Πώς τα Starbucks κάνουν mainstream το ελαιόλαδο

Πώς τα Starbucks κάνουν mainstream το ελαιόλαδο
Η νέα σειρά που λανσάρει η Starbucks περιέχει εκτός από καφέ και μια κουταλιά εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο, η Starbucks, δημιούργησε μια νέα σειρά ροφημάτων που έκανε πρεμιέρα χθες στην Ιταλία. Η είδηση, ότι τα Starbucks κυκλοφόρησαν μια νέα σειρά ροφημάτων με βάση τον καφέ θα πέρναγε στα ψιλά, αν δεν υπήρχε μια ιδιαιτερότητα σε αυτά τα νέα προϊόντα.

Η νέα σειρά που λανσάρει η αλυσίδα περιέχει εκτός από καφέ και μια κουταλιά εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Πρόκειται για το Oleato latte με γάλα βρόμης και ελαιόλαδο, Oleato ice shaken espresso με γάλα βρόμης, γεύση φουντουκιού και ελαιόλαδο και Oleato golden foam cold brew, φτιαγμένο με μια εκδοχή του γλυκού αφρού γάλακτος Starbucks με δύο μερίδες ελαιόλαδου.

Η σειρά που έκανε πρεμιέρα στην Ιταλία θα κυκλοφορήσει στη Νότια Καλιφόρνια αυτή την άνοιξη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μέση Ανατολή και την Ιαπωνία, ενώ αδιευκρίνιστο είναι αν και πότε θα έρθει στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί όμως η Starbucks βάζει ελαιόλαδο στον καφέ της; Ο διευθύνων σύμβουλος Howard Schultz λέει ότι η «απροσδόκητη, βελούδινη, βουτυρώδης γεύση του ελαιολάδου ενίσχυσε τον καφέ και παραμένει όμορφα στον ουρανίσκο». Βέβαια δεν παραλείπει να παραδεχθεί πως «θα υπάρξουν άνθρωποι που θα πουν, ελαιόλαδο στον καφέ;» Αλλά η απόδειξη όπως λέει είναι στο φλιτζάνι.

Η Starbucks είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ που αντιμετώπισαν εμπόδια, καθώς προσπάθησαν να επεκταθούν στην ιταλική αγορά που φημίζεται για τα ανεξάρτητα και συχνά οικογενειακά καφέ της. Μάλιστα όταν το 2018 η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδια της να ανοίξει το πρώτο της κατάστημα στη χώρα ορισμένοι Ιταλοί κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των Starbucks. Σήμερα λειτουργούν στην Ιταλία περίπου 20 καταστήματα.

Άλλης φύσεως προβλήματα αντιμετωπίζει η Starbucks στην Ελλάδα. Σήμερα λειτουργούν περί τα 27 καταστήματα όταν το 2012 ήταν 31 και στην πλήρη ανάπτυξη της αλυσίδας το δίκτυο είχε φθάσει στα 70. Ο τζίρος της Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία, που έχει τα δικαιώματα, το 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας και τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός στο ΓΕΜΗ, είχε υποχωρήσει στα 10,997 εκατ. ευρώ από 16,544 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019 και 21,08 εκατ. ευρώ το 2012. Οι ζημιές της ξεπέρασαν τα 3,33 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,781 εκατ. ευρώ το 2019 και ζημιές 7,524 εκατ. ευρώ το 2012 ενώ οι ζημιές εις νέον, στα τέλη του 2020, ξεπέρασαν τα 72,1 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια περίοδο το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της υπερέβαινε το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού κατά 37,197 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση ήταν αρνητική στα 33,884 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως, η εταιρεία από τη χρήση του 2016 δεν εξυπηρετεί τους όρους των υφιστάμενων δανείων της σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Στις 31/12/2020 ο δανεισμός της (μη εξυπηρετούμενος) προς τις τράπεζες Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς ξεπερνούσε τα 24,9 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τα 13,6 εκατ. ευρώ.

Αυτό τον γόρδιο δεσμό προσπαθεί να λύσει η ECM Partners που ελέγχει τη FAMAR (Νότιος Τομέας) δηλαδή τις δραστηριότητες σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία και απέκτησε την Παυλίδης Μάρμαρα. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς το fund έχει έρθει σε αρχική συμφωνία για την αγορά δανείων της Μαρινόπουλος Καφέ και τις μετοχές της δραστηριότητας της Κύπρου. Η ανανέωση της σύμβασης της Starbucks με την Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία για την Κύπρο λήγει τον Οκτώβριο του 2023, ενώ αυτή της Ελλάδας έχει λήξει και παίρνει παράταση στην παράταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: