Πόσο κοστίζει η παραγωγή ενός βαρελιού πετρελαίου;

Πόσο κοστίζει η παραγωγή ενός βαρελιού πετρελαίου;

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου πλήττει όλους όσοι εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής ενέργειας. Κάποιοι, όμως, πλήττονται περισσότερο από κάποιους άλλους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κόστος παραγωγής ενός βαρελιού πετρελαίου ανέρχεται στα 52,20 δολάρια την ώρα που η τιμή διάθεσής του μόλις αγγίζει τα 42 δολάρια. Στη Βραζιλία, η παραγωγή πετρελαίου διαμορφώνεται στα 49 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στον Καναδά στα 41. Στις ΗΠΑ το κόστος παραγωγής φτάνει τα 36 δολάρια ανά βαρέλι, παραμένοντας σταθερά κάτω από την τιμή πώλησης.

Όπως καθίσταται σαφές, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει κέρδος από την παραγωγή πετρελαίου όταν το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο από την τιμή διάθεσης. Δεν είναι, άλλωστε, κρυφό πως οι μεγαλύτεροι «παίκτες» στην ενεργειακή αγορά έχουν ήδη ανακοινώσει παύση εργασιών σε σειρά σημείων σε όλον τον πλανήτη, καθώς και την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Κάθε νόμισμα, όμως, έχει δύο όψεις. Έτσι, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ παράγουν πετρέλαιο με κόστος μικρότερο από 10 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Ιράκ με 10,70 δολάρια. Είναι γεγονός πως οι χώρες του Κόλπου βρίσκονται σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση στο νέο αυτό σκηνικό.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι χώρες του ΟΠΕΚ έλαβαν στα μέσα του 2014 την απόφαση να μην μειώσουν τις ποσότητες του παραγόμενου πετρελαίου-καθοδηγούμενες από τη Σαουδική Αραβία- σχεδιάζοντας να «εξοντώσουν» τους παραγωγούς που έχουν το μεγαλύτερο κόστος, με στόχο να διεκδικήσουν εκ νέου ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.