπόδια και μπορεί να τα ξεπεράσει με μεγαλύτερη ευκολία, είναι σχολαστικοί και ολοκληρώνουν όσα έχουν ξεκινήσει.

Όπως και στα κοινωνικά δίκτυα, έτσι και στις σχέσεις οι άνθρωποι τείνουμε να συμπεριφερόμαστε όπως τα άτομα με τα οποία συναναστρεφόμαστε. Έτσι, με το πέρασμα του χρόνου οι άνθρωποι έχουν την τάση να μιμούνται τους συντρόφους τους και να υιοθετούν τα χαρακτηριστικά αυτά. Και σίγουρα η ευσυνειδησία θα σας φέρει πιο κοντά στους επαγγελματικούς στόχους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας με τίτλο «The Long Reach of One’s Spouse: Spousal Personality Influences Occupational Success» αναμένονται να δημοσιευτούν άμεσα στο περιοδικό Psychological Science.