Πώς βλέπει ο Τιμ Κουκ τους δασμούς Τραμπ – Ποια η θέση της Apple

Πώς βλέπει ο Τιμ Κουκ τους δασμούς Τραμπ – Ποια η θέση της Apple

Ο Τιμ Κουκ εκφράζει πολύ προσεκτικά τις θέσεις του ως προς το εμπόριο.

Την περασμένη Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, εμφανίστηκε απρόθυμος να επικρίνει άμεσα τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την υποδαύλιση της εμπορικής έντασης με την Κίνα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί από μόνη της σύντομα.

Όμως, προειδοποίησε ότι μερικές φορές η επιβολή δασμών μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη, οδηγώντας σε «ανεπιθύμητες συνέπειες».

«Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι οι χώρες θα ξεπεράσουν την τρέχουσα κατάσταση» δήλωσε ο Κουκ σε επικοινωνία του με αναλυτές αφότου η Apple δημοσιοποίησε τα τελευταία αποτελέσματα τριμήνου. «Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει μια μετριοπαθής προσέγγιση».

Η Apple ανέφερε ότι τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 17%, στα 53,3 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ είπε πρόσφατα ότι εξετάζει την επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικές εξαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτός θα είναι ο τρίτος γύρος δασμών που επιβάλλονται σε κινεζικά προϊόντα και έρχεται λίγο μετά την εφαρμογή δασμών ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν και οι σχεδιαζόμενοι νέοι δασμοί δεν θα τεθούν σε ισχύ παρά μόνο μετά από αρκετούς μήνες, θα αφορούν ένα ευρύτερο φάσμα αγαθών. Πάντως, αυτή την εβδομάδα υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι συνομιλίες για την αποφυγή του εμπορικού πολέμου με την Κίνα ενδέχεται να ξαναρχίσουν.

Τα προϊόντα της Apple δεν έχουν επηρεαστεί άμεσα από τους διάφορους γύρους δασμών που έχουν επιβληθεί σε προϊόντα όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο που εμπορεύονται μεταξύ τους οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, δήλωσε ο Κουκ. Ωστόσο, η Apple εξακολουθεί να εξετάζει κατά πόσο θα πληγεί από την πιθανή επιβολή δασμών στο επόμενο κύμα αγαθών αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Το αξιολογούμε αυτή τη στιγμή», είπε.

Ο κίνδυνος οι δασμοί να προκαλέσουν μια μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ή μια ρευστότητα στις τιμές συναλλάγματος που θα μπορούσε να βλάψει την Apple είναι «πολύ δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί και δεν προσπαθούμε καν να το ποσοτικοποιήσουμε», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple.

Χωρίς να αναφέρει τον Τραμπ ονομαστικά, ο Κουκ εξήγησε γιατί αναμένει σύντομα μια αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. «Υπάρχει μια αναπόφευκτη αμοιβαιότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η οποία λειτουργεί ως μαγνήτης για να φέρνει κοντά τις δύο χώρες», δήλωσε ο Κουκ στη συνομιλία του με αναλυτές την περασμένη Τρίτη. «Κάθε χώρα μπορεί να ευημερήσει μόνο αν ευημερεί κι η άλλη. Και φυσικά, για να πηγαίνει καλά ο κόσμος χρειάζεται να ευημερούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα». Ο CEO της Apple συναντήθηκε τον Απρίλιο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο, σε κλειστή συνεδρίαση όπου συζητήθηκε η κατάσταση με τις εμπορικές σχέσεις της χώρας.

Γενικά, ο Κουκ δήλωσε ότι η Apple είναι αντίθετη με τη χρήση δασμών, ακόμη και όταν επιβάλλονται για τη βελτίωση, συνολικά, των εμπορικών συμφωνιών. «Η άποψή μας σχετικά με τους δασμούς είναι ότι εμφανίζονται ως φόρος για τον καταναλωτή και καταλήγουν να οδηγούν σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, ενώ μερικές φορές συνοδεύονται από έναν μεγάλο κίνδυνο ανεπιθύμητων συνεπειών», δήλωσε ο Κουκ. «Τούτου λεχθέντος, οι εμπορικές σχέσεις και συμφωνίες που διατηρούν οι ΗΠΑ με άλλες μεγάλες οικονομίες είναι πολύ σύνθετες και είναι σαφές ότι αρκετές εξ’ αυτών χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Όμως, πιστεύουμε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι δασμοί δεν είναι η σωστή προσέγγιση για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο».