Πώς το μετρό έγινε επιχείρηση με έσοδα 2 δισεκατομμυρίων

Πώς το μετρό έγινε επιχείρηση με έσοδα 2 δισεκατομμυρίων

Η πιο κερδοφόρα επιχείρηση στο Χονγκ Κονγκ βρίσκεται 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. 

Κύκλο εργασιών 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2014 κατέγραψε η Σιδηροδρομική Εταιρεία Μαζικών Μεταφορών του Χονγκ Κονγκ, στην οποία ανήκει το μετρό της πόλης που για το προηγούμενο έτος σημείωσε έσοδα 2 δισεκατομμύρια δολαρίων-σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για το μετρό σε όλες τις άλλες πόλεις του κόσμου. Η εταιρεία του μετρό της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια οικονομικά προβλήματα και αναμένεται να δαπανήσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια εντός του 2015 για να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Πώς καταφέρνει, όμως, το σύστημα μετρό και λεωφορείων του Χονγκ Κονγκ να αποτελεί μία κερδοφόρα επιχείρηση με διαρκώς αυξανόμενο περιθώριο κέρδους;

Πρώτα από όλα, το σύστημα του μετρό στο Χονγκ Κονγκ είναι εντυπωσιακό. Ακόμη και με περισσότερους από 5 εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά οι συρμοί φτάνουν κατά 99,9% στην ώρα τους. Την ίδια ώρα, οι τιμές των εισιτηρίων είναι χαμηλές (0,5-3 δολ.) και καλύπτουν το κόστος λειτουργίας του συστήματος κατά περίπου 175%.

Τα κέρδη της εταιρείας, όμως, προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από μια λιγότερο γνωστή πλευρά της επιχείρησης: την ανάπτυξη ακινήτων. Περισσότερα από 50 μεγάλα ακίνητα Χονγκ Κονγκ ανήκουν στη Σιδηροδρομική Εταιρεία. Μεταξύ αυτών και δύο από τους ψηλότερους ουρανοξύστες στην πόλη.

Την ίδια ώρα, η σχέση της Σιδηροδρομικής Εταιρείας Μαζικών Μεταφορών του Χονγκ Κονγκ με την κυβέρνηση είναι στενή, αφού αποτελεί τον πλειοψηφούντα μέτοχο. Η κυβέρνηση προσφέρει γη – χωρίς κόστος – για χρήση από το φορέα εκμετάλλευσης αμαξοστοιχιών και η Σιδηροδρομική εταιρεία στη συνέχεια έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τις περιοχές γύρω από τους σταθμούς του μετρό. Η εταιρεία χτίζει πολύ συχνά, για παράδειγμα, εμπορικά κέντρα ακριβώς πάνω από τους σταθμούς-διαθέτει ήδη 13. Επιπλέον σε κάθε στάση του μετρό, υπάρχει μέσα στο σταθμό ένα κατάστημα λιανικής με ποικίλα προϊόντα, το οποίο πληρώνει ενοίκιο στην εταιρεία.