Πώς το Staycations θα «τονώσει» την οικονομία της Βρετανίας μετά το Brexit

Πώς το Staycations θα «τονώσει» την οικονομία της Βρετανίας μετά το Brexit

Οι Βρετανοί επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, δίνοντας μια σημαντική ώθηση στην οικονομία της χώρας.

Eκατομμύρια Βρετανοί παραθεριστές ακύρωσαν τα σχέδιά τους για διακοπές στο εξωτερικό προτιμώντας να χαρούν την καλοκαιρινή τους άδεια στη χώρα τους. Το λεγόμενο Staycations, όπως το ονοματίζουν οι οικονομολόγοι, αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μάλιστα, οι πίνακες τουρισμού σε όλη τη Βρετανία φαίνεται να δείχνουν ρεκόρ στις κρατήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι κάτοικοι της χώρας θα επενδύσουν δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία της και δεν θα ξοδέψουν τα μετρητά τους στο εξωτερικό.

Εμπειρογνώμονες από την πλευρά τους δηλώνουν ότι η ώθηση αυτή στην οικονομία προκύπτει την κατάλληλη στιγμή, ενώ το γεγονός ότι οι βρετανικές οικογένειες θα κάνουν διακοπές στην πατρίδα τους θα προσφέρει παράλληλα μια δυσανάλογη θετική επιρροή σε αυτή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Visit England, το Staycations κερδίζει σταθερά σε δημοτικότητα από την αρχή του έτους, τονίζοντας ότι πάνω από 7,3 εκατ. Βρετανοί έκαναν τις διακοπές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο τρίμηνο του 2016, ενώ έρευνα της ιστοσελίδας vouchercodes.co.uk προβλέπει ότι περίπου 2,5 εκατ. πολίτες της Βρετανίας αναμένεται να χαρούν την άδειά τους στην πατρίδα τους το τρέχον έτος.

Ένας άλλος παράγοντας που επιλέγουν οι Βρετανοί να παραμείνουν στη χώρα τους είναι και τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα που έλαβαν χώρα σε διάφορους δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος και η Τουρκία.

Οι διακοπές στην Αίγυπτο έχουν βγει εκτός πλάνου για τους Βρετανούς κυρίως μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους τον Οκτώβριο του 2015, ενώ ο τουρισμός στην Τουρκία «έπεφτε κατακόρυφα» κατά 28% σε σχέση με το περασμένο έτος. Παράλληλα, το δίκτυο Eurostar που συνδέει το Λονδίνο με το Παρίσι και τις Βρυξέλλες παρατήρησε πτώση επιβατών κατα 2,2 εκατ. μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της HVS στο Λονδίνο, Russell Kett, «η πτώση της στερλίνας μετά το Brexit θα ευνοήσει ιδιαίτερα τους Βρετανούς ξενοδόχους, οι οποίοι θα φιλοξενήσουν, όπως όλα δείχνουν, τους κατοίκους της χώρας για τη φετινή χρονιά».