Πώς τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνουν να σχεδιάζουν πορτραίτα

Πώς τα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνουν να σχεδιάζουν πορτραίτα

Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική φέρνουν τα πάνω κάτω σε πολλούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και οι καλές τέχνες.

του Erik Sherman

Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική φέρνουν τα πάνω κάτω σε πολλούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και οι καλές τέχνες.

Μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης ήδη ζωγράφισε έναν καμβά που αναπαριστά ένα ιστορικό έργο τέχνης και πουλήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 για 432.500 δολάρια.

Ένα νέο ρομπότ με την επωνυμία Ai-Da (το όνομα παραπέμπει στη Βρετανίδα μαθηματικό και εφευρέτρια των υπολογιστικών αλγορίθμων Ada Lovelace) θα κάνει κάτι πολύ πιο δύσκολο: θα μπορεί να σχεδιάζει, σύμφωνα με το Reuters.

Η παραγωγή του πρώτου έργου της Ai-Da αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και το έργο θα εκτεθεί τον Νοέμβριο σε γκαλερί.

Το ρομπότ το κατασκευάζει η εταιρεία Engineered Arts με έδρα στην Κορνουάλλη, με τη βοήθεια του Βρετανού ιδιοκτήτη γκαλερί Aidan Meller.

«Θα σχεδιάζει πραγματικά και ελπίζουμε ότι στη συνέχεια θα κατασκευάσουμε την τεχνολογία που απαιτείται για να ζωγραφίζει» δήλωσε ο Meller στο Reuters.

«Η υπολογιστική όραση που επιτρέπει στο ρομπότ να εντοπίζει πρόσωπα, να αναγνωρίζει χαρακτηριστικά του προσώπου και να μιμείται την έκφρασή σας βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη» τόνισε ο Marcus Hold, μηχανικός σχεδίασης και παραγωγής στην Engineered Arts.

Το κέντρο της μονάδας είναι ένας φορέας που παραπέμπει σε ανθρώπινο κεφάλι. Στα μάτια είναι εγκατεστημένες δύο κάμερες και η Ai-Da θα είναι σε θέση να μεταφράζει ό,τι βλέπει και να το αναπαράγει στο χαρτί.

Το τμήμα τεχνητής νοημοσύνης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου αναπτύσσει τον βραχίονα του ρομπότ που θα σχεδιάζει.

Το κεφάλι του ρομπότ θα τοποθετηθεί σε ένα ανθρωποειδές σώμα που η Engineered Arts αποκαλεί RoboThespian. Η μονάδα είναι σχεδιασμένη για ανθρώπινη διάδραση, με μια σειρά κινήσεων και τεχνητών συναισθημάτων. Το RoboThespian έχει ήδη δοκιμαστεί επί σκηνής, σε ένα θεατρικό έργο με τέσσερις ηθοποιούς.