Πόσο αξίζει πραγματικά ο Λίονελ Μέσι;

Πόσο αξίζει πραγματικά ο Λίονελ Μέσι;

Πόσο γρήγορα μπορεί να αποδώσει οικονομικά η μεταγραφή του αρχηγού της εθνικής ομάδας της Αργεντινής στο Αγγλικό Πρωτάθλημα;   

Η φημολογία γύρω από μια επικείμενη μετακίνηση του Λίονελ Μέσι από την Ισπανία στο αγγλικό Πρωτάθλημα δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο. Το ύψος των ποσών που θα μπορούσε να κοστίσει μια τέτοια κίνηση ξεπερνά κάθε άλλη μεταγραφή.

Από οικονομικής άποψης, σε αυτό το σημείο τίθεται ένα απλό ερώτημα: Θα είναι αποδοτική οικονομικά μια κίνηση που θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τις 200 εκατομμύρια λίρες; Σύμφωνα με το πρακτορείο αθλητικού marketing Euromericas η απάντηση είναι πως ο Μέσι αξίζει πολύ περισσότερα!

Η ανάλυση της Euromericas πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την Manchester Evening News, για λογαριασμό τριών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομάδων. Αν και δεν αποκαλύφθηκαν επίσημα τα ονόματα των συλλόγων, ανάμεσά τους είναι σίγουρο πως περιλαμβάνεται και αυτό της Μάντσεστερ Σίτυ.

Η ομάδα του Μάντσεστερ μπορεί, θεωρητικά, να κάνει άμεσα δικό την τον παίκτη αν δαπανήσει 205 εκατομμύρια λίρες για να σπάσει την ρήτρα αποδέσμευσης που υπάρχει στο συμβόλαιο του Αργεντίνου με την Μπαρτσελόνα. Οι περισσότεροι αναλυτές, πάντως, πιστεύουν πως η μεταγραφή θα μπορούσε να κλείσει γύρω στα 190 εκατομμύρια λίρες.

Η έρευνα της Euromericas θεωρεί πως τα κέρδη που θα μπορούσε να αποκομίσει μια από τις τρεις συγκεκριμένες ομάδες από τη μεταγραφή του Μέσι θα μπορούσαν να φτάσουν τις 300 εκατομμύρια λίρες (400 εκατομμύρια ευρώ).

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα του αθροίσματος της εμπορικής αξίας του παίκτη, που υπολογίζεται σε 163,2 εκατομμύρια λίρες, της επίδρασης του marketing (131 + 36 εκατομμύρια) και την επίδρασή της στα Μέσα Ενημέρωσης, που υπολογίζεται σε 70 εκατομμύρια. Πίσω από τον παίκτη βρίσκονται η Adidas, η Pepsi, η Dolce & Cabanna και η Lay’s. Μέσω της εταιρείας που φέρει το όνομά του, ο πατέρας και ο αδελφός του διαχειρίζονται τα συμβόλαιο με διάφορες φίρμες σε όλον τον κόσμο από το 2009», αναφέρει η Euromericas.

Πέρα από αυτό, υπάρχει πάντα και η ποδοσφαιρική αξία του παίκτη. Βραβευμένος τέσσερις φορές ως καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, ο Μέσι μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος για κάθε ομάδα που διεκδικεί τίτλους. Το International Centre for Sports Studies (CIES) πραγματοποίησε πρόσφατα μια μελέτη στην οποία με τη χρήση ενός αλγόριθμου που βασιζόταν στις μεταγραφές από το 2009 και μετά και στην απόδοση των παικτών, υπολόγισε πως ο Μέσι είναι πράγματι ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής του κόσμου , υπολογίζοντας την αξία του στις 220 εκατομμύρια λίρες.

Πολύ απλά, ο Μέσι αξίζει χρυσάφι. Θα μπορούσε να πουλήσει εκατομμύρια φανέλες, να γεμίσει τα γήπεδα, να φέρει έσοδα από νέους χορηγούς και κυρίως να φέρει εκατομμύρια φιλάθλους μπροστά από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Τα διεθνή τηλεοπτικά δικαιώματα για την Premier League έφτασαν τον Φεβρουάριο του 2015 τα 2 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ τα δικαιώματα για τα βρετανικά μέσα έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 5,1 δισεκατομμυρίων. Ο Μέσι θα μπορούσε εύκολα να εκτοξεύσει αυτό το πόσο ακόμα πιο ψηλά.

Σύμφωνα με τη Deloitte, κάθε ομάδα της Premier League βρίσκεται στις 40 κορυφαίες σε έσοδα του κόσμου. Ωστόσο, αυτό που λείπει από το πρωτάθλημα είναι ένας από τους δύο κορυφαίους παίκτες του κόσμου αυτή τη στιγμή – τον Μέσι ή τον Ρονάλντο.

Εκτός από την Σίτι, και η Τσέλσι έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τον επιθετικό της Μπαρτσελόνα. Και οι δύο ομάδες πρέπει να υπολογίσουν το Financial Fair Play της UEFA. Τα αυξημένα διαφημιστικά έσοδα της ομάδας το Μάντσεστερ μπορούν να βοηθήσουν στην περίπτωση. Αντίθετα, τα πράγματα για την Τσέλσι είναι πιο μπερδεμένα προς το παρόν.