Πώς πιάσανε τον ιδιοκτήτη του Kickass Torrents

Πώς πιάσανε τον ιδιοκτήτη του Kickass Torrents

Με ποιον τρόπο ο δρόμος του χρήματος οδηγησε τις αμερικανικές υπηρεσίες στον Artem Vaulin.

Ο δρόμος του χρήματος, «ξεσκέπασε» τον ιδιοκτήτη του Kickass Torrents (KAT), γνωστής ιστοσελίδας που διέθετε «πειρατικά» online ταινίες, σειρές, και πολλά ακόμη ψηφιακά πολυμέσα. Ο 30χρονος Ουκρανός, Artem Vaulinσυνελήφθη μετά από πολυετή έρευνα και δεν αποκλείεται να εκδοθεί και να δικαστεί στις ΗΠΑ. Το ΚΑΤ έχει εκτιμηθεί ότι είχε ετήσια έσοδα από τις διαφημίσεις που έφταναν τα 17 εκατ. δολάρια και η επικοινωνία με τις διαφημιζόμενες εταιρείες ξεσκέπασε τελικά το ποιος κρυβόταν πίσω από την παράνομη δεκαετή δραστηριότητά του.

Ο Αμερικανός πράκτορας που ανέλαβε την εξιχνίαση της υπόθεσης προσποιήθηκε τον ενδιαφερόμενο για να διαφημιστεί στην ιστοσελίδα. Έτσι, στην αρχή απέκτησε τα πρώτα στοιχεία, δηλαδή τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίον θα κατέθετε τα χρήματα. Ο λογαριασμός φαινόταν να έχει έδρα στη Λετονία με όνομα “GA Star Trading”. Λίγο καιρό αργότερα, η εταιρεία “δόλωμα” των αμερικανικών υπηρεσιών θέλησε να προχωρήσει σε μια ακόμα διαφημιστική καμπάνια και τότε ο λογαριασμός που δόθηκε είχε έδρα την Εσθονία ενώ στην επόμενη προωθητική ενέργεια, την Ρωσία.

Η αμερικανική κυβέρνηση, ζήτησε στο πλαίσιο της έρευνας, τα στοιχεία των λογαριασμών και ανακάλυψε ότι το ΚΑΤ, είχε λάβει από τον Αύγουστο του 2015 ως τον Μάρτιο του 2016, 28.411.357 ευρώ σε καταθέσεις. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές, είχαν ήδη υπό παρακολούθηση κάποιες IP διευθύνσεις όπου άνηκαν στο kat domain με servers στο Σικάγο. Τα κομμάτια του πάζλ ένωσαν κοινά στοιχεία των ηλεκτρονικών διευθύνσεων αυτών με άλλους λογαριασμούς αγορών στο iTunes και στη Google.

Έτσι, δεν χρειάστηκε κάτι περισσότερο παρά να ταυτιστούν τα ηλεκτρονικά στοιχεία πληρωμών στην Apple, με τον τραπεζικό λογαριασμό GA Star Trading. Στο λογαριασμό αυτό πραγματοποιούνταν καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από μια εταιρεία ονόματι Castleton Trading, το 1/4 των μετοχών της οποίας άνηκε σε μια άλλη εταιρεία, την Bitcoin Innovations Ltd. Τα στοιχεία της Bitcoin δυνδέονταν επίσης με την διωκόμενη ιστοσελίδα. Έτσι, οι αμερικανικές αρχές, δια της οδού του χρήματος, κατάφεραν να οδηγήσουν στον Artem Vaulin o οποίος συνελήφθη και είναι αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες.