Πώς ο Τραμπ κατάφερε να «φιλιώσει» τις μεγαλύτερες ανταγωνίστριες εταιρείες του console gaming

Πώς ο Τραμπ κατάφερε να «φιλιώσει» τις μεγαλύτερες ανταγωνίστριες εταιρείες του console gaming
Photo: pixabay.com
Οι αντίπαλες εταιρείες πίσω από το Xbox, το PlayStation και το Nintendo Switch μόλις έστειλαν μια κοινή επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση ζητώντας να εξαιρεθούν από τους δασμούς που ο Τραμπ επέβαλε σε κινεζικά αγαθά.

Η κατασκευάστρια του PlayStation, Sony, του Xbox One, Microsoft και του Nintendo Switch, Nintendo, μπορεί να βρίσκονται σε ανταγωνισμό για την προσοχή των καταναλωτών και για τα δολάρια τους, αλλά οι τρεις μεγάλοι κατασκευαστές παιχνιδοκονσολών συμπράτουν προκειμένου να αντιπαλέψουν τους δασμούς που η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε στην Κίνα.

Και οι τρεις εταιρείες εκπροσωπούνται σε κοινή επιστολή που απευθύνεται στο Γενικό Γραμματέα του Γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, Joseph Barloon, που απεστάλη στις 17 Ιουνίου.

Η επιστολή αναφέρει «δυσανάλογη ζημία η οποία θα προκληθεί από τους δασμούς στους Αμερικανούς καταναλωτές και σε επιχειρήσεις» και ζητεί να εξαιρούνται από τους δασμούς οι κονσόλες παιχνιδιών.

Ο λόγος ο οποίος ώθησε τις τρεις ανταγωνίστριες εταιρείες κονσολών να τα «βρουν» είναι απλός: Η συντριπτική πλειοψηφία των κονσολών τους έρχεται από την Κίνα – περισσότερο από το 95% των κονσολών που πωλήθηκαν το 2018 κατασκευάστηκαν στην Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του Trade Partnership Worldwide.

Σύμφωνα με τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ο Τραμπ έχει προτείνει, οι κατασκευάστριες εταιρείες παιχνιδοκονσολών θα βρεθούν αντιμέτωπες με δασμούς ύψους 25%, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το σημερινό ποσοστό του 10%.

Η επιστολή τονίζει ότι, λόγω των μικρών περιθωρίων κέρδους στις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, οι εταιρείες θα αναγκαστούν να μεταφέρουν το επιπρόσθετο κόστος στους καταναλωτές – κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις πωλήσεις.

«Μια αύξηση της τιμής κατά 25% είναι πιθανό πως θα καταστήσει τις κονσόλες απρόσιτες για πολλές αμερικανικές οικογένειες που αναμένουμε να σκοπεύουν να αγοράσουν κονσόλα αυτή την εορταστική περίοδο (σ.σ. της 4ης Ιουλίου)», λέει η επιστολή και συμπληρώνει πως «οι καταναλωτές θα πληρώσουν 840 εκατομμύρια δολάρια περισσότερο απ  ότι διαφορετικά θα είχαν».

Επιπλέον, σύμφωνα με την επιστολή, οι δασμοί θα μπορούσαν τελικά να επιβραδύνουν την καινοτομία στον τομέα της αμερικανικής τεχνολογίας.

«Θα δημιουργηθούν συνέπειες που θα ξεπερνούν πολύ τη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών, καθώς η συγκεκριμένη βιομηχανία έχει ιστορικά και σταθερά ηγετικό ρόλο στην τεχνολογική καινοτομία των ΗΠΑ τόσο στον χώρο του hardware όσο και στον τομέα του λογισμικού ευρύτερα από τη βιομηχανία παιχνιδιών», λέει η επιστολή.