Πώς να εντυπωσιάσετε το αφεντικό σας χωρίς να το παρακάνετε

Πώς να εντυπωσιάσετε το αφεντικό σας χωρίς να το παρακάνετε

Απλές συμβουλές για όλους εργαζόμενους για να αποφύγετε τις υπερβολές.

της Έρικα Γκάλος Αλιότο*

Νοιώθω μεγαλύτερο κίνητρο όταν μαθαίνω κάτι νέο, και γι’ αυτό σχεδόν πάντα προσπαθώ να εμπλέκομαι με ένα τουλάχιστον πρότζεκτ εκτός των καθημερινών μου ευθυνών στη δουλειά. Ένα τέτοιο έργο μπορεί να σχετίζεται άμεσα με το ρόλο μου στη δουλειά, όπως π.χ. η αναθεώρηση μιας καθιερωμένης διαδικασίας, ή να μη σχετίζεται άμεσα και να αφορά κάτι παράπλευρο, εντός ή εκτός της εταιρείας. Ύστερα από κάποια χρόνια σε έναν συγκεκριμένο ρόλο, αρχίζεις και διαχειρίζεσαι το ρόλο με ευχέρεια, και καταλήγεις να είσαι περισσότερο δάσκαλος παρά μαθητής. Έτσι, το να βρίσκω άλλα ενδιαφέροντα που παράγουν αξία και μου επιτρέπουν να μαθαίνω είναι κρίσιμο για να διατηρώ το κίνητρο.

Όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας προτού εμπλακείτε σε ένα νέο πρότζεκτ στη δουλειά. Πρώτον, αξιολογήστε κατά πόσο είναι κατάλληλο να ζητήσετε από τον διευθυντή σας ένα πιο ενδιαφέρον έργο. Συχνά, όταν οι εργαζόμενοι μου ζητάνε μια επιπλέον ευκαιρία εμπλοκής σε ένα πρότζεκτ, δεν έχω μια τέτοια άμεσα διαθέσιμη. Για να εξασφαλίσετε, λοιπόν, ότι το αφεντικό σας θα σας θυμηθεί όταν προκύψει μια τέτοια ευκαιρία, είναι καλύτερο να δείξετε ενδιαφέρον σε βάθος για μια συγκεκριμένη πτυχή της εταιρείας. Έτσι, όταν υπάρξει κάτι νέο στο πεδίο σας, ο διευθυντής σας θα σκεφτεί πρώτα απ’ όλους εσάς.

Ίσως, πάλι, ο καλύτερος τρόπος για να εμπλακείτε σε ένα νέο έργο είναι με το να το αρχίσετε εσείς οι ίδιοι. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «σκέφτομαι πώς κάνουμε το α’ ή το β’, και πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα. Θα σας πείραζε να δοκιμάσω μια νέα προσέγγιση;».

Μου αρέσει να γίνομαι αποδέκτης ενός τέτοιου επιπέδου ενδιαφέροντος από τα μέλη της ομάδας μου, για δύο λόγους. Καταρχήν, αυτή η πρωτοβουλία κάνει τη δουλειά μου ευκολότερη εφόσον μου επιτρέπει να δω τα πεδία ενδιαφερόντων των εργαζομένων μου και να χαράξω ένα μονοπάτι υλοποίησης και επέκτασης αυτών των ενδιαφερόντων για τον καθένα. Επίσης, μου δείχνει ότι οι εργαζόμενοι εμπλέκονται στην επιχείρηση και σκέφτονται στρατηγικά γι’ αυτήν, αντί να απορροφώνται από τη ρουτίνα. Επιπλέον, αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ξεχωρίζετε από τους συναδέλφους σας. Όταν λαμβάνω αποφάσεις σχετικά με την προαγωγή κάποιου εντός της ομάδας μου, συχνά λαμβάνω υπόψη μου κατά πόσο το άλλο άτομο έχει προσπαθήσει να αναζητήσει τρόπους για να προσθέσει αξία στην εταιρεία πέρα απ’ ό,τι απαιτείται τυπικά.

Αν σας ενδιαφέρει να εμπλακείτε σε κάτι πέρα από την τρέχουσα θέση σας, η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι να εκφράσετε με σαφήνεια αυτό το ενδιαφέρον. Μερικά χρόνια πριν, η εταιρεία στην οποία εργάζομαι σύστησε ένα νέο ίδρυμα. Εγώ θέλησα να εμπλακώ, και έτσι ζήτησα να μάθω περισσότερες πληροφορίες. Σε χρόνο μηδέν, ο διευθύνων σύμβουλος μου είχε ζητήσει να γίνω μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Αν δεν είχα εκδηλώσει ενδιαφέρον άμεσα, τότε κανένας δεν θα ήξερε την επιθυμία μου να εμπλακώ. Και ό,τι κάνω στο Ίδρυμα Yelp με γεμίζει και με κινητοποιεί ώστε να αποδίδω ακόμα καλύτερα στην καθημερινή μου εργασία.

* Η Έρικα Γκάλος Αλιότο είναι αντιπρόεδρος πωλήσεων στην Yelp.

Πηγή: fortune.com