Πόση ενέργεια κοστίζει η τρέλα με το Pokémon Go;

Πόση ενέργεια κοστίζει η τρέλα με το Pokémon Go;
SYDNEY, AUSTRALIA - JULY 20: Pokemon GO players meet at Sydney Opera House on July 20, 2016 in Sydney, Australia. The Opera House hosted a Pokemon gathering, adding lures to all nearby Pokestops. The augmented reality app requires players to look for Pokemon in their immediate surroundings with the use of GPS and internet services turning the whole world into a Pokemon region map. The hugely popular app has seen Nintendo shares soar following its limited release in the US, Australia and New Zealand on July 6. (Photo by Brendon Thorne/Getty Images)

Η μανία εκατομμυρίων παικτών σε όλο τον κόσμο ίσως φέρει βαρύ τίμημα.

της Ίρινα Σλαβ

Ξέρετε πόση ενέργεια χρειάζεται για να συνδεθεί ένας παίκτης του Pokémon Go; Μπορεί να μην γνωρίζετε και ούτε καν να σας ενδιαφέρει, αλλά ιδού η απάντηση: 0,75 λίτρα βενζίνης.

Δεν είναι πολύ, σίγουρα, αλλά αν προσθέσετε όλους τους τωρινούς παίκτες, και τους μελλοντικούς μαζί, τότε το ενεργειακό αποτύπωμα του συγκεκριμένου παιχνιδιού επαυξημένης πραγματικότητας καταλήγει να είναι το αντίστοιχο 20.000 αυτοκινήτων.

Κι αν ούτε κι αυτό φαντάζει πολύ, προσθέστε την ενέργεια που απαιτείται για να παραχθεί ένα smartphone, ένας διακομιστής, ή οποιοδήποτε άλλο μέρος των υποδομών που επιτρέπουν σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να παίζουν το παιχνίδι. Κάποιοι μάλιστα πηγαίνουν ακόμα πιο μακριά, υπολογίζοντας όλη τη φθορά στα παπούτσια των gamers, και έχουν συμπεράνει ότι τα καταστήματα υποδημάτων θα κάνουν χρυσές δουλειές μ’ όλο αυτό το περπάτημα.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας συνδέεται με την τροφοδοσία όλων αυτών των υποδομών hardware που υποστηρίζουν το παιχνίδι. Η επιτυχία του Pokémon Go υπήρξε τόσο ξαφνική και τόσο μεγάλη που οι διακομιστές δεν μπορούν να διαχειριστούν την κίνηση. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον ενέργεια για την επιδιόρθωση των σφαλμάτων και την επέκταση της χωρητικότητας.

Εάν τα προσθέσετε όλα αυτά, τότε η ενεργειακή κατανάλωση του Pokémon Go αρχίζει να φαίνεται σημαντικότερη.

Αλλά το Pokémon Go είναι μόνο η αρχή. Η επαυξημένη πραγματικότητα είναι ο προάγγελος της εικονικής πραγματικότητας, με τρισδιάστατα οπτικά δεδομένα υψηλής ευκρίνειας. Το streaming θα γίνει πλέον κοινός τόπος καθώς η ψηφιακή τεχνολογία εξελίσσεται – το mobile streaming, όπως λέει και ο συγγραφέας Μαρκ Μιλς, μπροστά στο Pokémon Go ό,τι είναι ένα SUV μπροστά σ’ ένα σκουτεράκι.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, συνεπώς, ότι ο ψηφιακός κόσμος χρειάζεται τον φυσικό κόσμο για να συντηρηθεί. Και δεν είναι μόνο αυτό. Με τις συνεχείς βελτιώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι πολύ πιθανό το ενεργειακό αποτύπωμα του διαδικτύου να ξεπεράσει εκείνο των αεροπορικών μεταφορών. Για την ώρα κάτι τέτοιο ίσως ακούγεται υπερβολικό, αλλά σε μια δεκαετία ίσως το σενάριο αυτό να μην απέχει τόσο απ’ την πραγματικότητα.

Η πείνα για περισσότερες και νεότερες εφαρμογές, παιχνίδια, κι οτιδήποτε άλλο κάνει τους ανθρώπους να κολλάνε στις οθόνες, δεν φαίνεται να καταλαγιάζει. Κι ας μην ξεχνάμε και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, το οποίο είναι κι αυτό έντασης ενέργειας.

 

Η μόνη λύση σε αυτές τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις είναι, φυσικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.