Πόσα μας χρωστάει τελικά η Γερμανία;

Πόσα μας χρωστάει τελικά η Γερμανία;

Τι αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου για κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις.

Το θέμα των «γερμανικών αποζημιώσεων» είναι τόσο παλιό όσο και οι θηριωδίες των ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής, αλλά επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας στην Αθήνα και της συνάντησής του με τον Κάρολο Παπούλια, που δεν «μάσησε» τα λόγια του.

Αν και έχει απασχολήσει πολλές φορές το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις τον Μάρτιο του 2012, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η Βουλή, μετά από κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, αποφάσισε να συσταθεί διακομματική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Από τότε, την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίσθηκε από την Ολομέλεια να συσταθεί επιτέλους η Επιτροπή, ωστόσο, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενώ όλα τα κόμματα της Βουλής έχουν ορίσει τους εκπροσώπους τους, η ΝΔ δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

Σε τι αφορούν όμως αυτές οι γερμανικές αποζημιώσεις και για τι ποσό μιλάμε; Με μία πρόχειρη έρευνα θα διαπιστώσεις κανείς ότι υπάρχουν πολλές μελέτες και άρθρα για το θέμα. Οσο για το ύψος των αποζημιώσεων οι εκτιμήσεις ξεκινούν από 12 δισ. ευρώ και φτάνουν έως και το 1 τρισ. ευρώ!

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr