Πώς τo remote working αλλάζει ριζικά τον σχεδιασμό των νέων διαμερισμάτων

Πώς τo remote working αλλάζει ριζικά τον σχεδιασμό των νέων διαμερισμάτων
Stressed woman working from home at laptop in kitchen. (Photo by Paul Bradbury/CAIA IMAGE/SCIENCE / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Πολλοί μεγάλοι εργοδότες εγκαταλείπουν χώρους γραφείων που δεν έχουν πλέον νόημα.

Του Steve Mollman

Αν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι ζητούν στην πλειοψηφία τους από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο, φαίνεται ότι η απομακρυσμένη εργασία με τη μία ή την άλλη μορφή είναι εδώ για να μείνει. Οι κατασκευαστές ακινήτων το έχουν λάβει υπόψη τους και πολλοί σχεδιάζουν τώρα νέα διαμερίσματα με γνώμονα αυτόν τον παράγοντα.

Περίπου το 35% των εργαζομένων στις ΗΠΑ είναι σε θέση να εργάζονται εξ αποστάσεως με πλήρη απασχόληση και το 28% μπορεί να το κάνει για ένα μέρος του εργάσιμου χρόνου τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η McKinsey & Co. πέρυσι. Εν τω μεταξύ, πολλές εταιρείες, ανταποκρινόμενες στις μεταβαλλόμενες εργασιακές συνήθειες, καταργούν τους μεγαλύτερους χώρους γραφείων, καθώς η εργασία γίνεται λιγότερο στα γραφεία και περισσότερο στα σπίτια των εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όμως η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για μικροσκοπικά διαμερίσματα ή διαμερίσματα που έχουν σχεδιαστεί χωρίς να το έχουν λάβει αυτό υπόψη τους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εργαζόμενοι που ζούσαν σε μικρά διαμερίσματα συχνά συναντούσαν δυσκολίες. Ο Carmine Di Sibio, CEO της εταιρείας συμβούλων EY, δήλωσε στο Fortune τον Νοέμβριο του 2020: «Έχουμε πολλούς νέους ανθρώπους που μένουν σε μικρά διαμερίσματα σε όλο τον κόσμο, και το να βρίσκεσαι σε ένα μικρό διαμέρισμα σε αυτό το περιβάλλον δεν είναι καθόλου καλό. Είχαμε περισσότερους ανθρώπους που καλούσαν στις τηλεφωνικές γραμμές μας και ήθελαν βοήθεια αναφορικά με την ψυχική τους κατάσταση».

Διαμερίσματα για απομακρυσμένους εργαζομένους

Σήμερα πολλοί κατασκευαστές και αρχιτέκτονες έχουν κατά νου τους απομακρυσμένους εργαζομένους. Κοντά στα κεντρικά γραφεία της Walmart στο Ρότζερς, μια αρχιτεκτονική εταιρεία που ονομάζεται Verdant Studios σχεδιάζει πολυκατοικίες με γνώμονα τους απομακρυσμένους και υβριδικούς εργαζομένους, συμπεριλαμβάνοντας και κοινοτικούς χώρους για co-working.

«Σχεδιάζουμε χώρους εργασίας στο σπίτι με τρόπο που δεν είχαμε κάνει ποτέ πριν από τον COVID», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Jessica Hester στο Talk Business & Politics. «Το να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε άνετο, καλά φωτισμένο χώρο γραφείου έχει γίνει προτεραιότητα».

Ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο θα φαίνονται οι μονάδες στις βιντεοκλήσεις λαμβάνεται υπόψη, προσθέτει η ίδια: «Πριν από τρία χρόνια, δεν θα είχαμε ποτέ σκεφτεί πώς θα είναι το φόντο σε μια κλήση Zoom. Αυτά είναι πράγματα που σκεφτόμαστε καθώς τοποθετούμε έναν τέτοιου είδους χώρο σε ένα οικιστικό περιβάλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα development υψηλών προδιαγραφών στο Μπρούμφιλντ, κοντά στο Ντένβερ, που ονομάζεται The Lock at Flatirons Apartments, θα διαθέτει μονάδες co-working. Ομοίως, έξω από το Ντάλας, στο Γκάρλαντ του Τέξας, ένα πρότζεκτ 340 διαμερισμάτων που ονομάζεται iThirty θα προσφέρει στους μελλοντικούς ενοίκους πρόσβαση σε ένα σαλόνι απομακρυσμένης εργασίας.

Μείωση των χώρων γραφείων

Εν τω μεταξύ, πολλοί μεγάλοι εργοδότες εγκαταλείπουν χώρους γραφείων που δεν έχουν πλέον νόημα. Για παράδειγμα, η Thomson Reuters εγκαταλείπει ένα εκτεταμένο campus στο Ήγκαν, όπου εργάζονταν περίπου 5.000 υπάλληλοι πριν από την πανδημία. Τώρα η εταιρεία θα χρησιμοποιεί μικρότερους και πιο ευέλικτους χώρους γραφείων με γνώμονα την υβριδική εργασία, σύμφωνα με την Star Tribune.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, ενεργητικό και συνεργατικό περιβάλλον εργασίας που να υποστηρίζει πλήρως τους υβριδικούς τρόπους εργασίας για τους ρόλους μας που βασίζονται στο γραφείο», δήλωσε πέρυσι ο Paul Fischer, πρόεδρος της Thomson Reuters Legal Professionals και συν-επικεφαλής του τοπικού campus της εταιρείας.

«Δεδομένου του επιπέδου κενών θέσεων στα κτίριά μας», προσέθεσε, το campus «είναι πολύ μεγάλο για τις τρέχουσες ανάγκες της εταιρείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Slack, θυγατρική της Salesforce με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ο επικεφαλής του προσωπικού Robby Kwok δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το ποσοστό πληρότητας σε ορισμένα γραφεία της Salesforce είναι «ακόμη πολύ κάτω από 20%» και «ορισμένα από αυτά είναι κάτω από 10%. Είναι πραγματικά δύσκολο να δικαιολογήσουμε την ύπαρξη όλων αυτών των χώρων».

Και ο διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, Marc Benioff, ο οποίος πέρυσι άσκησε κριτική στις εντολές επιστροφής στα γραφεία, δήλωσε ότι το real estate «θα αποτελέσει σημαντικό μέρος» της προσπάθειας του γίγαντα του λογισμικού να μειώσει τα κόστη του κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com