Πόσο κοστίζουν οι πρώτες εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

Πόσο κοστίζουν οι πρώτες εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

Η επαναφορά της 13ης σύνταξης, το «πάγωμα» των αποκρατικοποιήσεων και οι προσλήψεις υπαλλήλων στο Δημόσιο.

Το λογαριασμό κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να δουν πόσο θα κοστίσει η υλοποίηση των πρώτων εξαγγελιών τους ως κυβέρνηση. Μάλιστα χθες ήρθε και η παρέμβαση του επικεφαλής του Eurogroup Ντάισεμπλουμ που δήλωσε πως αν η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως τις προεκλογικές της δεσμεύσεις θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό.

Ας δούμε όμως πόσο κοστίζουν κάποια από τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Συντάξεις
Κάθε μήνα απαιτούνται 2,3 δισ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους. Ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλιστούν και πρόσθετα κονδύλια για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης, κάτι που υπολογίζεται πως έχει κόστος 570 εκατ. ευρώ για 1.196.000 συνταξιούχους με συντάξεις έως 700 ευρώ.

Επίσης η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει επιπλέον κόστος 376 εκατ. ευρώ το χρόνο για να μείνουν οι επικουρικές στα ίδια επίπεδα. Το συνολικό κόστος διασφάλισης των επικουρικών συντάξεων και της επαναφοράς της 13ης σύνταξης ανέρχεται στα 946 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

«Πάγωμα» Αποκρατικοποιήσεων
Οι νέοι υπουργοί Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών και Δικτύων, Γιώργος Σταθάκης, Παραγωγικής Ανασύστασης και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, «πάγωσαν» μια σειρά αποκρατικοποιήσεων.

Ο πρώτος ακύρωσε το διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ο δεύτερος ακύρωσε τις αποκρατικοποιήσεις του δικτύου διανομής της ΔΕΗ, αλλά της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ και των ΕΛ.ΠΕ. Ο τρίτος ακύρωσε τις αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Σε καθαρό ποσό η οπισθοχώρηση αυτή αφαιρεί έσοδα αποκρατικοποιήσεων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, με βάση το στόχο για τις παραπάνω περιπτώσεις, χωρίς να υπολογίσει κανείς και τις επενδύσεις που συνοδεύουν την καθεμία αποκρατικοποίηση.

Επαναπρόσληψη Υπαλλήλων στο Δημόσιο
Ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε από την πρώτη ημέρα της θητείας της επαναπρόσληψη 9.700 παρανόμως απολυθέντων δημόσιων υπαλλήλων. Το κόστος υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ. Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ήταν σαφής όταν έλεγε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι οι ανασφάλιστοι κι ένα κονδύλι 350 εκατ. ευρώ που υπάρχει για τη στήριξή τους.