Πώς πρέπει να μοιάζει το βιογραφικό σας εν έτει 2016

Πώς πρέπει να μοιάζει το βιογραφικό σας εν έτει 2016

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να βρείτε δουλειά σήμερα. 

«Στη σημερινή αγορά εργασίας, το βιογραφικό σας πρέπει ξεχωρίζει αμέσως», τονίζει ο Dawn Bugni, επαγγελματίας στον χώρο της σύνταξης βιογραφικών.

Σύμφωνα με έρευνα του TheLadders οι υπεύθυνοι προσλήψεων αφιερώνουν περίπου έξι δευτερόλεπτα σε κάθε υποψήφιο, οπότε το βιογραφικό πρέπει να τους κάνει να θέλουν να μάθουν κι άλλα για εσάς.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορείτε να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας στις απαιτήσεις που έχει η αγορά το 2016.

1. Κάντε εύκολη την επικοινωνία

Βοηθήστε τους hiring managers και κάντε τη δουλειά τους πιο εύκολη. Βάλτε έναν υπέρ-σύνδεσμο στο email σας ώστε να μπορούν με ένα κλικ να επικοινωνήσουν μαζί σας. Επίσης χρησιμοποιείστε ενεργά links για το προφίλ σας στο LinkedIn ή άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε.

2. Κάντε πιο «ποπ» το βιογραφικό σας

Ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιήστε μπορείτε να κάνετε λίγο πιο ευχάριστο τον σχεδιασμό του βιογραφικού σας με ένα ιδιαίτερο layout. Θυμηθείτε όμως πως το βιογραφικό ενός γραφίστα επιτρέπεται να έχει χρώμα και να είναι πιο δημιουργικό, απ’ ότι ενός υποψηφίου για τη θέση λογιστή.

Μια ασφαλής επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε μπλε για τις επικεφαλίδες και μαύρο για το κείμενο.

3. Δεν νοιάζονται για τον στόχο σας

Πολλά βιογραφικά ξεκινούν με φράσεις όπως «Ψάχνω για μια εταιρεία που…» οι υπεύθυνοι προσλήψεων αδιαφορούν για το τι ψάχνετε εσείς. Θέλουν να βρουν έναν υποψήφιο που να ταιριάζει στις δικές τους ανάγκες.

4. Περάστε στην περίληψη σας

Αντί να πείτε τι ψάχνετε, ξεκινήστε με μια σύνοψη της επαγγελματικής σας εμπειρίας, τονίζοντας τα μεγαλύτερα επιτεύγματα σας. Έτσι θα τραβήξετε τα βλέμματα των hiring managers.

5. Οδηγήστε το μάτι του αναγνώστη

Όπως πολύ σωστά σημειώνει ο Louise Kursmark, συγγραφέας του βιβλίου «Modernize Your Resume: Get Noticed…Get Hired» το διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο που διαβάζουμε. Το μάτι δεν πηγαίνει πια από πάνω προς τα κάτω, αλλά διαγώνια. Διαρκώς προσπερνάμε λεπτομέρειες όταν διαβάζουμε και κοιτάμε διάφορα μέρη της σελίδας. Γι αυτό αν δεν δομήσετε το βιογραφικό σας κατ’ αυτό τον τρόπο πολύ καλό υλικό θα παραβλεφθεί . «Ως εκ τούτου, χρησιμοποιήστε έντονη γραμματοσειρά για να εξασφαλίσετε πως τα επιτεύγματά σας θα ξεχωρίζουν» προσθέτει.

6. Κερδίστε τα ρομπότ

Πολλές μεσαίες και μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν λογισμικό για να κάνουν την πρώτη αξιολόγηση των βιογραφικών που δέχονται. Το βιογραφικό σας θα πρέπει να εμπεριέχει τις σωστές λέξεις-κλειδιά για να περάσει, αντιγράψτε λοιπόν τις λέξεις που έχει η αγγελία εργασίας. συμβουλεύει ο Bugni, και δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες. « Η αλλαγή λέξεων όπως από «εξυπηρέτηση πελατών» σε «σχέσεις πελατών» μπορεί να κάνει τη διαφορά και να σας περάσει στην επόμενη φάση.

7. Αποφύγετε τις «ικανότητες»

Δεν χρειάζεται να έχετε μια ξεχωριστή κατηγορία με τις «ικανότητες» σας. Δε χρειάζεται να γράψετε πώς γνωρίζετε να χειρίζεστε το Excel. Μπορείτε να το ενσωματώσετε στην εμπειρία σας, γλυτώνοντας έτσι χρόνο.