Πώς ο Λεμπρόν Τζέιμς θα σώσει την οικονομία του Κλίβελαντ

Πώς ο Λεμπρόν Τζέιμς θα σώσει την οικονομία του Κλίβελαντ

Πως μεταφράζεται σε δολάρια η απόφαση του «βασιλιά» Λεμπρόν να επιστρέψει στους Καβαλίερς μετά από τέσσερα χρόνια και δύο τίτλους ΝΒΑ;

Του Χρήστου Δεμέτη

Πριν από τέσσερα χρόνια, έκαιγαν τη φανέλα του «προδότη». Τώρα, οι κάτοικοι του Κλίβελαντ, υποδέχονται τον «Βασιλιά» τους στο σπίτι του. Και η πόλη περιμένει πολλά από αυτόν. Πολλά περισσότερα από την κατάκτηση ενός τίτλου στο NBA.

Το 2010 η απόφασή του Λεμπρόν να συνεχίσει την καριέρα του στο Μαΐάμι, είχε βγάλει εξαγριωμένο τον κόσμο στους δρόμους του Κλίβελαντ, καίγοντας τις φανέλες του. Οι φανέλες που δεν κάηκαν κατέβηκαν από το πατάρι, οι οπαδοί των Καβαλίερς ξαναβρήκαν το χαμόγελο τους και οι Αρχές της πόλης του Κλίβελαντ μπορούν να αισιοδοξούν ότι η τοπική οικονομία που είχε μπει στη ναφθαλίνη, μπορεί επιτέλους να ανακάμψει.

Το Κλίβελαντ δεν έχει πάρει μεν την τροχιά του Ντιτρόιτ προς τη χρεοκοπία, βρίσκεται δε εν μέσω οικονομικής κρίσης. Πριν από ένα χρόνο, το Ντιτρόιτ είχε γίνει η μεγαλύτερη Αμερικανική πόλη στην ιστορία που χρεοκοπεί επίσημα. Οι μεγάλες εταιρείες έφυγαν και η ανάπτυξη πήγε περίπατο. Αιτία, τα χρέη του Δήμου που δεν μπορούσαν να καλυφθούν. Η μοίρα του Κλίβελαντ δεν είναι τόσο άσχημη μιας κι ακόμα δεν έχει πατήσει το «κόκκινο κουμπί».

Ωστόσο, η πόλη συντηρείται με δανεικά και η τοπική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Από το 2010 οι τράπεζες έχουν πάρει δάνεια και δεκάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Forbes, ένα στα 538 νοικοκυριά βρίσκεται σε κατάσταση κατάσχεσης.

Βίντεο του 2009 για την προώθηση του τουρισμού… Δεν το λες και επιτομή της πρωτοτυπίας:

Και δεύτερο. «We’re not Detroit», λένε. Δεν τους άρεσε το προηγούμενο και προσπάθησαν περισσότερο:

Η πόλη ιδρύθηκε το 1796 κοντά στις εκβολές του ποταμού Cuyahoga, και έγινε κέντρο παραγωγής λόγω της θέσης της στην κορυφή πολλών καναλιών και σιδηροδρομικών γραμμών.

Με την πτώση της βαριάς βιομηχανίας, η οικονομία του Κλίβελαντ έχει διαφοροποιηθεί, όλο και περισσότερο βασιζόμενη στις υπηρεσίες, με ανάπτυξη του τομέα των ασφαλιστικών, νομικών, τουριστικών υπηρεσιών, και της υγειονομικής περίθαλψης. Τομείς που έχουν επηρεαστεί και αυτοί από την γενικότερη ύφεση που πλήττει τις ΗΠΑ. Δεν μιλάμε άλλωστε και για καμιά τεράστια πόλη, μιας και το Κλίβελαντ αριθμεί 400.000 περίπου κατοίκους. Ο τουρισμός της δε, βασικός πυλώνας της οικονομίας, συνδέεται άρρηκτα με το μπάσκετ που τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν ήταν και πάρα πολύ δημοφιλές.

Σταδιακά η πόλη προσπάθησε να ανακάμψει μέσα στους τελευταίους μήνες, ρίχνοντας το κόστος ζωής. Παράλληλα, οι τιμές στα σπίτια έπεσαν κατά το εντυπωσιακό 62%, την ώρα που σε άλλες πολιτείες οι αντίστοιχες τιμές έπεσαν κατά 21% (μέσος όρος ΗΠΑ).

Ακολούθησε μείωση φόρων και προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Κάπως έτσι, τα άδεια σπίτια έχουν αρχίσει να βρίσκουν και πάλι αγοραστές. Εξέλιξη αργή μεν, σταθερή δε. Με το μπάσκετ όμως, υπήρχε πρόβλημα.

Με την έλευση του Λεμπρόν, οι Αρχές της πόλης αισιοδοξούν ότι θα δουν και πάλι τον κόσμο να κατακλύζει το κέντρο της. Και τον μπασκετικό τουρισμό να ξαναλάμπει.

«Θα ξαναδούμε κόσμο να έρχεται από το Columbus (τη μεγαλύτερη πόλη της Πολιτείας του Οχάιο) και το Detroit αλλά και άλλες περιοχές για να δουν τον Λεμπρόν», λέει η εκπρόσωπος Τύπου της δημοτικής Αρχής της πόλης, Jen Kramer, όπως μεταδίδει το Cleveland.com. «Είχαμε 16 εκατομμύρια επισκέπτες την προηγούμενη σεζόν και θέλουμε να αυξήσουμε το νούμερο αυτό», προσθέτει.

 

Το 60% των οπαδών που κόβει εισιτήριο για αγώνες των Cavs είναι εκτός Κλίβελαντ, όπως δηλώνει η ίδια, κάτι που καθιστά την ομάδα, βασικό πυλώνα οικονομίας και προσέλκυσης τουρισμού. Πόσω μάλλον δε, τώρα που θα έχει στις τάξεις της ένα «κανόνι» σαν τον Τζέιμς.

Από την άλλη, η επιστροφή θα σηματοδοτήσει και την τόνωση των τοπικών μαγαζιών. Ο Nick Kostis, ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος «Pickwick and Frolic» δηλώνει στο Cleveland.com από τη δική του μεριά: «Η καρδιά του Κλίβελαντ ξαναχτυπά δυνατά. Η φυγή του Λεμπρόν μας επηρέασε οικονομικά και ψυχολογικά. Όταν έφυγε, το 2010, είδαμε πολλά μπαρ να αδειάζουν. Τώρα, ο κόσμος θα βγαίνει και πάλι για να δει τους αγώνες. Και μιλάμε για 41 παιχνίδια κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου. Ειδικά τον χειμώνα, οι άνθρωποι εδώ δεν βγαίνουν, ψάχνουν έναν καλό λόγο για να το κάνουν. Δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή από τον Λεμπρόν. Ελπίζουμε πως θα πάει την ομάδα στα playoffs και θα γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια γίνεται».

 

Από τον καιρό της φυγής του Λεμπρόν, οι Καβαλίερς δεν έχουν καταφέρει να προκριθούν στα playoffs ενώ ο κόσμος σιγά σιγά έχανε το ενδιαφέρον του για την ομάδα.

Και ο Kostis συμπληρώνει: «Η ομάδα μας είναι το ενωτικό στοιχείο για τους κατοίκους της. Με το γράμμα του που έγραψε για τη μεγάλη επιστροφή, ο Λεμπρόν μας έκανε να καταλάβουμε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει τι άφηνε πίσω του. Τώρα, θα εμπνεύσει και άλλα ταλέντα από την περιοχή του Ohio να τα δώσουν όλα και να βρεθούν να παίζουν μαζί του. Κατά κάποιο τρόπο, είναι ο Μάγος του Οζ για εμάς και για την οικονομία μας».

 

Ο Scott Peacock, εκπρόσωπος Τύπου της γενικής γραμματείας τουρισμού του Κλίβελαντ, αναφέρει: «Με τον Λεμπρόν εδώ, οι άνθρωποι έτρεχαν στους δρόμους, πανηγύριζαν, γίνονταν ένα κουβάρι. Τώρα, θα περιμένουν με αγωνία το κάθε παιχνίδι. Θα τους εμπνεύσει και θα τραβήξει περισσότερο κόσμο στην πόλη μας. Κάτι που έχουμε ανάγκη. Τώρα τα μπαρ θα γεμίσουν ξανά. Τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, το ίδιο. Οι εταιρείες μίσθωσης αυτοκινήτων θα ωφεληθούν και αυτές. Και τα πρατήρια βενζίνης φυσικά. Είναι μια αλυσίδα όλα αυτά».

Και αναρωτιέστε πόσα λεφτά κερδίζει το Κλίβελαντ που βλέπει την ανεργία του να φτάνει στο 10% για κάθε παιχνίδι της ομάδας;

Σύμφωνα με τον Joe Roman, επικεφαλής του Greater Cleveland Partnership (ένωση επιχειρήσεων), κάθε εντός έδρας παιχνίδι αποφέρει στην πόλη 3,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ 150 εκατομμύρια δολάρια για όλη τη σεζόν είναι τα συνολικά έσοδα από τους αγώνες. Στα 2 δισ. δολάρια εκτιμώνται επίσης οι επενδύσεις που έχουν γίνει για την κατασκευή loft ενοικιαζόμενων κατοικιών περιμετρικά της «Q arena».

Οι αποκλεισμοί της ομάδας από τα playoffs σήμαιναν και 30% λιγότερα κέρδη.

 

«I’m coming home»
«Προτού οποιοσδήποτε νοιαστεί για το που θα έπαιζα μπάσκετ, ήμουν ένα παιδί στο Βορειοανατολικό Οχάιο. Εκεί ήταν που περπάτησα. Εκεί ήταν που έτρεξα. Εκεί ήταν που έκλαψα. Εκεί ήταν που μάτωσα. Κρατάει ένα ξεχωριστό κομμάτι στην καρδιά μου. Οι άνθρωποι με είδαν να μεγαλώνω εκεί. Ορισμένες φορές νιώθω σαν να είμαι γιος τους. Το πάθος τους μπορεί να είναι συντριπτικό. Αλλά με οδηγεί. Θέλω να τους δώσω ελπίδα όποτε μπορώ. Θέλω να τους εμπνεύσω όποτε μπορώ. Η σχέση μου με το Βορειοανατολικό Οχάιο είναι σπουδαιότερη από το μπάσκετ. Δεν το είχα αντιληφθεί τέσσερα χρόνια πριν. Τώρα το ξέρω», έγραψε ο ίδιος ο Λεμπρόν στο γράμμα του που δημοσιεύτηκε στο Sports Illustrated και ανακοίνωνε την επιστροφή του.

Σε άλλο σημείο γράφει:

«Αισθάνομαι ότι η επιστροφή μου εδώ ξεπερνάει το μπάσκετ. Έχω την ευθύνη να ηγηθώ σε περισσότερους τομείς από έναν και θα πάρω πολύ σοβαρά το ρόλο μου. Η παρουσία μου μπορεί να κάνει τη διαφορά στο Μαϊάμι, αλλά νομίζω ότι μπορεί να σημαίνει περισσότερα εκεί απ’ όπου προέρχομαι. Θέλω τα παιδιά στο Βορειοανατολικό Οχάιο, όπως τα εκατοντάδες από το σχολείο Έικρον που χορηγώ μέσω του ιδρύματος μου, να καταλάβουν πως δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να μεγαλώνουν. Ίσως κάποια εξ αυτών θα έρθουν σπίτι μετά το κολέγιο και θα δημιουργήσουν οικογένεια ή θ’ αρχίσουν μια δουλειά. Αυτό θα με κάνει να χαμογελάω. Η κοινότητά μας, η οποία έχει αγωνιστεί τόσο σκληρά, έχει ανάγκη όλα τα ταλέντα που μπορεί να έχει. Στο Βορειοανατολικό Οχάιο, τίποτα δεν χαρίζεται. Καθετί κατακτάται. Δουλεύεις για ό,τι έχεις. Είμαι έτοιμος να αποδεχθώ την πρόκληση. Επιστρέφω σπίτι».

Σημειώνεται ότι στο Κλίβελαντ, ο Τζέιμς θα βρει τον ανερχόμενο αστέρα Κάιρι Έρβινγκ και την πρώτη επιλογή του φετινού ντραφτ, Άντριου Γουίγκινς, αλλά και τον φετινό προπονητή της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μακάμπι, Ντέιβιντ Μπλατ, στον πάγκο.

Βάσει των κανονισμών του NBA, ο Τζέιμς είχε το δικαίωμα να υπογράψει έως και 5ετές συμβόλαιο αξίας 129 εκατομμυρίων δολαρίων αν έμενε στους Χιτ, ποσό μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορούσε να του προσφέρει οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Πηγή: News247.gr