Πόσο εμπιστεύονται οι CEOs τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας;

Πόσο εμπιστεύονται οι CEOs τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας;
Photo:

Παραδοσιακά, οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι καλοί στο να προβλέπουν οικονομικές τάσεις - Τί δείχνει η φετινή έρευνα της PwC για τις προβλέψεις τους. 

της Claire Zillman

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, όπως αποδεικνύεται, είναι αρκετά καλοί στο να προβλέπουν το μέλλον – τουλάχιστον όσον αφορά τις οικονομικές τάσεις.

Ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η PwC ανέφερε την περασμένη Δευτέρα ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι είναι «αρκετά ακριβείς» όσον αφορά την πρόβλεψη των διακυμάνσεων της οικονομίας – ένα συμπέρασμα που βασίζεται σε δεδομένα 10 χρόνων από έρευνες γνώμης των CEO που έχει διεξάγει η PwC.

Ποιος είναι ο πιο διαδεδομένος δείκτης για το πώς θα κινηθεί μελλοντικά η παγκόσμια οικονομία; Η εμπιστοσύνη των CEOs στις προοπτικές αύξησης των εσόδων των εταιρειών τους.

Έχοντας αυτό κατά νου, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι το μέγεθος αυτό παρουσιάζεται μειωμένο φέτος, με το 35% των CEOs να λένε ότι είναι «πολύ σίγουροι» για τη μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το αντίστοιχο ποσοστό των στελεχών που δήλωσαν το ίδιο πέρυσι ήταν 42%. Σε βάθος τριετίας, μόλις το 36% των διευθύνοντων συμβούλων είναι «πολύ σίγουροι» – ποσοστό που είναι μειωμένο κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες.

Αναφορικά με τη συνολική οικονομία, η απαισιοδοξία των CEOs αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Σχεδόν το 30% των διευθυντικών στελεχών αναμένουν μείωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης μέσα στους επόμενους 12 μήνες, από μόλις 5% πέρυσι. Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία των διευθύνοντων συμβούλων – περίπου 42% – αναμένουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί το επόμενο έτος, αλλά η αύξηση αυτών που προβλέπουν πτώση της ανάπτυξης είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγράψει ποτέ η PwC.

Αυτή η αύξηση-ρεκόρ, όμως, «δεν προκαλεί έκπληξη» αναφέρει η έκθεση της PwC. Εξάλλου, «τα περισσότερα μείζονα οικονομικά μοντέλα έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους προς τα κάτω» και πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η επιβράδυνση έχει ήδη καθυστερήσει.

Μια ματιά στο γεωπολιτικό τοπίο – με τις εμπορικές εντάσεις, τις αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές και την εμφάνιση λαϊκιστών ηγετών – αρκεί για να γίνει κατανοητό το τί προκαλεί την ένταση της ανησυχίας των διευθυντών. Στην πραγματικότητα, οι κορυφαίες «απειλές» για φέτος, όπως προσδιορίστηκαν από τους διευθύνοντες συμβούλους, αντανακλούν το ταραχώδες τοπίο, με την πολιτική αβεβαιότητα, τη διαθεσιμότητα βασικών δεξιοτήτων, και τις εμπορικές συγκρούσεις να αντικαθιστούν την τρομοκρατία, τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις απειλές στον κυβερνοχώρο στη 2η, 3η και 4η θέση της λίστας με τις απειλές, αντίστοιχα. Η υπερβολική ρύθμιση και εποπτεία ήταν η νούμερο 1 απειλή και για τις δύο χρονιές.

Η έρευνα της PwC, στην οποία συμμετείχαν 1.378 διευθύνοντες σύμβουλοι, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Δεδομένης της αδύναμης απόδοσης της χρηματιστηριακής αγοράς στα τέλη του 2018, γίνεται εύκολα κατανοητή η αυξημένη ανησυχία των διευθυντών. Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα κέρδη κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2019 έχουν αντισταθμίσει σχεδόν όλες τις απώλειες του περασμένου έτους.

Δείτε ακόμη: World’s Most Admired Companies 2019: Αυτές είναι οι πιο θαυμαστές εταιρείες του κόσμου