Πώς θα αποφύγετε τα λάθη που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ

Πώς θα αποφύγετε τα λάθη που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άμεση θεωρείται πλέον η διόρθωση του Ε9 όσων έχουν λανθασμένα στοιχεία, εφόσον δεν θέλουν να δουν τον λογαριασμό να διογκώνεται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Μήνυμα για διόρθωση των στοιχείων ακινήτων στο Ε9 με το μισό πρόστιμο για να μην υπάρξει μετά ψυχρολουσία με τον ΕΝΦΙΑ, έστειλε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη μετά τις αλλαγές τις τελευταίας στιγμής οι οποίες λίγο έλειψε να ανεβάσουν το συνολικό κόστος για τους φορολογούμενος πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ βρίσκεται σε εξέλιξη και πλέον θεωρείται πολύ πιθανό τα ραβασάκια να ανέβουν στο Taxis πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.

Σύμφωνα με την τροπολογία του ΥΠΟΙΚ προβλέπεται διόρθωση του Ε9 με το μισό πρόστιμο καθώς έχει διαπιστωθεί σωρεία λαθών που μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στους ιδιοκτήτες. «Όπως προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία, υπάρχουν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ορθός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

Στον κατάλογο των συνηθέστερων λαθών ξεχωρίζουν:

1. Η δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Σε αυτές τι περιπτώσεις, ο χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.

2. Η δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

3. Η καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και του ορόφου είναι πολύ συνηθισμένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μεζονέτες, ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

4. Η δήλωση αγροτεμαχίων πλάι στο κύμα, με τους ιδιοκτήτες να έχουν επιλέξει εκ παραδρομής ως απόσταση από τη θάλασσα την πρώτη κατηγορία 0-100 μέτρα, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να πρόκειται για χωράφι στο βουνό. Η θέση του αγροτεμαχίου δεν επηρεάζει το ύψος του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος προκύπτει με βάση την επιφάνεια του ακινήτου χωρίς να συνυπολογίζεται η απόσταση από τη θάλασσα. Όμως τα πράγματα αλλάζουν δραστικά κατά τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, όπου παράμετροι όπως η απόσταση από τη θάλασσα μπορεί να εκτοξεύσουν στα ύψη τον λογαριασμό.

Η τροπολογία ορίζει ότι παρατείνεται από τη λήξη της (29/7/2016) και για τέσσερις ακόμη μήνες (30/11/2016) η προθεσμία υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επομένων. Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και την προαναφερόμενη νέα καταληκτική ημερομηνία, το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του Ν. 2523/1997 ή το πρόστιμο του άρθρου 54 του Ν. 4174/2013 μειώνονται στο μισό.