Πόσα θα έχαναν οι τράπεζες σε μια επόμενη μεγάλη κρίση;

Πόσα θα έχαναν οι τράπεζες σε μια επόμενη μεγάλη κρίση;

Τι δείχνουν τα stress tests της FED για τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ και τις θυγατρικές τους.

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες θα έχαναν 490 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα εννέα τρίμηνα, βάσει του πλέον δυσμενούς σεναρίου που επινόησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN Money. Ευτυχώς, η Fed δεν αναμένει την πραγμάτωση ενός τέτοιου τρομακτικού σεναρίου.

Όμως, σε μια προσπάθεια αποτροπής μιας επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, υποχρεώνει τις μεγάλες τράπεζες να υποβληθούν σε κάποια stress test. Παρά τα αποτελέσματα, η Fed ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι τράπεζες αξίζουν πολλών επαίνων, επειδή έδωσαν ώθηση στα επίπεδα κεφαλαίων τους και βελτίωσαν την χρηματοοικονομική τους κατάσταση από την τελευταία κρίση και δώθε.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έθεσε 31 μεγάλες τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών θυγατρικών μεγάλων ξένων τραπεζών) σε δοκιμασία, βάσει πολλών υποθετικών οικονομικών σεναρίων.

Στο δυσμενέστερο απ’ αυτά, που προβλέπει αύξηση του δείκτη ανεργίας στο 10%, πτώση των τιμών των κατοικιών κατά 25% και καταβαράθρωση των τιμών των μετοχών κατά 60%, ο μέσος λόγος βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier 1 – ένας από τους δείκτες μέτρησης της υγείας των τραπεζών που διαθέτει η Fed) γι’ αυτές τις τράπεζες θα ήταν 8,2% – αρκετά πάνω από το 5,5% που είχαν στις αρχές του 2009.

Στην ανακοίνωσή της, η Fed δήλωσε ότι «οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ συνεχίζουν να οικοδομούν τα κεφαλαιακά τους επίπεδα και να ισχυροποιούν την ικανότητά τους να δανείζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σοβαρή ύφεση και ρευστότητα της χρηματοοικονομικής αγοράς».

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η μερίδα του λέοντος των δανειακών απωλειών θα εντοπιζόταν στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες λιανικής των ΗΠΑ Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase και Wells Fargo.

Πάντως, και οι 31 τράπεζες τα πήγαν καλά στο stress test, το οποίο ζητά από τις τράπεζες να διαθέτουν ελάχιστο λόγο κεφαλαίων 5%.

Η τράπεζα με το μεγαλύτερο λόγο κεφαλαίου ήταν η θυγατρική της γερμανικής Deutsche Bank στις ΗΠΑ. Όμως, ένας αξιωματούχος της Fed σημείωσε ότι η Fed έθεσε υπό δοκιμασία μόνο μια μικρή μερίδα των συνολικών δραστηριοτήτων της Deutsche στις ΗΠΑ.

Την επόμενη εβδομάδα, η Fed θα δείξει κατά πόσο εγκρίνει τα σχέδια των μεγάλων τραπεζών να εκδώσουν μερίσματα και να επαναγοράσουν μετοχές τους. Αυτό είναι το κομμάτι του test που θα παρακολουθεί όλη η Wall Street με κομμένη την ανάσα.

Καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στη Citigroup. Η Citi απέτυχε στο δεύτερο test πέρυσι και, συνεπώς, δεν της επετράπη να εκδώσει μέρισμα. Η Citi πληρώνει μέρισμα μόλις 4 σεντ ετησίως.

Τα αποτελέσματα της Πέμπτης προμηνύονται θετικά για τη Citigroup. Ο ελάχιστος λόγος κεφαλαίου της ήταν 8,2% – πάνω από τα επίπεδα πολλών άλλων μεγάλων τραπεζών.

Πριν τα test, πολλοί αναλυτές της Wall Street επεσήμαναν ότι η Citi θα λάβει το πράσινο φως για την έκδοση μερίσματος και το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών. Αν όχι, τότε η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Citi, Μάικλ Κόρμπατ, ίσως και να μην είναι τόσο ασφαλής.