Πώς τα 13χρονα θα αποκτήσουν γνώσεις πάνω στο GenAI

Πώς τα 13χρονα θα αποκτήσουν γνώσεις πάνω στο GenAI
PEPPER ROBOT Pepper, a welcome robot at Paris' 15th arrondissement city hall. COLLANGES / BSIP (Photo by COLLANGES / BSIP / BSIP via AFP) Photo: AFP
Το cloud, η τεχνητή νοημοσύνη και η νέα φουρνιά επαγγελματιών, σε έναν κλάδο που αλλάζει διαρκώς.

Αποστολή Λας Βέγκας

Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, οργανισμοί και επιχειρήσεις που δεν επενδύουν στο cloud και την τεχνητή νοημοσύνη, θα οδηγηθούν, με μαθηματική ακρίβεια, σε αφανισμό. Στο παιχνίδι μπαίνει σταδιακά και το GenAI, το οποίο βασίζεται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν νέο περιεχόμενο με τη μορφή γραπτού κειμένου, ήχου, εικόνων ή βίντεο προκειμένου να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος και η πληροφορία να φτάσει άμεσα στον παραλήπτη.

Με την ταχύτητα που αλλάζουν τα δεδομένα και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται, απαιτούνται αφενός επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρηματιών σε τεχνολογίες αιχμής, αφετέρου η εκπαίδευση επαγγελματιών σε ειδικότητες που θα θεωρηθούν περιζήτητες στο εγγύς μέλλον.

«Οι αλλαγές είναι για να τις αγκαλιάζουμε και όχι για να τις φοβόμαστε. Μην ξεχνάτε πως, όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα κομπιουτεράκια, οι λογιστές βγήκαν στους δρόμους πιστεύοντας ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, κάτι που δεν συνέβη φυσικά. Όμως όταν κυκλοφόρησε το ψυγείο στην αγορά, “σκότωσε” ουσιαστικά το επάγγελμα του παγοπώλη. Όλα έχουν να κάνουν με τη χρησιμότητα αυτού που προσφέρεις. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον απαραίτητη, αλλά θα πρέπει παράλληλα να γίνεται έλεγχος από τους ανθρώπους και εκείνοι να λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις. Δυστυχώς στις μισές εταιρείες εξακολουθεί να μην υπάρχει διασυνδεσιμότητα, μεταξύ τμημάτων και συσκευών,  και εδώ είναι πράγματι ένα κομμάτι στο οποίο έχουμε καθυστερήσει,  σε σχέση με αυτό που περιμέναμε» ανέφερε οKevin Kelly, Director, AWS Cloud Institute, AWS Training and Certification, με πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού, τον οποίο συναντήσαμε στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου «AWS re:Invent 2023», στο Λας Βέγκας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το cloud γίνεται ολοένα και πιο παρεισφρητικό στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων, επομένως είναι σημαντικό να έχεις επίγνωση, τόσο της χρήσης, όσο και της ανάπτυξής του. «Πριν από 30 με 40 χρόνια δεν υπήρχαν καν code developers. Αυτό που θέλουμε να καταλάβουν οι πελάτες μας είναι ότι μιλάμε πλέον για δια βίου μάθηση. Αντίστοιχα, για να είσαι επαγγελματίας στον κλάδο του cloud πρέπει να μελετάς διαρκώς».

Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος και αισθάνεται ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να πειραματιστούμε και να επενδύσουμε στο cloud. «Τα λάθη προκύπτουν συνήθως από πράγματα που δεν τολμήσαμε να κάνουμε και από την έλλειψη πρόνοιας. Στο λιανεμπόριο πρέπει οπωσδήποτε κάποιος να χτίζει την ψηφιακή του ταυτότητα. Δεν μπορείς να αναπτυχθείς και να διατηρήσεις την ανταγωνιστικότητά σου χωρίς αυτήν, όσο καλό προϊόν/υπηρεσία και να προσφέρεις».

Εστιάζοντας στην εκπαίδευση και στην απόκτηση τεχνολογικών δεξιοτήτων που είναι και ο τομέας του, ο κ. Kelly, υπογραμμίζει ότι η ψηφιακή εκπαίδευση της AWS διεξάγεται μέσα από πλατφόρμες που όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν, ανεξαρτήτως ηλικίας και γνωστικού υπόβαθρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρειάζονται μόλις 9 εβδομάδες για να γίνει κάποιος “cloud savvy

«Ξεκινήσαμε το 2020 και ο στόχος που έχουμε θέσει είναι, μέχρι το 2025, να έχουν εκπαιδευτεί 29 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα από δωρεάν προγράμματα, οι οποίοι δεν έχουν απαραίτητα υπόβαθρο τεχνολογικό. Με το AWS re/Start χρειάζονται περίπου 9 εβδομάδες για να εκπαιδευτεί κάποιος που δεν έχει πρότερες ψηφιακές γνώσεις και ήδη βλέπω ότι πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί μέσω του AWS Academy. Δεν είναι δύσκολο να διδάξεις Python και code writing. Μέσα από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να πλοηγούνται και να κατανοούν την λειτουργία του cloud».

Εκτιμά ότι, έως το 2025, η Amazon θα έχει εκπαιδεύσει 2 εκατομμύρια ανθρώπους πάνω στο κομμάτι του AI και του Generative AI δωρεάν μέσω της πρωτοβουλίας «AI Ready» και η πρόκληση είναι πώς θα προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους νέους για να τους εκπαιδεύσουν από το μηδέν και να τους προετοιμάσουν για τις ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων.

«Παιδιά άνω των 13 ετών μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό και εμείς φροντίζουμε ώστε να βάζουμε όρια έτσι ώστε να πειραματιστούν με ασφάλεια, αλλά να μην παίζουν για παράδειγμα κρυπτονομίσματα. Το επόμενο βήμα είναι να αποκτήσουν γνώσεις πάνω στο GenAI. Γενικότερα είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον. Αλλάζουν οι προτεραιότητες. Και ακόμη και σε επίπεδο νέων επιχειρηματιών παρατηρώ ότι δεν θέλουν όλοι οι startuppers να γίνουν δισεκατομμυριούχοι, αλλά να λύσουν προβλήματα» επισημαίνει.

Καταλήγει λέγοντας πως δεν μπορείς να έχεις μία προσέγγιση για όλα τα πράγματα, αλλά να διακατέχεσαι από ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία στηρίζεται και η στρατηγική των εταιρειών που εστιάζουν σε ειδικές κατηγορίες και μειονότητες, είτε αυτές αφορούν το φύλο, είτε την θρησκεία κ.α. δίνοντας φωνή και ελευθερία έκφρασης σε περισσότερους εργαζόμενους προκειμένου να κατατεθούν στο τραπέζι φρέσκιες ιδέες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: