Πόσο εξαρτημένος από το κινητό του είναι ο Τιμ Κουκ;

Πόσο εξαρτημένος από το κινητό του είναι ο Τιμ Κουκ;

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ παρουσιάζει νέα εργαλεία για την καταπολέμηση της εξάρτησης από το κινητό τηλέφωνο.

του David Meyer

Η Apple λέει ότι προσπαθεί να καταπολεμήσει τον εθισμό στις κινητές συσκευές με νέα εργαλεία που παρουσίασε στο συνέδριο προγραμματιστών της, WWDC, την περασμένη Δευτέρα.

Μια νέα λειτουργία που ονομάζεται ScreenTime παρέχει στους χρήστες της συσκευής Apple δεδομένα σχετικά με τη χρήση του τηλεφώνου και των εφαρμογών απ’ αυτούς, επιτρέποντάς τους παράλληλα να περιορίσουν την πρόσβαση (εφόσον θέλουν να την περιορίσουν). Το εργαλείο περιλαμβάνεται στο iOS 12, μια νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος για iPhone και iPad που θα κυκλοφορήσει το πιθανότερο τον Σεπτέμβριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, είπε στο CNN ότι η δοκιμή του ScreenTime υπήρξε παράγοντας αφύπνισης για τον ίδιο. «Το χρησιμοποίησα και πρέπει να σας πω το εξής: Νόμιζα ότι ήμουν αρκετά πειθαρχημένος με τη χρήση της συσκευής. Αλλά έκανα λάθος» τόνισε. «Όταν άρχισα να λαμβάνω τα δεδομένα, βρήκα ότι περνούσα πολύ περισσότερο χρόνο απ’ όσο έπρεπε. Και ήταν πραγματικά πολλές οι φορές που σήκωνα το τηλέφωνο».

Ωστόσο, αυτή η αποκάλυψη σχετικά με την υπερβολική χρήση των κινητών συσκευών φαίνεται να απασχολεί τον Cook με κάποια καθυστέρηση σε σχέση με άλλους. Η έννοια του τεχνολογικού εθισμού έχει κάνει πλέον την εμφάνισή της στη mainstream δημόσια συζήτηση, εν μέρει χάρη σε πρώην στελέχη της Silicon Valley που αποφάσισαν να βγουν και να μιλήσουν δημοσίως, και μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις στα παιδιά.

Φέτος τον Ιανουάριο, δύο σημαντικοί μέτοχοι της Apple – η Jana Partners και το CalSTRS (Σύστημα Συνταξιοδότησης των καθηγητών της Πολιτείας της Καλιφόρνια) – ενθάρρυναν την εταιρεία να λανσάρει εργαλεία που θα βοηθούν τους γονείς να περιορίζουν τη χρήση των τηλεφώνων από τα παιδιά τους, καθώς «υπάρχει ένας διογκούμενος όγκος στοιχείων που δείχνουν ότι η χρήση του τηλεφώνου μπορεί να έχει ακούσιες αρνητικές συνέπειες, τουλάχιστον για κάποιους νέους χρήστες που κάνουν τακτική χρήση».

Η Apple αντέδρασε λέγοντας ότι «δεσμεύεται να ανταποκριθεί και να υπερβεί τις προσδοκίες των πελατών της, ειδικά όταν πρόκειται για την προστασία των παιδιών».

Και η Google στρέφεται επίσης στην καταπολέμηση της εξάρτησης από το smartphone. Αφότου κατηγορήθηκε από τον George Soros και άλλους ως υπεύθυνη για τη διόγκωση του προβλήματος, η Google παρουσίασε τον περασμένο μήνα νέα εργαλεία για χρήστες Android που τούς επιτρέπουν να παρακολουθούν τη χρήση που κάνουν και να προγραμματίζουν τακτικά διαλείμματα μακριά από την οθόνη του κινητού.