Πόσο επικίνδυνο είναι το Game of Thrones για την… υγεία του υπολογιστή σας

Πόσο επικίνδυνο είναι το Game of Thrones για την… υγεία του υπολογιστή σας
Η πειρατεία των δημοφιλέστερων σειρών στο διαδίκτυο αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τους κυβερνοεγκληματίες.

Μία νέα έρευνα από το Kaspersky Lab ανακάλυψε ότι οι κυβερνοεγκληματίες  χρησιμοποιούν επεισόδια από διάφορες διάσημες τηλεοπτικές σειρές για να βλάψουν το λογισμικό των φαν. Σειρές όπως, «Game of Thrones», «The Walking Dead» και «Arrow», χρησιμοποιούνται πολύ συχνά ως κάλυψη από αυτούς που θέλουν να γεμίσουν τους χρήστες με κακόβουλα αρχεία.

Οι τηλεοπτικές σειρές είναι μία παγκόσμια μορφή ψυχαγωγίας και με την αύξηση του online streaming, των torrent και άλλων ψηφιακών μεθόδων οι τηλεθεατές μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε αυτές χωρίς να χρειάζεται να συντονίζονται κάθε φορά ζωντανά. Σε πολλές περιοχές, ο κόσμος παρακολουθεί τις δημοφιλείς σειρές μέσα από παράνομα κανάλια, torrent ή μη εξουσιοδοτημένες streaming πλατφόρμες. Σε αντίθεση με τις νόμιμες πηγές, τα torrent και τα hosted αρχεία ίσως παρακινήσουν το χρήστη να κατεβάσει ένα αρχείο που μοιάζει με το επεισόδιο της σειράς που θέλει να δει, αλλά στην πραγματικότητα να πρόκειται για ένα malware με παρόμοιο όνομα.

Βλέποντας πόσο εύκολο είναι μία σειρά που «κατέβηκε» παράνομα να μετατρέπεται σε malware, οι έρευνες του Kaspersky Lab έριξαν μία πιο προσεκτική ματιά στα κατεστραμένα αρχεία του 2017 και του 2018. Και στα δύο έτη, η σειρά «Game of Thrones» ήταν στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών που το χρησιμοποιούσαν ως κάλυψη για να διοχετεύουν malware. Το 2018, η σειρά αντιπροσώπευε το 17% όλων των πειρατικών περιεχομένων, με 20.934 χρήστες που δέχθηκαν «επίθεση».

Παρά το γεγονός ότι το 2018 δεν κυκλοφόρησαν νέα επεισόδια του «Game of Thrones», αυτό συνέχισε να συμβαίνει τη στιγμή που άλλες κορυφαίες σειρές προωθήθηκαν μέσω καμπανιών μάρκετινγκ. Το «The Walking Dead» ήταν η αμέσως επόμενη δημοφιλής σειρά, καθώς 18.794 χρήστες δέχθηκαν «επίθεση». Ακολούθησε το «Arrow» με 12.163.

Σε κάθε περίπτωση που παρατηρήθηκε, όσοι διοχέτευαν malware στόχευαν στο πρώτο και το τελευταίο επεισόδιο – με το πρώτο επεισόδιο να έχει τους πιο ενεργούς χρήστες. Για παράδειγμα, το πρώτο επεισόδιο του «Game of Thrones» με τίτλο «The Winter is Coming» ήταν αυτό που έγινε ο μεγαλύτερος στόχος.

«Μπορούμε να δούμε καθαρά ότι οι διακινητές malware εκμεταλλεύονται τα τηλεοπτικά σήριαλ που έχουν μεγάλη ζήτηση σε πειρατικές ιστοσελίδες, όπως δράματα ή σειρές δράσης», δήλωσε ο Anton V. Ivanov, ερευνητής ασφαλείας στο Kaspersky Lab. «Τα πρώτα και τα τελευταία επεισόδια που προσελκύουν τους περισσότερους θεατές, είναι πιθανό να διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο malware. Οι ηλεκτρονικοί απατεώνες εκμεταλλεύονται την πίστη και την ανυπομονησία των ανθρώπων και υπόσχονται καινούργιο υλικό για λήψη που στην ουσία είναι cyberthreat. Έχοντας κατά νου ότι η τελευταία σεζόν του «Game of Thrones» ξεκινάει αυτό το μήνα, θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους χρήστες ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει άνοδος των malware που θα εμφανίζονται ως νέα επεισόδια».