Πώς βλέπουν τα βρετανικά ΜΜΕ την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη

Πώς βλέπουν τα βρετανικά ΜΜΕ την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκει συζήτησης με τον αντιπρόεδρο επενδυτικής τραπεζικής της Morgan Stanley Luigi Rizzo (δεν εικονίζεται), στο συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο Λονδίνο τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023. Ο πρωθυπουργός, βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές, μέλη της ομογένειας, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης, ενώ, σήμερα το πρωί συμμετείχε στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε σημερινά τους άρθρα, οι βρετανικές εφημερίδες αναφέρονται εκτενώς στη ματαίωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ, αφορμή της οποίας υπήρξαν δηλώσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σάλος έχει προκληθεί από την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των βρετανικών ΜΜΕ.

Ο Guardian γράφει τιτλοφορεί: «Έριδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Ρίσι Σούνακ ακυρώνει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Αφού επισημαίνει ότι ο Σουνάκ είχε προηγουμένως ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υποστήριζε ποτέ την αλλαγή της νομοθεσίας του 1963 -που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να αποχωριστεί τη συλλογή του- επικαλείται πηγή των Τόρις, που αναφέρει ότι «κατέστη αδύνατο να προχωρήσει η συνάντηση μετά την προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιστρέψουν οι αρχαιότητες στην Αθήνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ίδιο μήκος και το BBC, που κάνει λόγο για «διπλωματική διαμάχη μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Στο πλαίσιο αυτό, και αφού παραθέτει τα γεγονότα, το βρετανικό δίκτυο επισημαίνει πως πολλοί Συντηρητικοί πιστεύουν ότι ενδεχόμενη συμφωνία δανεισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα θα συνιστούσε «ολισθηρή πορεία».

Η απόφαση Σούνακ προκάλεσε και την αντίδραση της δημοσιογράφου, στην οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης. Η Λάουρα Κένσμπεργκ ανέφερε σε ανάρτησή της: «Η συνέντευξή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό φαίνεται να έχει ταράξει την Ντάουνινγκ Στριτ αρκετά για να ακυρώσει τη συνάντηση του Σουνάκ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τεράστια αντίδραση, δεδομένου ότι αυτό το θέμα είναι μακροχρόνιο μεταξύ των δύο χωρών».

Οι Financial Times, από την πλευρά τους, τιτλοφορούν: «Ο Ρίσι Σουνάκ σνομπάρει τον Έλληνα πρωθυπουργό σε διαμάχη για τα Έλγινεια Μάρμαρα».

Αντίστοιχα, ο Independent σημειώνει πως «ξεσπάει διαμάχη για τα Ελγίνεια», ενώ τυπική είναι και η καταγραφή της Telegraph: «Ο Σούνακ ακυρώνει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ξεσπά διένεξη για τα Ελγίνεια», όπως και των Times του Λονδίνου: «Ελγίνεια – Ο Έλληνας πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι περιφρονήθηκε από τον Ρίσι Σούνακ».

Politico: Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ

Εκτός από τα Βρετανικά ΜΜΕ, η είδηση της ακύρωσης συνάντηση Σούνακ – Μητσοτάκη κάνει τον γύρο του κόσμου. Ενδεικτικά, το Politico αναφέρεται -μέσα από τη στήλη Playbook- στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο, η οποία κατέληξε σε διπλωματική κρίση.

Αφού κάνει λόγο για «ελληνική τραγωδία» και «(αρχαίους) πολιτισμικούς πολέμους», η στήλη σημειώνει την ενόχληση του κ. Μητσοτάκη μετά την ακύρωση από τη Ντάουνινγκ Στρίτ της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον Ρίσι Σούνακ την τελευταία στιγμή. Επικαλείται, δε, πηγή των Συντηρητικών που αναφέρει: «Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια σχετικά για τα Ελγίνεια Μάρμαρα που προηγήθηκαν».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247.gr