Πώς μια άγνωστη καναδική εταιρεία εκτόξευσε τη μετοχή της λόγω… δραχμής

Πώς μια άγνωστη καναδική εταιρεία εκτόξευσε τη μετοχή της λόγω… δραχμής

Μέχρι και 74% αυξήθηκε η τιμή της μετοχής της Fortress Paper λόγω… ευφάνταστων σεναρίων για τύπωμα νέου νομίσματος στην Ελλάδα.

Φήμες και ευφάνταστα σενάρια στο διαδίκτυο για την Ελλάδα και το Grexit ωφέλησαν μια άγνωστη καναδική εταιρεία χαρτονομισμάτων, που είδε τη μετοχή της να εκτοξεύεται μέσα σε λίγες μέρες. Μόνο αυτόν τον μήνα, οι μετοχές της Fortress Paper έχουν σημειώσει άνοδο 65% και 22% χθες, σύμφωνα με το Bloomberg, που θεωρεί πως η πιθανή αιτία είναι ένα συμβόλαιο της εταιρείας με την Αθήνα για να τυπώσει παράλληλο νόμισμα.

Βέβαια αυτό το σενάριο δεν είναι καινούργιο, αλλά είχε κυκλοφορήσει ξανά το 2012. Τότε η Fortress Paper (και η θυγατρική της Landqart, κορυφαία εταιρεία παραγωγής τραπεζογραμματίων και χρεογράφων) ανακοίνωσε -όταν η οικονομική κρίση στην Ευρώπη βρισκόταν στο αποκορύφωμά της- πως είχε μια μεγάλη παραγγελία για χαρτονομίσματα, γεγονός που έστειλε τη μετοχή της στα ύψη και αποτέλεσε μια ξεκάθαρη ένδειξη για την πιθανότητα Grexit, Spexit ή Itexit εκείνη την εποχή.

Αυτή τη φορά, η μετοχή κάνει ράλι χωρίς να υπάρχει -ακόμα- είδηση. Πάντως ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Chadwick Wasilenkoff αυτή τη φορά αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια για το ράλι που κατέγραψε η μετοχή της καναδικής εταιρείας εκτυπώσεων.

Την περασμένη εβδομάδα η καναδική εταιρεία είχε ανακοινώσει πως στο α’ τρίμηνο πούλησε 2.715 μετρικούς τόνους «τιτλοποιημένου χαρτιού» από 2.270 τόνους στο δ’ τρίμηνο του 2014.