Πώς προετοιμάζονται οι βιομηχανίες της Γερμανίας για τον χειμώνα

Πώς προετοιμάζονται οι βιομηχανίες της Γερμανίας για τον χειμώνα
pexels Photo: pixabay.com

Η Γερμανία κατάφερε να γεμίσει τα αποθέματά φυσικού αερίου της σε ποσοστό 91,32% της δυναμικότητάς της, διασκεδάζοντας τους φόβους ότι θα μπορούσε να εξαντληθεί ενεργειακά φέτος το χειμώνα, αφότου οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία – αλλά αυτό είχε κάποιο τίμημα.

Μία στις 10 μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες παρέχουν σχεδόν τα δύο τρίτα των γερμανικών θέσεων εργασίας, έχει περικόψει ή σταματήσει την παραγωγή λόγω των τιμών του φυσικού αερίου, σύμφωνα με έρευνα του Σεπτεμβρίου σε σχεδόν 600 μεσαίες επιχειρήσεις από την ένωση επιχειρήσεων BDI, μειώνοντας τη ζήτηση.

Οι βιομηχανικοί κολοσσοί, ιδίως οι βιομηχανίες που καταναλώνουν πολύ φυσικό αέριο, όπως οι χημικές βιομηχανίες, έχουν αρχίσει να μετατοπίζουν την παραγωγή και να προμηθεύονται από αλλού.

Άλλοι μεταπηδούν από το φυσικό αέριο στον άνθρακα ή το πετρέλαιο, γεγονός που σημαίνει πρόβλημα για το αποτύπωμα άνθρακα τους.

Ορισμένοι είναι πιο διστακτικοί, λαμβάνοντας μόνο ελάχιστα μέτρα, όπως το σβήσιμο των λαμπτήρων ή η μείωση της θερμοκρασίας των γραφείων, μέχρι να λάβουν περαιτέρω οδηγίες από την κυβέρνηση.

Ακολουθεί μια επισκόπηση του τι έχουν κάνει ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Γερμανίας για να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα και ποιοι από αυτούς περιμένουν να μειώσουν περαιτέρω την κατανάλωσή τους.

BASF

Σύμφωνα με το Reuters, η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών προϊόντων στον κόσμο έχει μειώσει την παραγωγή αμμωνίας, ενός αζωτούχου λιπάσματος και εισροών για την παραγωγή πλαστικών και υγρών καυσαερίων ντίζελ, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο.

Τώρα προμηθεύεται μέρος της αμμωνίας της από χώρες εκτός Ευρώπης, όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

BMW

Η BMW καταναλώνει περίπου 3.500 γιγαβατώρες (GWh) ενέργειας ετησίως στη Γερμανία και την Αυστρία, τα τρία τέταρτα της οποίας προέρχονται από φυσικό αέριο.

Η αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να μειώσει την πρόσληψη φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος.

Ο διευθύνων σύμβουλος Oliver Zipse δήλωσε τον Αύγουστο ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει περίπου 500 GWh ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας που λειτουργούν με φυσικό αέριο, αγοράζοντας ηλεκτρική ενέργεια από αλλού, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά το κόστος της.

 

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία εξακολουθεί να αξιολογεί αυτό το μέτρο. Εντωμεταξύ, έχει απενεργοποιήσει τον εξωτερικό φωτισμό σε ορισμένα από τα κτίρια και τους διαφημιστικούς χώρους της.

CONTINENTAL

Ο προμηθευτής εξαρτημάτων αυτοκινήτων εργάζεται από τον Αύγουστο για να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 20% για να το αντικαταστήσει με πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια ή υγραέριο, δήλωσε την Τρίτη.

Επίσης, κατανέμει τις αγορές σε πολλαπλές πηγές και αυξάνει τα αποθέματα, όπως ανέφερε.

COVESTRO

Η Covestro, ένας χημικός όμιλος που παράγει προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των χημικών προϊόντων αφρού που χρησιμοποιούνται σε στρώματα, καθίσματα αυτοκινήτων και μονώσεις κτιρίων, χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο τόσο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή της όσο και ως πηγή ενέργειας.

Η αντικατάσταση του φυσικού αερίου ως πρώτη ύλη δεν ήταν ακόμη δυνατή και οι επιλογές για την αντικατάστασή του ως πηγή ενέργειας ήταν επίσης περιορισμένες, δήλωσε εκπρόσωπος, αν και η εταιρεία δοκιμάζει πού θα μπορούσε να αντικαταστήσει το καύσιμο με πετρέλαιο.

Παρόλα αυτά, δεν έχει ακόμη μεταφέρει την παραγωγή εκτός Ευρώπης και δεν έχει αλλάξει τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.

«Φυσικά θα έρθει ένα σημείο όπου θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν εξακολουθεί να έχει οικονομικό νόημα», προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

DAIMLER TRUCK

Ο διευθύνων σύμβουλος της Daimler Truck δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα FAZ ότι η εταιρεία ήθελε να στραφεί από την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και θέρμανσης με φυσικό αέριο στη χρήση πετρελαίου, αλλά ενεπλάκη στη γραφειοκρατία και θα μπορεί να κάνει τη στροφή αυτή μόνο από τον Οκτώβριο.

Έχει ήδη εφαρμόσει ορισμένα μέτρα για τη μείωση της απόλυτης κατανάλωσης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των λαμπτήρων της σε φώτα LED και της μείωσης της θερμοκρασίας στα γραφεία και τις αίθουσες παραγωγής κατά δύο βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δήλωσε εκπρόσωπος.

HEIDELBERG MATERIALS

Η Heidelberg Materials, προηγουμένως Heidelberg Cement, δήλωσε ότι ενώ δεν χρησιμοποιεί πολύ φυσικό αέριο ως άμεση πηγή ενέργειας, οι εκρηκτικές τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν τα κέρδη, με το λογαριασμό της ενέργειας να αυξάνεται κατά 50% φέτος.

Ο διευθύνων σύμβουλος Dominik von Achten δήλωσε ότι η εταιρεία μετατοπίζει την παραγωγή στα εργοστάσια σε περιόδους όπου οι τιμές της ενέργειας είναι χαμηλότερες, όπως τα Σαββατοκύριακα.

Η εταιρεία έχει αντισταθμίσει σε ένα ορισμένο επίπεδο τις υψηλές τιμές ενέργειας, πρόσθεσε ο οικονομικός διευθυντής της, προστατεύοντας τον όμιλο από τον πλήρη αντίκτυπο των τιμών των 300 ευρώ-500 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά τα επόμενα τρία τρίμηνα.

LINDE

Η μεγαλύτερη εταιρεία βιομηχανικού αερίου στον κόσμο δήλωσε τον Ιούλιο ότι παράγει αέρια που είναι κρίσιμα από την άποψη της ιατρικής ασφάλειας ή της ασφάλειας των διαδικασιών και έτσι πίστευε ότι θα είχε προτεραιότητα για την κατανομή αερίου από την κυβέρνηση της Γερμανίας.

Ένας εκπρόσωπος αρνήθηκε να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες, λέγοντας ότι θα υπάρξει ενημέρωση αργότερα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

MERCEDES-BENZ

Η πολυτελής αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε τον Ιούλιο ότι μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 10% και έκτοτε δεν έχει προβεί σε περαιτέρω περικοπές, σύμφωνα με τα σχόλια του επικεφαλής παραγωγής της στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι περικοπές του 10% επιτεύχθηκαν με την τροφοδότηση των μονάδων συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας με ηλεκτρική ενέργεια αντί για φυσικό αέριο, καθώς και με τη μείωση της θέρμανσης στις αίθουσες εργασίας.

Η Mercedes επενδύει σε δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατασκευάζοντας ένα αιολικό πάρκο στα βόρεια της Γερμανίας, αλλά αυτό δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2025 και βρίσκεται μακριά από τα εργοστάσιά της στα νότια, όπου υπάρχει λιγότερος άνεμος.

Εκεί, η αυτοκινητοβιομηχανία διερευνά την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών σε περισσότερες από τις στέγες της – αλλά ακόμη και στο Sindelfingen, το πιο σύγχρονο εργοστάσιό της, η ηλιακή ενέργεια μπορεί να καλύψει μόνο το 30% των ενεργειακών αναγκών της.

THYSSENKRUPP

Η Thyssenkrupp Steel Europe έχει περικόψει την παραγωγή στη Γερμανία λόγω της διστακτικής συμπεριφοράς των πελατών, την οποία η εταιρεία θεωρεί ως ενδείξεις ύφεσης, δήλωσε εκπρόσωπος της.

Έχει επίσης μεταφέρει μέρος της παραγωγής εντός της Γερμανίας στις εγκαταστάσεις της στο Ντούισμπουργκ, όπου είναι σε θέση να παράγει τη δική της ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας ατμό που παράγεται από αέριο από τους κλιβάνους και τα εργοστάσιά της.

«Εφαρμόζουμε πολλά μέτρα που δεν θα επιβάλλαμε σε κανονικές οικονομικές περιόδους, αλλά είναι τώρα απαραίτητα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

VOLKSWAGEN

Η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης δήλωσε ότι μείωσε την πρόσληψη φυσικού αερίου κατά 20% μέσω της αντικατάστασης του καυσίμου με άνθρακα και πετρέλαιο.

Η εταιρεία έχει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που οι προμηθευτές της αναγκαστούν να σταματήσουν την παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων εξαρτημάτων παντού, από τις αποθήκες μέχρι τα πλοία και τα τρένα.

Έχει 6.000 προμηθευτές σε μέρη της Ευρώπης που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην έλλειψη φυσικού αερίου, ανέφεραν στελέχη της σε ενημέρωση, και εξετάζει από πού αλλού θα μπορούσε να προμηθεύεται μεσοπρόθεσμα.